Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s očním vyšetřením u ročního nebo lehce staršího dítěte. Synovi začalo v cca 9 měsících ujíždět očičko, nyní v 13 měsících je to spíš horší a častější. V září jdeme na kontrolu k dětské doktorce, tak si určitě řeknu o doporučení na oční, ale zajímalo by mě, jaká vyšetření a jakým způsobem se u takto malých dětí dělají.
Byli jsme dvakrát na měření Plusoptixem, zda nemá nějaké dioptrie, ale oba výsledky byly v pořádku a v normě. Děkuji.
Vysetreni je kratke, nejdriv mu nejakym pristrojem zasviti z dalky do oci a pak mu ukazou nejakyho kasparka, nebo co to je, proste neco aby na to zameril oci a je to hotovy.
My chodíme s dcerou od 18 měsíců. U ní se teda šilhání naštěstí nepotvrdilo, ale vzhledem k tomu, že máme s chlapem oba brýle, tak už si nás nechala v evidenci. Až loni, když jí byly 4, tak stopro spolupracovala a od té doby máme chodit jen jednou za rok.
Oni se dítěti přizpůsobí a mají dost způsobů, jak přijít na to, zda je to dobré nebo ne.
Plusoptix nezjišťuje jen dioptrie, ale právě i šilhání a další vady ![]()
@anivbl to je právě to vyšetření Plusoptixem, na kterém jsme byli. Tam bylo vše v pořádku a i přesto se šilhání spíše zhoršuje. Proto by mě zajímalo, jaká další vyšetření se dělají. Já sama jsem z oboru, ale mám zkušenosti hlavně s většími dětmi (tak 4 roky a víc) a s těmi už se tak nějak dá domluvit.
@tartaletka on šilhá právě jen občas, při změně úhlu pohledu. (Pokud se soustředí a dívá do jednoho bodu déle, tak mu očko neujíždí) Všechny ostatní hodnoty z plusoptixu včetně astigmatismu měl v normě.
Vyřiď si doporučenku na oční co nejdřív. Čekačky jsou dlouhé a můžeš se na řadu dostat koncem roku. Dítě kolem roku a půl málokdy spolupracuje. Určitě budou chtít rozkapat i očička. Absolvovala jsem tohle s oběma dětma. První je sledovaný už od miminka kvůli nedonošenosti a druhou jsem chtěla vzít preventivně. právě po tom prvním roce a bohužel byla nevyšetřitelná, jak tam vyváděla. Říkali mi, že máme dojet až za rok, jak bude klidnější. Ale u nás to byla jen prvence. Pokud prckovi zajíždí očičko a má tendenci ke zhoršování, zbytečně neotálej ![]()
Ja bych do zari necekala, objednej se hned. Pokud silha, musi se nosit bryle i pri minimalni vade. Na kontroly chodime od 8m, nejdriv ji hybou hrackami pred oblicejem, pak svitindo ocicek a zameruji to nejakym pristrojem, mlaskaji u toho, aby ji nalakali se tam divat. Doted bez problemu, za tyden jdeme znovu. Dcera ma nosit bryle, bohuzel je naprosto odmita, chyta uz hysterak, jen je vidi. Podle me to zmerili blbe, nevim, jdeme ted k nove doktorce (dcera 18m, bryle ma mit od 8m).
Jo a rozkapou mu oci, pak v cekarne cekate cca 20 minut, az to zacne pusobit.
Já jsem byla se synem, když mu bylo cca půl roku, měl nestejně velké zorničky, oba s mužem nosíme brýle, tak k vyloučení zrakové vady. Nejdřív ho vyšetřili jen tím Plusoptixem, to byla chvilka, pak mu rozkapali očka a cca půl hodiny jsme s ním byli v herničce, kterou tam pro děti měli. Vyšetření byla chvilka, zabalili ho jak housenku, aby nemohl šermovat rukama a zkontrolovali mu i oční pozadí a vše. Řval jen, když byla zabalenej, protože se nemohl hýbat, jinak to snášel dobře, i to rozkapání a to, že viděl rozmazaně
S dcerou jsme byli v 9 mesicich na plusoptixu kde ji dioptrie namerili a trosicku ji ujizdelo jedno oko.ve 12 mesicich jsme sli na kompletni vysetreni plusoptix rozkapani sviceni do oci a jeste asi neco.nosi bryle od roka.
Zdravím
chtěla jsem se poptat jak to chodí u dvouletých dětí, můžu se objednat na oční sama, nebo musím přes pediatra?
Moje mamka mi říkala, že si všimla, jakoby malé ujíždělo jedno očičko, upřímně já si ničeho nevšimla, ale můj otec jako malý šilhal hodně a byl i na operaci, je tato vada daná i geneticky?
@Maty80 píše:
Zdravímchtěla jsem se poptat jak to chodí u dvouletých dětí, můžu se objednat na oční sama, nebo musím přes pediatra?
Moje mamka mi říkala, že si všimla, jakoby malé ujíždělo jedno očičko, upřímně já si ničeho nevšimla, ale můj otec jako malý šilhal hodně a byl i na operaci, je tato vada daná i geneticky?
Ano, silhani je silne dano geneticky a muze zacit silhat klidne az ve 2-3 letech. My chodime ze stejneho duvodu co pul roku na kontroly uz od 6 mesicu. A dedi se to casto ob generaci, takze po dedeckovi muze.
@Loudy pravděpodobně rozkapou očička, jinak se u dětí přesné dioptrie nezměří, Plusoptix je u dětí jen velmi orientační, bez rozkapání to nepůjde. Ale neboj se toho.Moji nedonošení kluci dvojčata museli absolvovat rozkapání když měli sotva 1500g a to zpočátku po 14 dnech, pak se intervaly snižovaly, závažnou oční vadu naštěstí nemají, jeden má očička naprosto vpořádku, ale druhý začal šilhat a od cca 10 měsíců má brýličky. Dioptrie naměřili právě po rozkapání.