Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, budu se snažit popsat můj problém co nejpřesněji jsem muž 30let. Vlastně už před 15lety jsem zaznamenal třeba když jsem seděl v obýváku a podíval se na digitální hodiny co měli zeleně podsvícená čísla, takovou světlejší zelenou světelnou kopii těch čísel, těsně nad budíkem, nebo když jsem se podíval na někoho kdo měl na sobě bílé tričko tak jsem viděl takovou světelnou auru, prostě taková posunuta kopie daného bílého předmetu, krásně to kopirovalo tričko a bylo poznat co to je, prostě kopie co byla od trička tak 4cm. S tím jsem nějak žil na očním mi toho moc neřekli a já to asi postupem času úplně vypustil a přestal vnimat.
Teď je to patnáct let s je mi 30let a já ve třiceti dostal rakovinu varlete, následně 4 cykly chemoterapie a už jsem půl roku bez léčby, ale začali úzkosti které ani už nemám ale psychiatr mu předepsal lék Zoloft.. Který vlastně užívám měsíc. No a na začátku užívání léků, jsem si všiml nějaké vizuální změny, jako dvojitý text na telefonu a světelné objekty takové natahle nahoru, jako při asigmarismus.
Byl jsem s tím samozřejmě na očním kde mi řekli že mám vyšší nitrooční tlak asi kolem 26 mmHg a suché oči, že film na očích se mi trhá po 5s a že mám kapat umělé slzy, po 14 dnech kontrola kde byl proveden peritest, který dopadl v pořádku, nitrooční tlak též v normě, prý to předtím bylo, že jsem nebyl uvolněný a ve stresu a asigmarismus prý mám normální rozený ale nic hrozného co bych měl pociťovat,
Ale stále mi dělá starosti když koukám třeba na televizi, tak kouknu třeba na logo programu a vidím světelnou kopii toho loga nad logem, nebo koukám z okna kde je venku denní počasí a přesně nahoře jak končí sklo vidím zase takový odraz světla co se táhne nahoru je široký jako tabule okna a vysoký tak 10 cm, když doma koukám na podsvícený text který je bílý na černém pozadí tak mám též nad textem kopii toho textu, která je stejné barvy, ale světlejší, v noci když jdu ven tak máme v ulici lampy co mají kulatý tvar, když se na ni podívám tak vidím lampu jak svítí nad ní je taková záře o tloušce té lampy, táhne se nahoru a nahoře je zase kulatá kopie té lampy, tyto problémy nebyly podle mě tak výrazné jako před tím lékem, jako důkaz mám to, že sleduji rád měsíc a dřív jsem ho viděl krásně kulatý ale dnes ho vidím stále kulatý ale nad ním je světelná kopie měsíce asi tak 10 procent vršku měsíce, nejsem si teď jistý, ale vůbec ne o co se jedná? Může za to lék Zoloft? Nebo to vnímám až teď? Přeci i dříve jsem měl podobné jevy, dále jsem vypozoroval když koulám třeba na bílý předmět, který je za tmavým prostředí a já o trošku ale opravdu o malinko otevřu víc oči, udělá to hned kopii toho předmětů co se překrývá a nebo je předmět pak černé prostředí a pak kopie předmětů, zase stejné barvy a velikosti jen světlejší. Když měním úhel oči vertikálně tak se kopie posouvá buď nahoru nebo dolů, nebo úplně zmizí, když otočím hlavu o 90 stupňů a koukám třeba na lampu co svítí, tak kopie už není nahoře, ale je na jedné straně, dělá mo to velké starosti, že mi i světelné a svetleo věci jako je třeba bílý stůl dělají takové aury, duchy, které při mouření oči dokonce i někdy zmizí když mám primouřené oči, je to vždy světlý předmět před tmavým prostředím nebo světelný předmět, prosím o odpověď děkuji
A máš to pořád, nebo jen někdy?
Osobní zkušenost s tím nemám, ale na google nejvíc vyskakuje migréna.
O dvojitém vidění jsem našla poměrně obsáhlý článek:
https://www.lentiamo.cz/…-videni.html
Na tvém místě bych zkusila zajít si pro druhý názor ještě k jinému očaři. Pokud nic nezjistí, nech si od něj (nebo od svého stálého očního lékaře) vystavit zprávu a zajdi si k praktickému lékaři, ať tě nasměruje na případné další vyšetření - možná neurologie, nevím.
Jen kdyby sis vyhledával, tak jak píšeš asigmarismu, to asi bude astigmatismus.
@Titty píše: Více
Děkuji, no prý Asigmatismus tam nějaký mam, ale ne tak velký abych to nějak pocítil, prý každý ho má, 😃
@Evkad píše: Více
Brýle nenosím, zkoušeli mi zrak na jedno a druhé oko kde jsem koukal na tabulku čísel a vidím prý na 120 procent, opravdu vidím krásně, ostře. Jen světle předměty za tmavém prostředí a světelné objekty ve tmě vidím dvakrát a různé kopie
A byl jsi na optometrii?
Na astigmatismus i dvojité vidění jsou skla do brýlí.