Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zasviti mu z dalky, ukaze par blikacich hracek… nic moc se od ditete nechce, oni maji zkusenosti i s malinkymi detmi… zbytecne se nestresuj, nic to neni ![]()
Byli jsme taky. Vyšetřovali ji nějakým přístrojem, u toho jsme ji museli opravdu držet tři..přežila to👍 🙂nosí brýlečky.
@Enicka u nás je hysterický řev kvůli každé blbosti, takže mám celkem obavy, že zavře oči, začne řvát a pozvrací se. To dělá totiž celkem často
Naše malá taky pláče u doktora, zavřela oči a plakala. Bylo to náročné, ale zvládla to. Na příští kontrole už byla úplně v pohodě. Nějak to v té hlavičce malé pochopila, že to není nic hrozného. Zajíždí ji očko do koutku?
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, obvodní nás poslala se synem na oční kvůli šilhání, ve dvanácti měsících. Mohl by mi někdo poradit z vlastní zkušenosti, na co se připravit? Jak vlastně dokážou vyšetřit takto malé dítě, které nebude spolupracovat? Moc děkuji za všechny odpovědi.
My byli ve dvou a čtvrt, silhat začal z ničeho nic. Byli jsme teda na komplexním vyšetření, včetně rozkapani ocicek (toho jsem se bála, ale zvládl to úplně Ok ), pak měření přístrojem, to zabere chvilinku když dítě spolupracuje. Ale jsou i zvyklý na to, ze nespolupracuje, neboj;) Celkově jsme tam teda (i s čekáním mezi vysetrenim a na konzultaci s dr ) strávili asi 2 hodiny. Mrňousové by nemeli po tom rozkapani jist (pry můžou pak zvracet ), takže spis byl problém to, už byl netrpělivě a měl hlad.
Každopádně ted řešíme okluzorem a díky tomu silhani si přišlo na ocni vadu a má 5 dioptrii, takže brýle …
Byly tam i menší děti, zvládnout se to určitě dá.
@Enicka no začalo to asi okolo 6m… A to bylo vidět hodně, ujizdelo mu očičko jako by dostredu k nosu… Pak v těch 10 m to bylo lepší… A teď mi to přijde ještě o trošku lepší. Dělá to spíš, když se na nic nesoustředí. Ale celkově mi přijde, že vidí na tak malé dítě celkem dobře. Soudím podle toho z jaké dálky vidí auta a lidi, to poznám podle toho, že na ně už dopředu mává…
Dcera viděla každé smítko na zemi a po vyšetření zjistili, že má 5 dioptrií.
Už jsi někde objednaná?
Jestli ne, tak se objednej hlavně tam, kde mají přístroj PlusOptix. Ve většině očních ordinací, kde pracují s dětmi už ho mají, ale nemusí mít…to je právě vyšetření, které probíhá vlastně z cca 1 metru… Zjednodušeně krabička zabliká, vydá nějaký zvuk a mimčo se do toho podívá a ono to vyfotí a vyhodnotí se to přes počítač.
Já byla s dcerkou taky kolem toho roku a ještě jí i rozkapávali oči…žádný zákaz jídla tedy nemela, jak tu někdo psal
a to bylo rychlé..kapka do každého oka, když jsem ji držela v náručí, takže si toho snad ani nevšimla
jen po tom rozkapání se musí počkat cca 30-60 minut než to začne působit a rozšíří se zorničky. A po tom rozkapání se znovu udělalo to měření tím PlusOptixem a výsledky pak doktorka porovnává.
A když se budeš objednávat, tak se klidně zeptej, jak vyšetření probíhá a na co se máš připravit. Já obvolala několik očních ordinací a všude mi to ochotně vysvětlili ![]()
Jinak malá taky šilhala a navíc máme v rodině tupozrakost, takže jsme tak nějak byli smíření s tím, že to pravděpodobně podědila a nakonec to bylo v pořádku a srovnalo se to a chodíme jen na pravidelné kontroly 1× ročně
@Enicka píše:
Dcera viděla každé smítko na zemi a po vyšetření zjistili, že má 5 dioptrií.
Přesně to jsem si taky říkala … ze ocni vadu bych přece musela poznat, ze by narážel do věcí, špatně chodil po schodech, nepoznaval lidi apod
V životě by mě nenapadlo, ze špatně vidí ![]()
A taky má 5 dioptrii na každým ocicku … takže člověk fakt neví.
@Anonymní píše:
Přesně to jsem si taky říkala … ze ocni vadu bych přece musela poznat, ze by narážel do věcí, špatně chodil po schodech, nepoznaval lidi apodV životě by mě nenapadlo, ze špatně vidí
A taky má 5 dioptrii na každým ocicku … takže člověk fakt neví.
A kdy mu to zjistili? taky v roce?
Zdravím maminky, obvodní nás poslala se synem na oční kvůli šilhání, ve dvanácti měsících. Mohl by mi někdo poradit z vlastní zkušenosti, na co se připravit? Jak vlastně dokážou vyšetřit takto malé dítě, které nebude spolupracovat? Moc děkuji za všechny odpovědi.