Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@nozu píše:
Moje starší dítě bylo ještě očkované povinně. Mladšímu je 11 let a jako novorozence jsem ho nechala také naočkovat. Tenkrát jsem byla za strašnou matku, která do dítěte cpe vakcínu, kterou nemusí.
Taky jsem se s těmito reakcemi setkala. A ještě k tomu do novorozence něco píchat!!!
Ale sama jsem se přesvědčila, že ten důvod dát vakcínu co nejdřív není vycucaný z prstu. Nedokážu posoudit množství protilátek a sílu imunity, ale v čem byl výrazný rozdíl, tak délka hojení vřídku, který byl u našich dětí 3× kratší u novorozenců, než u batolete.
A vtipné je, jak říkáš, že přesně ty, co to předtím nejvíc kritizovaly, tak se teď po vakcíny nejvíc shání a ptají se mě, jak očkování dostat zadarmo.
@helka84 píše:
@bibi2233 Tohle mi odpověděl Dr. Petráš, když jsem chtěla očkovat 16 měsíční dceru. Nakonec jsem jí naočkovat nechala. Zde jeho odpověď:Protože stávající poznatky BCG očkování potvrdily protektivní účinnost očkování jen v případě, že bylo očkování provedeno do 1 roku, doporučuje se očkovat jen děti mladší 1 roku. V případě očkování starších dětí či dospělých klinická data schází nebo jsou neúplná a není tak zřejmé, zda očkování v pozdějším věku může či nemůže ochranu zajistit. Pokud byste se pro toto očkování rozhodla i ve věku 16 měsíců, nic tím nezkazíte, jen ochranu po očkování nelze vyhodnotit a může se i stát, že nebude dostatečná.
S pozdravem
Dr. Marek Petráš, Ph. D.
Ale z téhle odpovědi vůbec nevyplývá, že to nemá cenu. Z té odpovědi vyplývá pouze to, že nemají dostatečná data, aby ti s jistotou mohli říct, že očko bude fungovat stejně u starších jedinců. Však to tam i doslova píše - nelze vyhodnotit. Nicméně mi z toho pořád vychází jako lepší varianta možnost, že neochrání/ochrání méně (vakcinace) než jistota, že nechrání vůbec (bez vakcinace).
samozřejmě ![]()
není dost dat, protože se očkovaly malé děti
a ty se očkovaly proto, protože to tak funguje nejlépe, to očkování chrání proti miliárnímu rozsevu, to je podstatné, miliární rozsev zabíjí
chrání taky proti dalším těžkým a orgánovým formám, brání proti šíření tubery po celém těle
proto jsem ráda že ho moje děti mají, to nejmladší to stihlo jen tak tak, už se končilo, ale stihli jsme
kdyby to nešlo, sehnala bych to a očkovat dala, ale ještě to šlo
to że není dostatek dat neznamená, že by očkování nefungovalo vůbec u dětí starších…znamená to jen to, že není dost dat
a znamená to i to, že se tbc vykytovala málo, což se nyní mění, s přílivem lidí z ukrajiny, počítá se že u dospělých žen je cca 1 případ otevřené aktivní infekční TBC na 2000 žen
U mužů cca 1 z 1600, roste to s věkem
a u dětí cca jedno na 5000 dětí, takže prosté počty, nyní bude nepochybně TBC přibývat a je třeba jí aktivně hledat a myslet na to
to se nedá nic dělat
@Terka Protivinská píše:
@janickaIII žijeme v cr
Kde v ČR. Je velký rozdíl bydlet v Praze, kde pomalu neslyšíš češtinu a někde v malé vsi v Beskydech, kde celý den nepotkas živáčka. Například ve Francii je stále očkování na TBC povinné. 600km od českých hranic… Nevím jestli se předpokládá, že pro virus je 600km nepřekonatelná vzdálenost. V době otevřených hranic ![]()
@Borrealis píše:
U mužů cca 1 z 1600, roste to s věkema u dětí cca jedno na 5000 dětí, takže prosté počty, nyní bude nepochybně TBC přibývat a je třeba jí aktivně hledat a myslet na to
to se nedá nic dělat
Můžu se zeptat, dle čísel je tedy TBC daleko více častější než meningitida. Proti TBC se očkovat přestalo, přesto, že lokální/komunitní výskyt byl. Meningokoka má cca 40lidi/ rok a očkování je hrazené? ![]()
@Hoa Mai píše:
Ale z téhle odpovědi vůbec nevyplývá, že to nemá cenu. Z té odpovědi vyplývá pouze to, že nemají dostatečná data, aby ti s jistotou mohli říct, že očko bude fungovat stejně u starších jedinců. Však to tam i doslova píše - nelze vyhodnotit. Nicméně mi z toho pořád vychází jako lepší varianta možnost, že neochrání/ochrání méně (vakcinace) než jistota, že nechrání vůbec (bez vakcinace).
Mě odepisoval před sedmi lety a odpověď byla razantnější, že být na mém místě by syna neockoval, byl mu už rok a půl. Ale mail už nedohledam, měnila jsem účet a už nevím heslo. Já to řešila proto, že syn měl ještě přidružené zdravotní problémy, na to mi napsal, že rizika jsou větší než přínos, vzhledem k tomu, že už mu byl rok pryč.
Příspěvek upraven 29.04.22 v 10:59
@nozu @Hoa Mai setkala jsem se s naprosto stejnou reakcí. A přesně ty, které mě tenkrát chtěly pomalu upálit, dnes šílí, kde seženou vakcínu…
![]()
@janickaIII píše:
Můžu se zeptat, dle čísel je tedy TBC daleko více častější než meningitida. Proti TBC se očkovat přestalo, přesto, že lokální/komunitní výskyt byl. Meningokoka má cca 40lidi/ rok a očkování je hrazené?
Duvody uvadeli, ze je prilis mnoho nezadoucich reakci (vridek prejde v otevrenou hnisajici ranu, ve hre i amputace) a ze vakcina na stavajici kmeny zas tak nefunguje.
Tezko rict, jestli je to pravy duvod.
Dost zalezi, jak silnou lobby ma vyrobce.
Kdyz uz nase ocko autority neco zrusi, tak uz to joo musi byt.
@janickaIII píše:
Můžu se zeptat, dle čísel je tedy TBC daleko více častější než meningitida. Proti TBC se očkovat přestalo, přesto, že lokální/komunitní výskyt byl. Meningokoka má cca 40lidi/ rok a očkování je hrazené?
Není výrazně častější, v celé ČR bylo loni cca 500 případů TBC. Většinou u dospělých, starých lidí a bezdomovců. Je hodně navázaná na socioekonomickou situaci - gheta,… Meningokoka má mnohem víc lidí, jen ta meningitida se projeví míň. Navíc je TBC málo infekční, tam musí být dlouhodobý intenzivní kontakt, u „běžných“ lidí nejčastěji v rámci rodiny. Opravdu to není onemocnění, které chytíš v nákupáku nebo MHD.
Ps: Pokud vím, meningokok je dobrovolné očkování. A určitě jsem za něj platila.
@janickaIII píše:
tato čísla platí pro uprchlíky z Ukrajiny, jak jsem psala, nejsou to čísla pro populaci čr, ale čísla ukrajinských uprchlíků je to odhad, vycházející z tamní nemocnosti
proti TBC se přestalo očkovat jednak proto, že se na tom chtělo ušetřit
a druhak proto, že u nás byl příznivý stav a spadli jsme do zemí kde je nízký výskyt aktivních případů
to se samozřejmě nyní změní, s rychlostí, jakou je schopno naše ministerstvo zdravotnictví reagovat / rychlost šneka / nepředpokládám že v dohledné době očkování obnoví, ale snad to aspoň zájemcům umožní ![]()
@Lucie_Sx
tahleta uživatelka jen kecá a lže jako obvykle, ona nic jiného ani neumí, jen antivax lži
vymýšlí sí co jí zrovna napadne…
nechápu tu drzost, je to prostě chucpe, co tady tahleta lhářka předvádí trvale
důvody pro zrušení byly oficiálně ty, že je zde nízký počet aktivních případů
neoficiálně ty, to se samozřejmě nikde neříkalo, že se škrtne a ušetří peníze
spadli jsme do zemí kde je nízký plošný výskyt a mohlo se to rušit, já osobně jsem s tím nesouhlasila
dokonce pamatuji na mou dávnou debatu s kolegy, kdy jim říkám, „stačí jeden průšvih na Ukrajině a máme tady vlnu aktivních TBC “
no jo no
nikdo nevěřil, že by nějaký problém na UKR mohl nastat…
@Havlova píše:
Není výrazně častější, v celé ČR bylo loni cca 500 případů TBC. Většinou u dospělých, starých lidí a bezdomovců. Je hodně navázaná na socioekonomickou situaci - gheta,… Meningokoka má mnohem víc lidí, jen ta meningitida se projeví míň. Navíc je TBC málo infekční, tam musí být dlouhodobý intenzivní kontakt, u „běžných“ lidí nejčastěji v rámci rodiny. Opravdu to není onemocnění, které chytíš v nákupáku nebo MHD.
Ps: Pokud vím, meningokok je dobrovolné očkování. A určitě jsem za něj platila.
Meningokok je doporučené a nově pro děti do 2 let a mezi 14-15 věkem hrazené.
Díky za odpověď ohledně TBC. Mě v kalmetizacnim centru tvrdili, že TBC může dítě chytit ve školce, tam už dlouhodobý kontakt je. To samé práce.
@Borrealis píše:
@Lucie_Sx
tahleta uživatelka jen kecá a lže jako obvykle, ona nic jiného ani neumí, jen antivax lži
vymýšlí sí co jí zrovna napadne…
nechápu tu drzost, je to prostě chucpe, co tady tahleta lhářka předvádí trvale![]()
![]()
důvody pro zrušení byly oficiálně ty, že je zde nízký počet aktivních případů
neoficiálně ty, to se samozřejmě nikde neříkalo, že se škrtne a ušetří peníze
spadli jsme do zemí kde je nízký plošný výskyt a mohlo se to rušit, já osobně jsem s tím nesouhlasila
dokonce pamatuji na mou dávnou debatu s kolegy, kdy jim říkám, „stačí jeden průšvih na Ukrajině a máme tady vlnu aktivních TBC “no jo no
nikdo nevěřil, že by nějaký problém na UKR mohl nastat…
To je narážka na muj dotaz??? To snad ne!
@Havlova píše:
Není výrazně častější,
už to narůstá
Národní referenční laboratoř vyšetřuje zvýšený počet vzorků pozitivních na bakterie způsobující tuberkulózu
„Národní referenční laboratoř pro mykobakterie (NRLM) v posledních dnech zaznamenala nárůst kmenů M. tuberculosis zaslaných ke konfirmačnímu stanovení citlivosti na antibiotika. V tuto chvíli je ovšem z hlediska nám dostupných dat příliš brzy na určení jednoznačného důvodu.
V následujících dnech a týdnech budou odborníci prověřovat každý do NRLM zaslaný případ, aby upřesnili, zda se jedná o člověka, který přišel do naší země nedávno, nebo o pacienta s trvalým pobytem, spolu s informací zda byl před příchodem již léčen,“ uvedla k aktuálnímu stavu ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.
„Mycobacterium tuberculosis je pomalu rostoucí bakterie, a tedy doba od odběru vzorku k pozitivní kultivaci a následnému zaslání do naší laboratoře trvá několik týdnů,“ vysvětluje vedoucí NRL pro mykobakterie Ing. Věra Dvořáková, Ph. D.
Data v tuto chvíli ukazují, že v období od 1. 3. 2021 do 21. 4. 2021 bylo do NRLM zasláno 39 kmenů bakterií způsobujících onemocnění TBC. Letos v období od 1. 3. do 21. 4. 2022 evidujeme už 57 zaslaných kmenů.
„Náhodný a krátkodobý kontakt s nemocným tuberkulózou zpravidla nevede k nákaze. K té je zapotřebí delší, doslova několikahodinový, kontakt s osobou, která vylučuje velké množství baktérií v hlenu z dýchacích cest,“ doplnila MUDr. Macková.