Pozdější nástup na mateřskou dovolenou

2184
6.1.11 22:42

Pozdější nástup na mateřskou dovolenou

Ahoj,
chtěla bych se zeptat, zda někdo nevíte, zda mohu nastoupit na mateřskou dovolenou až po porodu? Např až 6 týdnů po porodu.
Děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6895
6.1.11 22:45

Pokud vím tak na mateřskou dovolenou se musí nastoupit nejpozději 6týdnu před termínem porodu.později asi určitě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101930
6.1.11 22:45

A proč chceš nastupovat později?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
6.1.11 22:51

kacabus: četla jsem, že těch 6 týdnů se týká nejdřívějšího nástupu, ne nejpozdějšího.
Někdo třeba chce pracovat až do porodu, tak proč by nastupoval už šest týdnů před porodem na dovolenou, když se cítí dobře.
A jiný člověk třeba potřebuje nějakou práci dokončit ještě po porodu. to je můj případ. Potřebovala bych na mateřskou nastoupit až cca 6-7 týdnů po porodu.
To jako fakt nejde?????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8043
6.1.11 22:52

kdyz jsem sla ja s prvnim, tak se mohlo nastoupit kdykoliv (neni pravda ze to musi byt 6 tydnu pred porodem), ale pak necerpas materskou tak dlouho, proste pak berou ze mas na materskou narok (ted to cislo placnu, nevim ho presne) 4 mesice od narozeni ditete. takze pokud nastoupis kdyz mu bude 6 tydnu, budes ji brat jen 2,5 mesice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8043
6.1.11 22:53

teda jeste musim dodat ze vlastne nevim jestli jde nastoupit az po porodu, ja se zajimala o to kdybych chtela nastoupit uplne tesne pred porodem …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
6.1.11 22:55

ppetra: počkej, to myslíš vážně, že když nastoupím na mateřskou ve věku dítěte 6 týdnů, budu brát mateřskou jen po dobu 2,5 měsíců? Vždyť normálně je mateřská obvykle na 3 roky přece?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4051
6.1.11 22:59

Materska je pul roku. Myslim ze 28 tydnu a zaciba 6-8 tydnu pred terminem porodu. Nasleduje rodicovska dovolena ktera se voli do 2,3 nebo 4 let veku ditete.

Takze pojmy! Pokud nenastoupis na materskou tak ti propadne. Je lepsi ofiko nastoupit na materskou a zamestnavatel at te necha dal pracovat a vyplati ti pak nejakou „odmenu“

Příspěvek upraven 06.01.11 v 23:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
6.1.11 23:00

Tak uvidíme, třeba se tady objeví někdo, kdo bude znát odpověď - jestli lze na mateřskou nastoupit až šest týdnů po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8043
6.1.11 23:01
Lucuska píše:
ppetra: počkej, to myslíš vážně, že když nastoupím na mateřskou ve věku dítěte 6 týdnů, budu brát mateřskou jen po dobu 2,5 měsíců? Vždyť normálně je mateřská obvykle na 3 roky přece?

ne, mateřská je na cca 6 měsíců. ten zbytek je rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
6.1.11 23:03

pampeliska: ok, pojmy…omlouvam se, uz to chapu, tak jinak:
Můžu teda nastoupit na mateřskou dovolenou až šest týdnů po porodu s tím, že by se mi nevyplácela 6 měsíců, ale prostě jen 4,5 měsíce? A pak by normálně přešla v tu rodičovkou dovolenou na tři roky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
6.1.11 23:03

Nejde to- chtela jsem pracovat o tyden dyl a nastoupit az pet tydnu pred porodem a bylo mi receno, ze se musi nastoupit NEJPOZDEJ sest tydnu pred porodem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8043
6.1.11 23:05

Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává
a) dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, nastává nástup na peněžitou pomoc v mateřství počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu,
b) dnem porodu, pokud k porodu došlo před počátkem podpůrčí doby uvedené v písmenu a),
c) dnem převzetí dítěte pojištěncem do péče v případech uvedených v § 32 odst. 1 písm. b) až e). V případech uvedených v § 32 odst. 1 písm. d) a e) se přitom za den převzetí dítěte do péče považuje den prvního převzetí dítěte do péče; to platí i v případě, kdy pojištěnec převzal péči o totéž dítě opakovaně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
6.1.11 23:06

ted ctu tvuj posdledni vkaz- to by asi slo, tu je to pekne vysvetlene:
 http://www.babyonline.cz/…ovolena.html#…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8043
6.1.11 23:06

tak už to nejde, je to změněný asi, za mě to šlo, ale pak se z toho „ukrajovalo“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat