Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosim o radu…
mame pred sebou ockovani a bylo nam nabidnuto at necham maleho ockovat proti rotavirum nebo pneumokokum…
ale je to k necemu dobre? Neni to jen vyhazovani penez??? A kdyz uz tak ktery ockovani zvolit? Dekuji za rady
Prvu som ockovala a lutujem, kazdym ockovanim davas miminku do tela rozne adjuvanty
teraz mam tretie a neockujem vobec;-) takze za mna nepovinne neockovat
@Theja11 je to nejspis na Tobě, jestli chceš očkovat. Ja neockovala, dr mi rekla, že pokud nechodime někam mezi hodně dětí kde je riziko nákazy tak to nejí potřeba. A i je lepší když si rotavirama dítě projde. Ja ockuji jen povinnou hexou. Zbytečně jsem nechtěla malou dopovat už tak maličkou.
Myslím, že je lepší rotaviry očkovat, než pak skončit s miminkem s průjmem na kapačkách v nemocnici. Pneumokoky jsem nechala naočkovat bez dlouhého rozhodování, stejně jako meningokoka B.
Ty pneumokoky - asi takto, názorů je na to hodně..Nejstaršího jsem nechala naočkovat až někdy po roce věku jen jednou dávkou vakcíny - nikdy neměl zánět průdušek ani zánět středouší(u těchto infekcí je častým původcem pneumokok).
Prostřední - v roce 2008 draze zaplacené 3 dávky vakcíny hned od 3 měsíců - první dva roky trpěla na opakované záněty středouší a záněty průdušek, měla i zánět průdušnice, potom byl pár let klid a teď, v 6 letech, prodělala zánět průdušnice způsobený pneumokokem. Právě dobírá ATB, je už skoro měsíc doma.
Nejmenší má 2,5 roku a pár zánětů středouší měla, stejně tak 2 záněty průdušek. Holky to prostě mají v genech, myslím si, že se s tím nedá nic moc dělat.
Prostřední prodělala ve 2 letech rotaviry s protahovaným dvoufázovým průběhem - kapačky, nemocnice, potom se to vrátilo..Sem tam trpí na střevní virozy, pneumokoky se mohou vracet v oslabené formě.
Přesto jsem nejmladší naočkovat nenechala, i v nemocnici říkali, že mají s rotaviry i očkované děti.
Pneumokoků i rotavirů je víc forem a typů, na vše očkování nezabírá..Jsou i názory, že očkování spíš imunitu proti těmto infekcím snižuje - snáze dítě chytí typ, proti kterému očkováno nebylo.
Dřív jsem byla taky zastáncem „očkovat vše“,peníze byly taky to poslední, co jsem řešila..Teď jsem taky pro očkování, ale hodně s rozmyslem - kdy, jak, co a za jakých okolností.
Není to JEN vyhazování peněz, ale ještě k tomu to nedělá víc škody, než užitku.
Nepovinne neockuji, kdyz uz, tak by byl na rane spis meningokok.
Prostuduj si o tom neco, mrkni i na vakciny.net, nerozhoduj se na zaklade jedne diskuze na emiminu.
Syn má synflorix a ok, jinak jsem pro povinné očkování… různé manévry dnešní doby jdou kolem mě
@Theja11 raději než založ diskuzi na emiminu, si přečti vakciny.net a pak se rozhodni. Za mě - syn nemá Hexu, nemá MMR, nemá nepovinné (kdo by chtěl rýpat, očkovaný je, ale alternativou
)
@Theja11 píše:
Holky prosim o radu…
mame pred sebou ockovani a bylo nam nabidnuto at necham maleho ockovat proti rotavirum nebo pneumokokum…
ale je to k necemu dobre? Neni to jen vyhazovani penez??? A kdyz uz tak ktery ockovani zvolit? Dekuji za rady
musíš vědět sama - osobně nedávám, je to zbytečné, zbytečně to zatěžuje dítě - tolik můj názor. Můžeš mít jiný. Prachy neřešim, řešim očkování ![]()
Zeptej se na infekčním (kam se vozí děti s průjmy, u kterých hrozí dehydratace), kolik jejich pacientů je naočkovaných proto rotavirům a kolik ne. Uděláš si obrázek o tom, zda má toto očkování smysl. Ono totiž těch virů je mnohem víc druhů. Stejně tak u pneumokoků, jejich kmenů je spousta.
Mě se dělá husí kůže nad pojmem očkování.
Dceru jsme nechali naočkovat prevenarem a byla dosud naprosto zdravá, ale po očkování nám do několika hodin začlo totální peklo na zemy.
malá měla do několika hodin horečky, febrilní křeče a zkončila v nemocnici po převozu rychlé. Díky tomu se jí rozjela epilepsie, kterou nikdy neměla a u nás v rodině nikdy nikdo neměl.
I sukl a doktoři to vyhodnotili tak, že za to mohlo nejspíš opravdu to očkování. Bojujeme s tim už přes 4 roky, kdybychom jen bývali tušili, co jí a nás čeká za hrůzy, nikdy bychom očkování nedali.Ted nesmí mít žádná jiná povinnáočkování, je v několika věcech pozadu, bude mít odklad do školy, pořád něco řešíme, už mě tofakt nebaví.
Prej očkováním ke zdraví-pro nás teda rozhodně NE ![]()