Očkovat neštovice?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
72725
16.10.13 13:11

@Helenie osobně bych nedávala, pokud nejde o kluka nad 10 let. Jednak nechrání doživotně, můžou jen zmírnit průběh, jednak dítě např ve školce jima projde a je doživotně chráněno, většinou to má mírný průběh. Navíc nejsem zastáncem všech očkování, přijde mi to zbytečné. Kdyby šlo o vážnou nemoc, tak možná, takhle néé. Ale záleží čistě na vás..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
16.10.13 13:13
@valderano píše:
A nechaly byste naočkovat tříletou dceru, když máte doma čerstvé dva novorozence a já nevím, jestli jsem neštovice prodělala? Takže ani nevím, jestli by byla dvojčata alespoň trochu chráněná přes mateřské mléko, když by to tříleťačka přinesla…

ani v tomto pripade bych neockovala :D
mala je chytla v 8M a jsem moc rada, za me cim driv tim lip (tedy ne v sestinedeli, to zase nechci prehanet :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
16.10.13 13:18

@alsem
No my jsme prave s dvojcatama v sestinedeli, tak snad to neprinese nekdy ted. A pokud vím, když díte prodelá nestovice do 1 roku, je pravdepodobné, ze nezíská celozivotní imunitu (není ještě imunita dostatecne vyvinutá) a je potřeba otestovat protilátky/nakazit ještě jednou/očkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
16.10.13 13:18

@valderano

Očkuje se živou vakcínou, takže je docela možné, že se ti dcera po 2-3 týdnech osype a nikdo ti nezaručí, že by to od ní dvojky nechytli :nevim:
Plus dceři zamezíš získání přirozené imunity a v dospělosti takto chránit své novorozené děti - protože to po očkování nenastává, to se pak z matky na děti nepřenáší.

Nejjednodužší by bylo, když si necháš ty nabrat krev, zda máš protilátky a hned budeš vědět, zda jsi je měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
16.10.13 13:21

@PeBa
A to mi otestujeou kde? Jako že přijdu do laboratoře jako samoplátce? Ptala jsem se na to praktického dr. a ten říkal, že to netestuje, že to většina prodělala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.10.13 13:28
@lucenka píše:
V dětském věku bych nedávala. Pokud je neprodělá do puberty, tak pak bych očkování zvažovala, protože u dospělých bývá horší průběh.

Taky tak. Je to normální dětská choroba, na rozdíl od očkování by měla být po prodělání doživotní imunita.

Měli jsme letos v létě, u malé jsem na vteřinu litovala, že to nemá naočkované - když bylo venku asi 37 stupňů a ona měla horečku 39,6. Ale šlo o dva nepříjemné dny, pak to začalo jít k lepšímu a jsem ráda, že to prodělali přirozeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
16.10.13 13:28

Nenecháme očkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9201
16.10.13 13:32

A teď tu budu za černou ovci…já je očkovat nechala. důvodem byl atopický exem, pro atopiky jsou neštovice obzvlášť v období kdy je rozjetý exem docela zátěž na kůži, v pozdějším věku se může exem tím vrátit, nebo se rozšíří do více míst…
jestli to bylo zpětně dobře nebo špatně nechci hodnotit, rozhodnutí padlo, očkování proběhlo, v tu chvíli jsme si myslela že to je dobrý důvod a věřím že byl. Protilátky syn má, jelikož v kontaktu s nakaženými byl a neštovice nedostal, ale do budoucna počítám s tím že před pubertou necháme zjistit protilátky kvůli připadnému přeočkování

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
16.10.13 13:34

@Helenie Hlavně ono to očkování není celoživotní, takže je fakt lepší je nechat dítě prodělat, než si pak každých dejme tomu 11 let vzpomenout, že máš jít na přeočkování. Já nesnáším injekce, br, stačí mi, že se chodí jednou za milion let na tetanovku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
16.10.13 13:40

Jako rozumné důvody proč nechat očkovat neštovice vidím, pokud má dítě dlouhodobě ošklivý atopický ekzém nebo neštovice dosud nemělo dítě nad řekněme 10 let. Já je prodělala až ve 13, sestra v 19, byl to už docela mazec, ale následky mi nezůstaly, jen maličké jizvičky na čele. Zas mám doživotní imunitu a to je i pro kojení mimina výhra. Znám ale bohužel dívku, která neštovice dostala až v 16 a podepsaly se jí na tváři hrozně :(
Osobně jsem se rozhodla nechat svoje dítě nakazit neštovicemi zhruba v tom školkovém věku, má podle mě dobrou imunitu a nemoci (pokud vůbec jsou) zvládá dobře.

Příspěvek upraven 16.10.13 v 13:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10468
16.10.13 13:42
@Helenie píše:
Ani nevíte jak jste mi pomohly…měli jsem na to s manželem stejný názor, jenomže známe pár lidí co děti očkovat nechali a tak ty se nás snažili přesvědčit…Díky, už jsme se rozhodli! :*

Rozhodli jste se dobře ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
16.10.13 13:49

@Helenie nedala bych. Neštovice jsou naprosto běžná dětská nemoc. V dětském věku většinou nezpůsobuje problémy v dospělosti naopak ano. Očkování nechrání dlouhodobě takže dobu kdy může onemocnět naopak odsouváš na rizikovější věk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4613
16.10.13 13:49

No asi takto: většina dětí prodělá mírnější formu neštovic, určité procento má těžkou formu, které vyžadují hospitalizaci plus se může přidat komplikace ve formě zápalu plic či zánětu mozku. Rozhodně nelze říci, že jsou plané neštovice banální onemocnění, virus napadá imunitní systém a ještě dlouhou dobu po onemocnění je imunita postiženého jedince snížena. Bohužel se planým neštovicím v dnešní době u dětí moc vyhnout nedá, takže je otázka, zda „risknout“ prodělání nemoci či naočkovat. Oboje má svá úskalí, o očkování je zde řada diskuzí, tak je zbytečné to znovu rozebírat, navíc nefunguje stoprocentní ochrana. Při prodělání nemoci se zase riskuje celkové zdraví dítěte, navíc se mohou objevit jizvy na kůži, které sice život neohrožují, ale rozhodně nejsou to, co by si člověk přál doživotně mít. Bohužel dopředu nevíte, jakým způsobem dítě neštovice prodělá a uklidňovat se tím, že bude třeba mírnější forma není úplně ideální. Rozhodnutí je na vás, je třeba zvážit výhody a nevýhody obou postupů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
16.10.13 14:29

@žížal no právě…na misku vah rizika prodělání neštovic a rizika očkování. Každý máme jiné obavy, každý se řídíme jiným vnitřními „statistikami“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
16.10.13 16:10

@Helenie Ahoj, my očkovat nebudeme ani proti jedné z uvedených nemocí. Z našeho pohledu je tato vakcinace zcela nesmyslná. Než se rozhodnete, doporučuji alespoň něco málo o očkování a nemocech nastudovat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek