Očkování proti tuberkulóze

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10651
29.4.22 14:17
@nozu píše:
@janickaIII Hepatitidu A jsem nechala naočkovat oběma dětem už v batolecím věku. Naše lékařka ji doporučuje před nástupem do školky. Samozřejmě to proti novému viru, který teď letí světem, nepomůže, ale očkování vnímám jako přínosné. Víš, že karanténa v případě rizika nákazy je 52 dní? Ono sice onemocnění není až tak závažné, ale úplně příjemné také není.
No a pokud jde o neštovice, můj syn je měl v sedmi měsících věku. Říká se, že při prodělání do roka se nemusí vytvořit dostatek rpotilátek. Chystám se teď v dohledné době nechat mu nabrat krev na protilátky a případně ho naočkuji. Samozřejmě je lepší, pokud si neštovice dítě prodělá. Ale naproti bych tomu také nechodila. A je super, že v opačném případě je k dispozici vakcína.

Díky, o tak dlouhé karanténě jsem nevěděla. Vím, že kdysi ji měla jedna kolegyně v práci a ostatní, kteří s ní sdíleli kancelář měli své vlastní wc, to bylo vše. Jak dlouho byla nakažená kolegyně doma už nevím. Ale ok, očkování zvážím.

O očkování neštovic přemýšlím z důvodu, že údajně „neštovicový vir“ může v dospělosti způsobovat pásový opar, vakcína proti tomu prý chrání. Ale je relativně mladá (asi 10-20 let) takže zatím nejsou delší studie o její celoživotní účinnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.4.22 14:20

https://www.pmatras.cz/…tuberkuloze/

Staci pogooglit.

A ted omluva, mila @Borrealis, ano?

Protoze kdo tu momentalne lze jsi ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
29.4.22 14:55
@Borrealis píše:
tato čísla platí pro uprchlíky z Ukrajiny, jak jsem psala, nejsou to čísla pro populaci čr, ale čísla ukrajinských uprchlíků je to odhad, vycházející z tamní nemocnosti

proti TBC se přestalo očkovat jednak proto, že se na tom chtělo ušetřit

a druhak proto, že u nás byl příznivý stav a spadli jsme do zemí kde je nízký výskyt aktivních případů

to se samozřejmě nyní změní, s rychlostí, jakou je schopno naše ministerstvo zdravotnictví reagovat / rychlost šneka / nepředpokládám že v dohledné době očkování obnoví, ale snad to aspoň zájemcům umožní :think:

TBC se přestala očkovat mj kvuli tomu, že to nesneslo se zaváděnou Hexou, hexa způsobovala komplikace po očkování TBC - reaktivace toho primárního ložiska,, musela se odkládat. A TBC bylo málo, takže do dávalo smysl.
teď lutujem, no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
29.4.22 17:25
@Pudloslava píše:
TBC se přestala očkovat mj kvuli tomu, že to nesneslo se zaváděnou Hexou, hexa způsobovala komplikace po očkování TBC - reaktivace toho primárního ložiska,, musela se odkládat. A TBC bylo málo, takže do dávalo smysl.
teď lutujem, no…

Jaké komplikace to způsobovalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41913
29.4.22 17:29
@janickaIII píše:
Jaké komplikace to způsobovalo?

Abscesy, zhnisané spádové uzliny, jizvy. Ojediněle záněty kostí, meningitida, záněty srdečního svalu. Ale to je obecně po očkování proti TBC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41913
29.4.22 17:32

Paradoxně i neočkování způsobuje u malých dětí zhnisané uzliny na krku způsobené Mycobacterium avium. Ono to očko mělo efekt i proti tomu. Tak 2 případy za rok vídám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
29.4.22 19:14
@Havlova píše:
Paradoxně i neočkování způsobuje u malých dětí zhnisané uzliny na krku způsobené Mycobacterium avium. Ono to očko mělo efekt i proti tomu. Tak 2 případy za rok vídám.

Tyto případy jsou u dětí nebo dospělých?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41913
29.4.22 19:17
@janickaIII píše:
Tyto případy jsou u dětí nebo dospělých?

U dětí, nejčastěji tak 1,5-3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
29.4.22 21:42
@janickaIII píše:
Ockovala bys na hepatitidu A? I přesto, že to není závazné onemocnění?

A můžu mít ještě jeden dotaz, prosím? Co očkování na plane neštovice? U dětí, které je zatím neprodělaly? Ano/ne?

Moc děkuji :kytka:

tak já na hepatitidu A ano, protože děti jsou prasátka a chytnout to můžou kdekoliv…

U planých neštovic budu očkovat 3.dítě pokud to nechytne ve školce, takže s nástupem do školy…obě děti starší je prodělaly najednou a nejstarší fakt byla 4 dny v horečkách, to, že mají jizvy na tvářích i po víc než 5 letech a nejspíš nikdy nezmizí, je další věc…ikdyž jen kosmetická…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
29.4.22 21:44
@Havlova píše:
Abscesy, zhnisané spádové uzliny, jizvy. Ojediněle záněty kostí, meningitida, záněty srdečního svalu. Ale to je obecně po očkování proti TBC.

ještě, že jsem tohle nevěděla, než jsem děti nechala na TBC píchnout :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek