OČR - jak funguje?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Očr-jak funguje
Ahoj potřebuji poradit .Od 13.ledna mám nastoupit do práce a syn je nemocný ,tak že do školky půjde až 16.února.Vůbec nevím ,jak to funguje.Jsem svobodná,tak jsem někde vyčetla ,že bych měla mít nárok na šestnact dní a nevím jestli je těch 60% platu ,vypláceno od prvního dne..byla jsem u dětské mudr.a ta mi řekla že mi to vystaví,ale když jsem se jí ptala ,že jsem teda slyšela ,že jako svobodná mám nárok na víc dní ,řekla mi,že mám nárok na víc ,ale že přesně neví kolik,tak nechápu,když mi to má vypsat,jak to může vypsat,když teda neví kolik dní můžu zůstat doma.Píšu to asi dost chaoticky,ale může mi někdo poradit jak to teda funguje v praxi? ![]()
Moc díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, první 3 dny jsou neplacené, pak do 16 dnů platí OSSZ a pak zase neplacené, ale omluvené u zaměstnavatele…
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
první tři dny OČR jsou placené od června 2010. Vím to na 100%, protože jsem to tak měla od června už 3×. Do června jsem měla 6× první tři dny neplacené
.
Na 16 dnů máš nárok, pokud jsi samoživitelka a s nikým nežiješ (zapisuje se to do formuláře na OČR). Na OČR můžeš být i delší dobu, ale od 17. dne je neplacené. Ale omluvené v práci. Při OČR můžeš jít do práce. Když si zajistíš hlídání, tak jdeš do práce, na formuláři Ti napíšou, že jsi ty dny pracovala a za ty dny dostaneš mzdu a ne OČR. OČR se platí za kalendářní dny, tedy i za soboty a neděle (v rámci těch 16 dnů).
Tvojí doktorce může být jedno, kolik dnů Ti proplatí. Vystaví OČR a jsi doma, dokud je to potřeba. Když ukončíš OČR na jednu nemoc, doktorka už ti nenapíše další na tu samou nemoc. Využívám toho, že mám dvojčata (marodí vždycky spolu), tak to kombinuju mezi nimi, když je potřeba.
- Citovat
- Upravit
Takže já půjdu k doktorce,nechám si vypsat formulář a až ho prostě budu chtít ukončit ,tak k ní zajdu a ona ho ukončí a pak to předává na sociálku nebo kam?A ještě prosím samoživitelka a svobodná je dost rozdíl,a já nežiju sama ,ale jsem svobodná.Ale nikde jsem se na netu nedočetla ,že musím být vyloženě samoživitelka,ale svobodná,což mě trochu mate.Omlouvám se ,za hloupé dotazy ,ale radši se ptám abych to pochopila správně díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jano,
půjdeš k doktorce, a ta Ti vystaví OČR. Dostaneš jeden díl formuláře, na kterém je vyznačeno zahájení OČR, je tam napsáno dítě, na které se OČR vystavilo a co je víc na první straně, už nevím. Na druhé straně vyplníš svoje jméno a adresu, dítě, zaškrtneš, jestli žiješ s druhem, registrovaným partnerem nebo nebo ne a pár dalších věcí, např. jak chceš poslat ošetřovné - na účet, složenkou. Pak dáš formulář zaměstnavateli. Když nemoc skončí, tak Ti dá doktorka ukončení OČR. Na druhé straně vyplníš, ve kterých dnech jsi pečovala o dítě a zaměstnavatel to potvrdí, případně napíše, že jsi při OČR byla v práci. Pak to pošlou na OSSZ a čekáš, kdy Ti pošlou peníze.
Já jsem rozvedená a žiju sama, takže dostávám proplacených 16 dnů (nebo míň, když nemoc netrvá tak dlouho).
- Citovat
- Upravit
JanaTadeáš píše:
Super..moc děkuji za podrobné vysvětlení![]()
No, mám za sebou 9 nebo 10 OČR v roce 2010, tak jsem poměrně hodně zkušená
. Ať se Ti malý brzy uzdraví
.
- Citovat
- Upravit
No to je mi jasný..když jsem byla u doktorky dělali si ze mě srandu prý budu chodit z ORL na OČR a pořád dokola ,tak uvidíme,ale snad bude líp…
ještě jednou děkuji a opatruj se ..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
JanaTadeáš píše:
Takže já půjdu k doktorce,nechám si vypsat formulář a až ho prostě budu chtít ukončit ,tak k ní zajdu a ona ho ukončí a pak to předává na sociálku nebo kam?A ještě prosím samoživitelka a svobodná je dost rozdíl,a já nežiju sama ,ale jsem svobodná.Ale nikde jsem se na netu nedočetla ,že musím být vyloženě samoživitelka,ale svobodná,což mě trochu mate.Omlouvám se ,za hloupé dotazy ,ale radši se ptám abych to pochopila správně díky
Tady máš citaci přímo ze zákona:
§ 40
(1) Podpůrčí doba u ošetřovného činí nejdéle
a) 9 kalendářních dnů,
b) 16 kalendářních dnů, jde-li o osamělého zaměstnance, který má v trvalé péči aspoň jedno dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dobry den. mam maly problem
s malym som na ocr ale detska doktorka mi ho vystavila od pondelka,hoci som nemohla v nedelu na nocni do prace jelikoz dostal horucky a hnacky,tak potrebujem vediet jestli je mozne vystavit ocr spatne na tu nedelu ked mal horucky a v pondeli zistili ze ma mmaly chripku..pradte prosim…dakujem za odpovede a omlouvam se ak som nieco pokazila som tu nova ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak to je komedia,asi som debil
ale vobec neviem kde si potom precitam odpovede…objavia sa pod mojim prispevkom|?? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, chci se zeptat. Když při OČR můžeš jít do práce, jak se potom počítá ta OČR. Do té podpůrčí doby se započítáva i to když chodíš do práce nebo ne? ![]()
- Citovat
- Upravit
popka píše:
Ahoj, chci se zeptat. Když při OČR můžeš jít do práce, jak se potom počítá ta OČR. Do té podpůrčí doby se započítáva i to když chodíš do práce nebo ne?
Nee, ty ti platí v práci, tudíž se z OČR vynechávají. Takže když bude 3 dny doma na OČR, pak 2 dny v práci, pak 2 dny doma, 3 dny v práci a 4 dny doma, tak ti zaplatí všech 9 dní doma plus z práce budeš mít plat za těch 5 dní v práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:popka píše:Nee, ty ti platí v práci, tudíž se z OČR vynechávají. Takže když bude 3 dny doma na OČR, pak 2 dny v práci, pak 2 dny doma, 3 dny v práci a 4 dny doma, tak ti zaplatí všech 9 dní doma plus z práce budeš mít plat za těch 5 dní v práci.
Ahoj, chci se zeptat. Když při OČR můžeš jít do práce, jak se potom počítá ta OČR. Do té podpůrčí doby se započítáva i to když chodíš do práce nebo ne?
Ahoj Jano,
jestli jsem něco nepřehlídla, tak 9 dnů OČR a 5 dnů v práci by měla za předpokladu, že má nárok na OČR na 16 dnů. Pokud má nárok jen na 9 dnů, tak by poslední 4 dny byla doma bez peněz. Nemám zkušenosti s přerušením OČR kvůli práci, ani nevím, jestli to vůbec jde. Já jsem se loni v březnu nevešla do 16ti dnů (měla jsem OČR celkem 18 dnů) a i když jsem na pár dnů byla v práci, neprodloužila se mi OČR kvůli odpracovaným dnům. Prostě jsem 5 dnů nedostala zaplacených (první tři a poslední dva). OČR jsem dostala za zbývající dny, kdy jsem nebyla v práci.
- Citovat
- Upravit
OČR
Ahoj,chtěla bych se zeptat jak to je s očr.pozítří mám jít na operaci a mám 3letého syna jsem samoživitelka,ale bydlím s rodiči,Mé rodiče,ale ještě pracují a proto bude jeden znich muset být doma smím synem a proto chci požádat o OČR,ale vůbec nevím za kým jít kdo vlastně očr rodiči vystaví zda dětská lekářka nebo můj oštřující lékař prosím o vaši radu co prosím nejdříve s pozdravem Lucka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit