Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, jak je to přesně s cestováním do zahraničí? Byla jsem na dvou dávkách a teď čtu, že to mam pouze do 1.5. do je vtip? Proč jsem se teda nechala 2× očkovat?
Teď nás čeká Francie a Švýcarsko, v létě Chorvatsko.
Děkuji
Ano, některé státy uznávají druhou dávku jen po dobu 9 měsíců. Musíš si dohledat podmínky konkrétních zemí. Holt buď se budeš testovat a nebo si zajdeš na třetí posilující dávku. Tam pak omezení platnosti zatím není. My vyčkáváme s vývojem u manžela. V létě letíme do Turecka, platnost druhé dávky mu už vypršela. Takže v červnu vyhodnotíme, zda se bude testovat tady i tam nebo zajde na třetí dávku. Nečekám, že by to ještě nějak víc rozvolnili.
@Andy1994 píše:
Ahoj,chtěla jsem se zeptat, jak je to přesně s cestováním do zahraničí? Byla jsem na dvou dávkách a teď čtu, že to mam pouze do 1.5. do je vtip? Proč jsem se teda nechala 2× očkovat?
Děkuji
to jsi žila doted kde, že nevíš, že druhá dávka má omezenou „trvanlivost“. Vždyt se to všude mlelo furt dokola
@Andy1994 píše:
Ahoj,chtěla jsem se zeptat, jak je to přesně s cestováním do zahraničí? Byla jsem na dvou dávkách a teď čtu, že to mam pouze do 1.5. do je vtip? Proč jsem se teda nechala 2× očkovat?
Děkuji
Kdyz jsi zvladla dve, zvladnes i treti ![]()
No a proč ses nechala očkovat 2×? Podle toho co píšeš to kvůli zdraví nebylo tak tu třetí ze stejného důvodu dáš taky ne?
To jsi se teď probudila ze zimního spánku? Třeba Chorvatsko odteď žádnou koronu neřeší. Jiné státy nevím, to si musíš najít na netu.. Někde nechtějí nic, někde tři dávky…
@Maminanamatersky píše:
To jsi se teď probudila ze zimního spánku?
Přesně to mě napadlo. Jak může být někdo tak moc mimo?
Si nech píchnout třetí né, když už máš dvě.. nechápu co řešíš?..
No 2 dávky bohužel platí maximálně 9 měsíců, ve spoustě zemí dokonce jen 6 měsíců. Zrovna včera jsem očkovala jednoho co odjíždí do Itálie a na poslední chvíli sháněl tu třetí dávku po celém okrese. Vyčkával do poslední chvíle jestli tu povinnost nezruší, protože se očkovat nechtěl. Takže je třeba si zjistit jaká pravidla jsou v zemi kam se chystáš. Některé země už očkování nevyžadují, jiné ano. Kvůli zdraví už se v současnosti očkuje málokdo, většina co chodí na očkování tak jen kvůli tomu aby mohli cestovat. Je to smutné. Navíc je nesmysl si dávat třetí dávku před létem, protože pak na podzim už člověk nebude mít ochranu. Já taky třetí dávku nemám a ani jí zatím nechci. Zatím mi platí ochranná doba a bude mi platit i začátkem léta, kdy se chystáme na dovolenou.