Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, teď jsme se vrátili z očkování priorixu a doktorka říkala, že rekce můžou být první tři dny a pak už nic. Přitom všude čtu, že reakce jsou 7. až 10. den. Tak jsem se jí na to ptala a ona, že to bylo dřív, že teď jsou to první tři dny. Opravdu se něco změnilo?
Nás doktorka varoval před reakcí 8.-12. den. Nakonecnebylo nic, tak nevím, ale o třech dnech nic neříkala.
Koho znám a měl reakci, tak vždy kolem desátého dne…
Petra8a píše:
Ahoj, teď jsme se vrátili z očkování priorixu a doktorka říkala, že rekce můžou být první tři dny a pak už nic. Přitom všude čtu, že reakce jsou 7. až 10. den. Tak jsem se jí na to ptala a ona, že to bylo dřív, že teď jsou to první tři dny. Opravdu se něco změnilo?
Jestli se nepletu, Priorix je živá vakcína a na tu bývají reakce později. Mladší zatím očkovanou nemám, starší měla jinou vakcínu, ale nemyslím si, že by se tahle chovala natolik jinak. Reakci měla po cca 10 dnech (vysoké horečky a pak vyrážka).
nězměnilo se určitě nic, my na něm byli min. měsíc a opravdu mi dr. i sestra řekli že reakce jsou týden až dva po píchnutí a taky to tak bylo. přesně za týden jakoby náznak nachlazení , oteklé uzliny, teplota, den dva byla jakoby mimo a pak 12. den horečka a osypání
na dřívější reakci jsem se ale ptala a bylo mi řečeno že pokud přijde reakce hned po očku není to z toho očka ale nějaká viroza
Petra8a píše:
Priorix je živá vakcína, na tom se rozhodně nic nezměnilo. Paní doktorka podává nesmyslnou informaci.
Viz. např. toto z vakciny.net:
Po podání živých vakcín mohou obvykle vzniknout nežádoucí účinky ještě týden po očkování, zatímco po podání inaktivovaných nebo subjednotkových vakcín se tyto účinky mohou objevit do 72 hodin. Zpravidla přetrvávají jeden až tři dny.
reakce může být i 1.-2. dny po, dále pak 7.-12. den, my si jí vyžrali hned po očkování (teploty) a pak po týdnu (horečky, osypání, průjmy, zduřelé uzliny, nejedl). Osypání zmizelo až 14. den po očkování
Tohle jsem našla na netu:
Reakce po živých vakcínách (a to je i Priorix) je mezi 7-11. dnem. Vychází to z imunologické reakce organismu. Samozřejmě může být reakce i dříve, ale nikoliv jako reakce na vlastní oslabený virus, ale na další složku vakcínu (třeba na složku vajíčka-virus je totiž oslaben pasážováním na kuřecích embryiích, tedy v případě Priorixu).
My jsme také měli na první dávku reakci druhý den (teploty a zvracení), ted máme též na druhou dávku reakci p dvou dnech, tentokrát i vyrážku po celém těle, hlavně na ručičkách a nožičkách. Chtěla jsem se zeptat jestli je to nakažlivé pro ostatní dětičky. Teploty už nemáme a už i normálně jí, ale vyrážku má stále.
Musim napsat, ze u dcery byla reakce na prvni Priorix az nejaky 8 den, a to velmi vysoka horecka. Predevcirem dostala druhou davku, tak doufam, ze se historie nebude opakovat… Zaznamenal nekdo rozdily v reakci na obe davky? Myslim situaci, kdy to bylo poprve spatny a podruhe dobry nebo naopak…
Chtela jsem jen doplnit, ze po druhe davce Priorixu reakce neprisla (je to uz dva týdny, tak si to troufám takhle napsat - to, co by ted prislo, uz bych na vrub tomu ockovani nedavala).
Chci se zeptat,kde se vam ditka osypala?Po celem teicku nebo jen nekde?Me se mala osypala v obliceji,hlavne pod ocima a okolo pusinky a to 11.den po ockovani prvni davkou Priorixu.Je taky dost neklidna a vztekla.
Maki1970 píše:
Chci se zeptat,kde se vam ditka osypala?Po celem teicku nebo jen nekde?Me se mala osypala v obliceji,hlavne pod ocima a okolo pusinky a to 11.den po ockovani prvni davkou Priorixu.Je taky dost neklidna a vztekla.
u nás krupička na hrudníčku a rukách a byla taky neklidná ale spíš plačtivá
Tak vyrazka vydrzela cca 4 dny,ale kazdym dnem se ztracela.Uz ma zase drzticku krasnou. ![]()