Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všem, jsem muž 28 let. Dnes, když jsem vylezl z obchoďáku a sedl do auta, začal jsem na jednom oku vidět (v pravé části oka) dlouhý blikající blesk a špatně jsem na oko viděl, nejvíce zorné pole. Jelikož jsem hypochondr a za vším vidím něco vážného, měl to někdo z Vás? Řešili jste to? Je možné, aby oční migréna postihla jen jedno oko? Není ro vážné? Celkem jsem měl oční auru asi 10 minut. Nyní mě tak nějak bolí malinko hlava.
Děkuji za rady.
Ano, je to normální. Řekla bych jako u všeho - poprvé je všechno nejhorší.
Pokud by se to opakovalo častěji, tak doporučuji navštívit neurologa - spíše preventivně, nejedná se o „nic vážného“. Migréna je nepříjemná, ale není smrtelná.
Vím o čem píši, patřím mezi ty horší případy, ale za ty roky to už mám tak nějak pod kontrolou - respektive si s tím nějak poradím.
@nickyjam píše:
Ahoj všem, jsem muž 28 let. Dnes, když jsem vylezl z obchoďáku a sedl do auta, začal jsem na jednom oku vidět (v pravé části oka) dlouhý blikající blesk a špatně jsem na oko viděl, nejvíce zorné pole. Jelikož jsem hypochondr a za vším vidím něco vážného, měl to někdo z Vás? Řešili jste to? Je možné, aby oční migréna postihla jen jedno oko? Není ro vážné? Celkem jsem měl oční auru asi 10 minut. Nyní mě tak nějak bolí malinko hlava.Děkuji za rady.
Pravděpodobně to bude od krční páteře. Zkus změnit polštář a matraci a když se to do měsíce nezlepší, utíkej na oční.
@Katherine811 píše:
Ano měla, také mě to vyděsilo. Úplně to stejné. Oční migréna
Mě to také vyděsilo a myslím, že jsem to měl tak před 15 lety, ještě na základce. Nevím, jistě. Měla jsi to jen na jednom oku?
Příspěvek upraven 08.04.23 v 17:35
@roba18 píše:
Pravděpodobně to bude od krční páteře. Zkus změnit polštář a matraci a když se to do měsíce nezlepší, utíkej na oční.
S krční páteří problém mám. Může se oční migréna týkat jen jednoho oka? Měl jsem to jen na jednom.
@nickyjam píše:
S krční páteří problém mám. Může se oční migréna týkat jen jednoho oka? Měl jsem to jen na jednom.
Taky to mívám jenom na jednom. Stává se mi to párkrát do roka. Takovej blikající útvar, něco jako diamant, postupně se to přesouvá ke kraji oka, až to zmizí. Trvá to tak čtvrt hodiny. Bolest hlavy po tom nemívám, i když na migrény trpím. Ale poznám, že to přijde, předtím tak divně vidím, neumím to popsat, ale vím, že to nastane.
@nickyjam píše:
Mě to také vyděsilo a myslím, že jsem to měl tak před 15 lety, ještě na základce. Nevím, jistě. Měla jsi to jen na jednom oku?Příspěvek upraven 08.04.23 v 17:35
Ano jen na jednom oku. Pomohlo mi ho na chvily zavřít. Jsem taky hypochondr
takže jsem plašila. Pak mě taky pobolivala trochu hlava. Poprvé jsem to měla asi před 5 lety. To jsem viděla černej flek. Taky jen na jednom oku. A teď podruhé to bylo pár měsíců zpátky, takové záblesky.
Pro migrenu je to typicke, ze je to jednostranne. Jednou jsem i nevidela skoro vubec nebo take diamanty jak tu nekdo psal. Chce to pravidelny rezim, stejne vstavat, spat, jist, kourit, pit kafe, pozir na nevyspani, vynervovani, velky hlad
To blikání je aura. Obvykle je to začátek migrény. Aspoň já to tak mám - když mi začne aura, vezmu Ibalgin a bolest hlavy se mi ani nerozjede. Když prášek nevezmu, rozjede se pořádná migréna. Na neurologii mi řekli, že aura by neměla trvat déle než půl hodiny, jinak jet raději na pohotovost.
Inko - zdravotní stav.
@Anonymní píše:
To blikání je aura. Obvykle je to začátek migrény. Aspoň já to tak mám - když mi začne aura, vezmu Ibalgin a bolest hlavy se mi ani nerozjede. Když prášek nevezmu, rozjede se pořádná migréna. Na neurologii mi řekli, že aura by neměla trvat déle než půl hodiny, jinak jet raději na pohotovost.
Inko - zdravotní stav.
Trvalo to tak 20 min. A pak začala malá bolest hlavy, která trvá do teď. Nepotřebuji prášek ![]()
Ahoj, tohle moc dobře znám a je to migréna. Ani nepočítám kolik jsem měla vyšetření co to může být
a ona je to prostě migréna s aurou. Mám ji třeba 15× za rok, je to děs… brufen na to nezabírá ani jiné léky. Ale prý je nějaký lék co se stříká do nosu, je to na jedno použití a prý je to extra účinné
ale nezkoušela jsem, je to na předpis a me s tím nikdo neléčí, jen se o tom ví, že to mám
a ja to vždycky nějak pretrpím v tichu a tmě
jinak jsme taky velký hypochondr, proto jsme to řeskla jak blázen, že mám třeba nádor
no věřím, že to máš fakt migrénu s aurou protože to mívám stejně, ale jestli chceš mít jistotu bez k dr., migréna je hnusná věc a kor ta s aurou ![]()
@Anicka9819 píše:
Ahoj, tohle moc dobře znám a je to migréna. Ani nepočítám kolik jsem měla vyšetření co to může býta ona je to prostě migréna s aurou. Mám ji třeba 15× za rok, je to děs… brufen na to nezabírá ani jiné léky. Ale prý je nějaký lék co se stříká do nosu, je to na jedno použití a prý je to extra účinné
ale nezkoušela jsem, je to na předpis a me s tím nikdo neléčí, jen se o tom ví, že to mám
a ja to vždycky nějak pretrpím v tichu a tmě
jinak jsme taky velký hypochondr, proto jsme to řeskla jak blázen, že mám třeba nádor
no věřím, že to máš fakt migrénu s aurou protože to mívám stejně, ale jestli chceš mít jistotu bez k dr., migréna je hnusná věc a kor ta s aurou
A ty máš silné bolesti hlavy? Mně přišlo jen to blikání a přešlo to. Nikdy jsem neměl pravou migrénu. Co ale mám 2 dny je cukání v oku. Nevím, zda stres nebo námaha. Taky se bojím, že by to mohlo být něco vážného, to cos psala ![]()
Tak teď musím říct, že jste mě tu dostali, na záblesky trpím zhruba dva roky. Před víc jak rokem jsem byla na MMR kvůli bolesti tváře. Výsledek v pořádku a tak jsem záblesky přestala řešit. Uklidnilo mě to vyšetření, že by z toho byl třeba diagnostikován nádor a když jsem ok, tak se nevidím bát. Jenže v poslední době mi to zase vrtalo hlavou. A teď díky vám jsem pochopila, že to tedy bude oční migréna.
Dělám celý den u počítače.
@nickyjam jak kdy, někdy je to fakt silné, jindy se to dá. Ale ještě mě napadá, když jsme taky ten hypochondr
mám i tetanii, což by taky klidně mohlo být
to si mysleli že mám sklerózu. Taky cukani v oku, ty záblesky, tak asi bych to možná viděla na jedno z toho
já Teda mívám většinou kvůli stresu obojí zároveň
mám desne těžkou práci. Jak je stres mám záblesky, ztrátu zorného pole, tiky bolest hlavy aj. Jediné co mi pomůže na tetanii je magnesium, beru 800mg deně. No na migrénu jak kdy a jak co. Jinak možná zkus to magnesium?
ale efekt poznáš až za několik dní, ale pokud máš fakt cukání, tak to klidně muze být celé jen z nedostatku magnesia.
možná zním chaoticky tak se omlouvám, píšu rychle za chodu ![]()