Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky i tatínky.
Ráda bych znala vaše názory na očkování proti neštovicím? Máme jít příští týden na očkování: Spalničky, zarděnky, příušnice a bylo nám nabídnuto + neštovice.
A ani já ani manžel prostě nevíme…
Dávali jste někdo očkovat děti proti neštovicím? A proč?
Děkuji za vaše reakce.
H.
Nedávala… všichni jsme neštovice prodělali, tak si nemyslim že mu to nějak ublíží je prodělat.. pokud by je nedostal do dospělosti, tak už se může nechat naočkovat pak sám, sám se rozhodnout
Ne nenechala.. Proč? Žádné očkování není stoprocetní, navíc i tak může neštovice chytnout (ano se slabším průběhem) a vzhledem k tomu, že mám holku, tak bych opravdu nerada, aby je chytla ve dvaceti nebo třiceti, prostě v tom věku, kdy se dá předpokládat, že třeba zrovna bude těhotná.
Nedvala bych, ale ja sem asi radikalni co se tyce ockovani: u me vse zacalo a konci Hexou.Vic ani „vcelicku“.
Tak já nedávala. Když se vyskytli v okolí neštovice, šli na návštěvu, aby je děti chytli hezky přirozeně. Bála jsem se víc nežádoucích účinků vakcíny než komplikací neštovic. Navíc jsem neměla jistotu, že když je nechám oočkovat, že hladina protilátek bude dostačující i v pubertě či později. Byla jsem rozhodnutá nechat je nakazit a pokud by je neprodělali, kolem desátého až dvanáctého roku bych jim nechala odebrat krev na protilátky, jestli neprodělali neštovice skrytě. Kdyby ne, až pak bych je nechala naočkovat. Naštěstí už je mají od června za sebou ![]()
V zivote ne, ockovat kvuli nestovicim nebo chripce
to vzdycky valim bulvy, jak mi to nekde rekne
![]()
V dětském věku bych nedávala. Pokud je neprodělá do puberty, tak pak bych očkování zvažovala, protože u dospělých bývá horší průběh.
@Sibyla0 bouzel ani skabsi prubeh neni zarucen. Kamaradka si na to kdysi pujcovala aby mohla holcicce doprat tu nadstandardni uzasnou vakcinu. Neni to tak davno co s ni lezela na JIPu pro nestovice, ktere vubec dostat nemela, pripadne mely mit jen lehky prubeh ![]()
Www.vakciny.net
Pokud ano, ockuj radeji oddelene, tedy ne priorix tetra, je tam mene febrilnich reakci atd.
Jinak pokud by to ditko neprodelalo tak do 10ti let, tak ockovat urcite, pak uz co se nemoci tyce neni moc o co stat…
Ani nevíte jak jste mi pomohly…měli jsem na to s manželem stejný názor, jenomže známe pár lidí co děti očkovat nechali a tak ty se nás snažili přesvědčit…Díky, už jsme se rozhodli! ![]()
A nechaly byste naočkovat tříletou dceru, když máte doma čerstvé dva novorozence a já nevím, jestli jsem neštovice prodělala? Takže ani nevím, jestli by byla dvojčata alespoň trochu chráněná přes mateřské mléko, když by to tříleťačka přinesla…
Ne. Pro mne je očkovat blbost mmr celkově.
Ve dvou letech je dal úplně bez problémů.
Já sem si je nechala naočkovat v pětadvaceti neb jsem je v dětství bohužel nechytla, i když jsem s nimi byla x krát v kontaktu - i záměrně, dle našich. á hlavně kvůli tomu, abych je nechytla v těhu. mám poctivě dvě vakcíny varilixu za cca 4tis a letos, kdy mi je 30ĺet, jsem chytla neštovice od malé. na dotaz dr. jak je to možné, řekla, že nic není 100%. takže pěkně děkuju…
@Helenie osobně bych nedávala, pokud nejde o kluka nad 10 let. Jednak nechrání doživotně, můžou jen zmírnit průběh, jednak dítě např ve školce jima projde a je doživotně chráněno, většinou to má mírný průběh. Navíc nejsem zastáncem všech očkování, přijde mi to zbytečné. Kdyby šlo o vážnou nemoc, tak možná, takhle néé. Ale záleží čistě na vás..