Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni. Dost dlouho už přemýšlím nad očkováním. Nejsem ani pro jeden extrém - nechci ani očkovat na každou blbost ani neočkovat vůbec. Nechci nechat své dítě naočkovat Rotarixem ani Synflorixem ani Hexou. Chtěla bych, aby bylo očkované vždy jen proti jedné nemoci a nikdy kombinací. Chtěla bych aby nebylo očkované pár dní po narození, ale dopřát jeho imunitě čas aby se sama udělala a teprve pak začít s očkováním. Jak mám v porodnici odmítnout očkování? Lze se vůbec s nějakým pediatrem domluvit na tom, co jsem popsala výše? Poradí mi někdo, proti čemu je dobré očkovat a co už není tak podstatné? ![]()
P. S: Prosím ty, kteří mi chtějí napsat, že očkování stejně vůbec nefunguje a je tedy zbytečné jakékoliv očkování, aby si ušetřili námahu - já jsem jiného názoru. Prosím ty, kteří chtějí napsat, že očkování je nutné a jeho škodlivost je tisíckrát menší než škodlivost samotné nemoci když se chytne a že je jen mizivé procento případů, kde to způsobilo nějaké problémy, aby si taky ušetřili námahu - mizivé procento ve mně vzbuzuje stejný strach jako nemoc samotná, navíc nemoc chytnout může a nemusí, ale když mu to nechám píchnout, tak už se s tím virem setkává na 100%.
Ahoj, myslím, že v porodnici už se neočkuje-to bylo na TBC a od loňska už to není. Tak toho budete ušetřeni. Jinak pak ve 3.měsících se očkuje hexa-ta je povinná, ale určitě se dá domluvit i na očkování déle-my měly až v půl roce. Jinak asi víc nevím, takže neporadím ![]()
Pak jen v roce a půl jsme měly očkování na příušnice, neštovic, spalničky-též povinné.
ahoj…mam to tak jako ty…v porodnici uz se ted nic neockuje…ja mela tu smulu ze se me nikdo na nic neptal a prinesli mi dite s naplasti a rekli mi ze je ockovana az kdyz sem se ptala proc ma naplast
dikybohu uz toto ockovani zrusili…takovy ty (dle me) zbytecnosti typu ockovani na prujem apod jsem tez vynechala. a hexu jsem nechala rozdelit po trech…pediatr sice stasten nebyl..snazila se mi to rozmluvit a jeste vysvetlit jak je dulezitej rotarix apod..nicmene dle me by ti mel kazdej vyhovet kdyz si to tak prejes…ja si to tak proste vydupala.
V porodnici už by se aktuálně nic očkovat nemělo, takže problém odmítnutí tam nebudeš muset řešit.
Jinak jsem tu nedávno pokládala podobný dotaz a odpovědi nebyly příliš optimistické - očkovat postupně jednotlivými monovakcínami je problém, zejména proto, že prý v ČR nejsou k sehnání.
V porodnici se neockuje a ostatni zalezi jen a jen na tobe. Muzes mimco ockovat treba az v pul roce nebo roce a jako vhodnejsi misto hexy vidim Infanrix s jen jednou davkou hibu a ve schematu 2+1 po pul roce
jinak
rozumnemu nazoru
a ockovat MMR bych nechala az tesne pred skolkou
@Elke Tak to moje dítě bude asi neočkovaný. Já jsem zásadně proti kombinacím.
Presne jak pise Klarka, v nemocnici se detem picha maximalne nejakej vitamin proti krvacovosti… jmenuje se to myslim Kanavit ( jista si nejsem), Tbc maji ockovat jen ti co spadaji do rizikove skupiny, to je kdyz jeden z rodicu dele nez tri mesice pobyval v rizikove zemi… treba ti co maji za manzela vojaka a byl treba v Afganistanu… my meli Kanadu a USA a ty rizikovy nejsou… todle ockovani ale muzes odmitnout, hexa vakcina je ale myslim povinna… ![]()
V porodnici se už neočkuje, TBC byla zrušena, najdi si aktuální očkovací kalendář ![]()
Jinak ale posunuli tzv. hexavakcínu už na 2m věku, to je šíleně brzo
Navíc očkování proti pneumokokovi je plně hrazené a někteří doktoři ho dávají skoro automaticky, přitom je to nepovinné očkování…
Já osobně jsem u druhorozeného řekla, že chci očkovat až od 6m, nijak extra jsem neargumentovala, zkrátka chci očkovat později, tečka. Ale já už to mám tak trochu jiné, u prvního syna jsem „odložila“ vakcínu MMR, která se dává v 15-18m, nemá žádnou horní hranici, do kdy musí být očkovaná, takže ji ještě stále nemá. Dr celkem respektovala, sestřička dělala bubu, ale to mě nezajímá. A pak jsem jaksi druhé dítě porodila plánovaně doma a to už jsem totál exot a dr se se mnou moc nepře - mám pocit, že nade mnou malinko zlomila hůl, teď u druhého už automaticky počítá, že MMR se v doporučeném termínu očkovat nebude.
Takže základ je asi najít tolerantní doktorku, já teď byla u záskoku a zjistila jsem, že tamoje dr je fakt zlatá záskok chtěl hned mladýmu přetahovat předkožku, i když jsem celkem důrazně říkala, že přetáhnout nejde… Takže vybírat, hledat reference, doporučuju navštívit babycafe, občas tam je nějaká diskuze, kde se přímo hledá tolerantí dr pro určité místo, tak zkus pohledat, zda nenarazíš na někoho vhodného
Ahoj, domluvit se musíš s pediatrem. Hodně záleží na konkrétním Dr., zda-li bude ochoten akceptovat tvé návrhy. Naše původní Dr. trvala na tom, že se musí naočkovat Hexa v 9ti týdnech a na posunutí na pozdější dobu nepřistoupila
.
Příspěvek upraven 24.07.12 v 14:14
@Tarinka Hexa povinná není. Žádné očkování není doopravdy povinné. Já bych chtěla právě ty monovakcíny a pěkně mezi jednotlivými očkováními dělat dostatečné pauzy.
@Lynette píše:
@Tarinka Hexa povinná není. Žádné očkování není doopravdy povinné. Já bych chtěla právě ty monovakcíny a pěkně mezi jednotlivými očkováními dělat dostatečné pauzy.
ja si nejsem jista, jestli je vubec vyrabeji :-/ ten samotnej infanrix je „jen“ cernej kasel, zaskrt a tetanus
Zloutenku a obrnu jsem nedavala vubec a HIB staci u starsich deti jen v jedne davce - ja si myslim, ze staci i u malych. Navic zrovna ta slozka HIBu stoji za hodne pripadama cukrovky
Příspěvek upraven 24.07.12 v 14:13
@Lynette píše:
@Elke Tak to moje dítě bude asi neočkovaný. Já jsem zásadně proti kombinacím.
Jo, naše asi taky…
@Lynette píše:
Hexa a MMR povinný jsou na základě vyhlášky. Jen aktuálně platí, že tím, že to není přímo v zákoně, tak to nelze sankcionovat. Druhá věc je, jak dlouho to ještě bude platit, konkrétně u hexy už naši zákonodárci zase řeší represe…
Galdys jaký je význam odloŽit očko až na 6 m? pak se vše posunuje? Celkem mě to zaujalo, tak proto se ptám, díky za info!
Ahojky,
hexa se má dle vyhlášky naočkovat nejpozději do 18-ti měsíců (standartně se u nás očkuje ve schématu 3+1, šetrnější mi přijde 2+1) kdy začnete je na vás, ale tak aby se stihly všechny 4 popř 3 dávky - doktor tě může tlačit do nějakého jeho zaběhlého schématu, ale pokud bude rozumný, tak se s ním půjde domluvit - jenom mu vysvětli, že nejsi proti očkování, ale že by jsi chtěla počkat až si mimčo trošku vybuduje imunitu. No co se týká rozdělení vakcíny - to by s doktorem také problém být neměl (tady fakt záleží na koho narazíš) - ale asi si budeš muset zjistit sama jaké vakcíny bude potřeba objednat…
Jinak moje zkušenost u dětské doktorky, sama mi řekla že ji hexa připadá zbytečná, že jediné co by naočkovala je tetanus (hodně podobný názor má i neuroložka) ![]()