Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím
, chtěla bych znát váš názor. Od dětství nosím brýle. Špatně vidím na blízko. V dětství mi hrozila tupozrakost a jelikož se to pozdě podchytilo, tak mi na pravém oku trochu tupozrakosti zůstala. Měla jsem 4 a 4,5 dioptrie, teď mám 2 a 2,5 dioptrie, ale na to levé prý vidím podle lékařky perfektně. Brýle jsem začala odkládat od těch 10 let kvůli sportu, díky tomu jsem začala bez brýlí lépe a lépe vidět, teď nosím brýle pouze do školy. Do školy bych ale chtěla zacit nosit brýle pouze na čtení a psaní a jinak na doma. Čočky jsem taky zkoušela, ale u mě je problém, že trávím od rána do večera kolem zvířat v prasnem prostředí a nějak mi nesednou. Jelikož nosím brýle přes 10 let, tak si na to oči zvykly, tak někdy bolí, tak si je na chvíli nasadím a když sundám, tak dobrý
Je to i nejspíš tím, že jsem 2 roky nosila příliš vysoké dioptrie. Bez brýlí vidim stejně, jak s brýlemi a už jsem si na to zvykla, je moc nenosit. Jaký je váš názor? Moc děkuji ![]()
Názor je takový, že sice vidíš bez brýlí perfektně, ale vzhledem k povaze vady Tě to stojí zvýšenou námahu, abys vše ukoukala. Proto ty občasné bolesti.
Pokud Ti i přes ty občasné bolesti očí (případně možná i hlavy) stojí za to brýle nenosit, nosit je nemusíš. Očím tím neublížíš, tahle vada je ve Tvém věku spíš jen o „komfortu“. ![]()
Pokud te z bryli boli oci tak mas spatne bryle. Nebo je spatne nosis. Bryle na dalku na dalku, na blizko na blizko. Takze nechapu jak muzes mit 4 dioptrie a videt s brylemi stejne jako bez nich?!?
Já znám dva lidi po laserové operaci očí, jeden měl taky tupozrakost, a teď jsou bez brýlí a vidí prý perfektně a bez komplikací. Pokud bys na to měla prostředky, určitě to stojí za to.
@Alyss1 píše:
Pokud te z bryli boli oci tak mas spatne bryle. Nebo je spatne nosis. Bryle na dalku na dalku, na blizko na blizko. Takze nechapu jak muzes mit 4 dioptrie a videt s brylemi stejne jako bez nich?!?
Nemá 4 dioptrie - ty měla v dětství. V průběhu růstu jí to kleslo na ty cca 2D. Zakladatelka má evidentně dalekozrakost, to znamená, že se vada projevuje více na blízko, nicméně vada je i do dálky. Proto by měla v ideálním případě brýle nosit nasazené celodenně. Pokud je nenosí, vadu zvládne „ukoukat“ (je ještě mladá a čočku má pružnou), ale oči se při tom musí neúměrně namáhat. Postupem věku, jak bude oko ztrácet pružnost, už to nezvládne a bude bez brýlí vidět blbě.
Ahoj, podle toho, co popisuješ, Tě nejspíš trápí dalekozrakost, na kterou máš oční korekci v plusových dioptriích. U této vady zraku se stává to, co popisuješ, a totiž že když odložíš brýle, vidění se „zlepší“. Není to sice tak úplně pravda, ale subjektivně to tak člověk vnímá. Toto by ale nebylo možné, pokud bys měla dioptrie minusové. Tím se taky vysvětluje, proč někdo tvrdí, že mu brýle oči zbytečně „rozmazlují“ a jiný tvrdí, že bez brýlí by nemohl být:-)
Brýle jsou věda. Být Tebou, tak bych si určitě šla změřit zrak a pořídila si brýle, které Ti budou sedět. Pak bych je nosila tehdy, kdy je budeš vnímat jako potřebné. A do budoucna bych počítala s tím, že je budeš dřív nebo později nosit nastálo.
13.9.2017 - edit admin: komerční odkaz
@Alyss1 píše:
Právě proto, že se jedná o plusové diotprie a dalekozrakost. U krátkozrakosti by to možné nebylo.