Očkování proti tuberkulóze

29.4.22 08:54

Očkování tuberkuloza

Maminky chci se zeptat. Má tu někdo očkované dítě na tuberkulózu?
I když ročně ji nemají, nikdo z rodiny?
Je to k vůli téhle situaci co se tu u nás deje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Lenka76
29.4.22 09:05

Ja mam teda uz starsi dite, byl to posledni rok, kdy ockovali miminka v porodnici a jsem za to rada. Tohle ocko se nemelo rusit.

Bydlim v zahranici a byl tu pripad rodiny, kdy otec (myslim z Rumunska) nakazil svoje 2 mesicni dite tuberkukozou (sam o tom nevedel, ze je nemocny). A miminko jim umrelo.
Kdybych mela miminko ted, urcite bych TBC chtela.

• Citovat
  • Upravit
37131
29.4.22 09:05

Já mám očkovaný syny a teď bych ráda naočkovala i dceru. Nechávala sem očkovat na vlastní žádost, vakcínu sme si zaplatili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.4.22 09:09

Já i přítel jsme očkování. Malej má 3 roky. A někdo mu říkal že Ukrajinci (nic proti) sem tahají HIV a tuberu. Tak nwm no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
29.4.22 09:21
@Terka Protivinská píše:
Já i přítel jsme očkování. Malej má 3 roky. A někdo mu říkal že Ukrajinci (nic proti) sem tahají HIV a tuberu. Tak nwm no

HIV nevím, ale o tbc se to ví dlouho. před pár lety tu u nas řadila tak, že i fabriky museli zavřít. Teď to může být ještě ve větším rozsahu :nevim:
A k dotazu zakladatelky, já mám ockovanou jen 12letou dceru, syn 10 a dcera 2.roky už očkovaní nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
29.4.22 09:23

Mám jedenáctiletého a očkovaný není a ani to neplánuju. A to žijeme v zemi, kde je tuberkulóza ještě celém rozšířená.

• Citovat
  • Upravit
43029
29.4.22 09:27

Kontaktovala jsem kvuli tomu už dva pneumology (začátkem covidu, jak se říkalo, že to očkovabní maní méně a teď znova), očkovat starší deti prý nemá smysl, mimina by nechali.
očkování nechrání proti plicní formě TBC, jen proti oprgánovým komplikacím. podle vakciny.net se očkování po roce věku už o mnoho hůře ujímá, či vůbec

ale štve mě, že jsem to nezvládla, když byli mimina, měla jsem to i domluvené, ale nebyly vakcíny a pak jsem na to zapomněla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
29.4.22 09:30
@Terka Protivinská píše:
Maminky chci se zeptat. Má tu někdo očkované dítě na tuberkulózu?
I když ročně ji nemají, nikdo z rodiny?
Je to k vůli téhle situaci co se tu u nás deje

Mám dítě očkované na TBC. Bylo nám to doporučeno pediatrem, ještě hodně dlouho před současnou situací. I kalmetiuacni sestra tehdy říkala, že u nás TBC rozhodně není vymýcena a raritní. Před současným stavem se hodně šířila komunitě - sociálně vyloučené lokality, asijské a ukrajinské komunity. Tak to bylo dlouho před současným stavem. Samozřejmě záleží kde konkrétně žijete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
29.4.22 09:31

Já miminko teprve čekám a očkovat budu. Přeci jen ten svět začíná být menší a menší a chytit TBC není až tak úplně nereálný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
29.4.22 09:42

@Pudloslava Přesně to jsem se dozvěděla také, od předního vakcinologa pana Petráše, že děti nad 1 rok už nemá cenu ockovat, že se očkování neujme tak jak má a přínos není velký. Tak jsme to pak už neřešili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
29.4.22 10:04

@bibi2233 Tohle mi odpověděl Dr. Petráš, když jsem chtěla očkovat 16 měsíční dceru. Nakonec jsem jí naočkovat nechala. Zde jeho odpověď:

Protože stávající poznatky BCG očkování potvrdily protektivní účinnost očkování jen v případě, že bylo očkování provedeno do 1 roku, doporučuje se očkovat jen děti mladší 1 roku. V případě očkování starších dětí či dospělých klinická data schází nebo jsou neúplná a není tak zřejmé, zda očkování v pozdějším věku může či nemůže ochranu zajistit. Pokud byste se pro toto očkování rozhodla i ve věku 16 měsíců, nic tím nezkazíte, jen ochranu po očkování nelze vyhodnotit a může se i stát, že nebude dostatečná.

S pozdravem

Dr. Marek Petráš, Ph. D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.4.22 10:05

@janickaIII žijeme v cr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21531
29.4.22 10:15

Moje starší dítě bylo ještě očkované povinně. Mladšímu je 11 let a jako novorozence jsem ho nechala také naočkovat. Tenkrát jsem byla za strašnou matku, která do dítěte cpe vakcínu, kterou nemusí. Teď mi ty „stejné“ matky závidí, že mám dítě chráněné. Stejně tak se mi vyplatilo dobrovolné očkování na žloutenku. Nedávno se objevila u syna ve škole a také jsem v klidu, protože má očkování. Za mě to teda tehdy v batolecím věku byla i nutnost, protože jsem se hodně pohybovali v MHD a nechtěla jsem riskovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
29.4.22 10:21

@Terka Protivinská Mám naočkované všechny tři děti- 8, 6 a 4 roky. Dostali jsme v porodnici doporučení ke kalmetizaci díky mým a partnerovým předchozím pobytům v zahraničí. První a třetí dítě dostalo očkování v novorozeneckém věku, prostřední kvůli výpadku vakcíny až v 20 měsících.
Nenechávala jsem očkovat kvůli nějaké aktuální situaci. Ale člověk nikdy neví, dá se víc než předpokládat, že děti nebudou celý život sedět na zadku v Horní Dolní, takže mi to očkování přišlo na místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
29.4.22 10:27

Budu to řešit s pediatrem. V září jdou děti do školek a tak fakt to nechci nechat náhodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek