Očkování... jak nejlépe měřit horečku?

171
30.8.11 18:55

očkování...jak nejlépe měřit horečku

Dneska jsem byla s malou na prvním očkování Hexa a Prevenar (dohromady). Zatím malá jenom více spinká a když nespinká, tak pláče a chce se nosit, ale nemáme horečku, i když dle toho, co jsem si přečetla to ještě může přijít.
Chtěla jsem se zeptat, jaký je nejlepší způsob měření horečky u tříměsíčního miminka, máme normální teploměr a pak digitální, co změří teplotu do 30 sekund, jenže dnes jsem se s nim zkusila změřit a naměřil mi nějakou divnou teplotu, tak se bojím, že není zcela přesný.
Taky jsem se chtěla zeptat, zda jste nějak ošetřovali ranky po vpiších např. studené obklady (to mi totiž porodila doktorka) a potom, zda má někdo zkušenosti s Diazapamem u miminek. Doktorka mi ho předepsala s tím, že když by malá měla horečku, tak ho mám dát společně s Panadolem, aby nedošlo ke křečím. Tím mě samozřejmě totálně vyděsila, že jsem měla chuť malou sbalit a žádné očkování neabsolvovat. Moc děkuji za vaše rady a zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
30.8.11 19:16

Ahoj. S těmi teploměry, co máš, je nejlepší měřit v zadečku. Pokud se naměřené hodnoty výrazně liší, určitě bych dala přednost rtuťovému. Ovšem je nutné přitom dítě rozbalit.

S diazepamem zkušenost nemám, já dávala dithiaden před druhým očkováním (ale já obě vakcíny společně očkovat nenechala, každou dostala zvlášť), protože po prvním byla reakce dost silná (a taky to bylo proti křečím). Místo vpichu jsem nijak neošetřovala, holky ho neměly ani moc nateklé, takže nebylo nutné ani chladit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
30.8.11 19:17

Ahojky!
Hlavně klid.

Začnu od konce - diazepam. Malá ho dostala při každém očkování (1/4 večer před a 1/4 ráno před očkováním), dál jsem se měla řídit podle eventuální horečky (která nepřišla). Na Gabču nijak extra neúčinkoval, ani nebyla spavá. Měla ho ale tolik proto, že měla po marození podezření na epilepsii, tak doktorka chtěla mít jistotu, že se jí nic nerozjede. Dávala jsem ho podrcený do mléka, ale v případě horečky mám nachystanou tubu co se dává do zadečku. Fakt neměj z tohoto strach, miminkům se to občas dává, i když to zní šíleně, taky jsem byla vyděšená, ale ta troška při horečce anebo jako prevence (doporučená lékařem) nevadí, to mi říkala i lékárnice.

Teploměr - my máme digitální s ohebnou špičkou a měřím v zadečku, odečítá se 0,5 stupně, ale myslím, že můžeš měřit i v podpaží rtuťovým - miminko si hezky přitisknout k sobě. Pokud by byla nějaká fatální teplota, stejně by to vyletělo rychle.

Vpichy jsem ijak neošetřovala a nemám s tím zkušenost, Gábině se to nijak moc nezanítilo, měla jen takové dvě malé zduřelé bulky co po 2 dnech zmizly, tak třeba ostatní budou vědět víc.

Hodně štěstí a ať je vše v pořádku!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
30.8.11 19:29

Takže pokud jsem to správně pochopila, mám ten diazepam dát preventivně, i když nemá horečku. např. rozdrtit večer do mléka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
30.8.11 19:32
Galka píše:
Takže pokud jsem to správně pochopila, mám ten diazepam dát preventivně, i když nemá horečku. např. rozdrtit večer do mléka.

Já bych nedala, pokud by mi to z nějakého rozumného důvodu neřekla doktorka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
30.8.11 19:35
Galka píše:
Takže pokud jsem to správně pochopila, mám ten diazepam dát preventivně, i když nemá horečku. např. rozdrtit večer do mléka.

Neeee! Jen kdyby Ti to nařídila doktorka. Diazepam dej až v případě, že by mělo dítko teploty výrazně nad 38,5. Jinak ne!!! :-) Já jsem to psala jen jako příklad, kdy se taky dává. Ale u zcela zdravého dítěte ne, tam počkej až by mělo vysokou horečku, je to prevence proti křečím. Ale fakt jen když bude mít skoro k 39 stupňům, rozhodně ne míň.

Omlouvám se, že ten můj první příspěvek nevyzněl jasně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
30.8.11 19:36

Jo a ještě… i tak bych se poradila s doktorkou. Řekla Ti o tom Diazepamu něco? Že bys ho měla dát? Jestli ne, tak toto vůbec neřeš a do děcka nic zbytečně nervi. J8 jsem si totiž myslela, že když ses na to ptala, tak Ti doktorka řekla, ať diazepam dáš, proto ten můj úvodní příspěvek.

Ono se to, jak říkám, dává jako prevence proti křečím - když má dítě hodně vysokou horečku , což se po očkování někdy může stát, tak můžou hrozit febrilní křeče. Některé maminky jsou pak vyděšené, že je to epileptický záchvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
5.9.11 03:48

Díky moc za příspěvky. Tak jsme to očkování úspěšně přežily…snad to tak bude pokračovat i při těch dalších :-D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
5.9.11 07:00
Galka píše:
Díky moc za příspěvky. Tak jsme to očkování úspěšně přežily…snad to tak bude pokračovat i při těch dalších :-D.

To je dobře, přeju, aby to tak bylo i příště. Jste šikovné holky! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek