Trochu mimo - peníze pro tchýni

Anonymní
5.1.11 12:14

trochu mimo

Ahoj holky,
píšu trochu mimo témata, ale potřebuju poradit. Tchýně bere důchod nějakých 6tis.a protože nevychází, protože platí nájem, vyžaduje peníze od nás. Manžel už je vztekléj, ale ať je to jak chce, pořád je to jeho matka a tak se pomáhat musí. Teď mě ale napadlo, že jsou přece nějaký živ.minima a sociálka by jí měla doplatit zbytek,ne? Ona teda pořád tvrdí, že má svoji hrdost a nepůjde tam, ale na to seeme, prostě půjde a pokud ne, tak ať si zkusí měsíc z té její porané pýchy žít,no ne? Poraďte, kolik je minimum a jak na to?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3040
5.1.11 12:16

http://www.mpsv.cz/cs/875
Tolik k životnímu minimu.

Jestli by vyhádala další příspěvky - to nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
5.1.11 12:16

Příklady životního minima různých typů domácností v Kč za měsíc
jednotlivec 3126

viz mpsv

http://www.mpsv.cz/cs/875

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5911
5.1.11 12:20
Anonymní píše:
Ahoj holky,
píšu trochu mimo témata, ale potřebuju poradit. Tchýně bere důchod nějakých 6tis.a protože nevychází, protože platí nájem, vyžaduje peníze od nás. Manžel už je vztekléj, ale ať je to jak chce, pořád je to jeho matka a tak se pomáhat musí. Teď mě ale napadlo, že jsou přece nějaký živ.minima a sociálka by jí měla doplatit zbytek,ne? Ona teda pořád tvrdí, že má svoji hrdost a nepůjde tam, ale na to seeme, prostě půjde a pokud ne, tak ať si zkusí měsíc z té její porané pýchy žít,no ne? Poraďte, kolik je minimum a jak na to?

moje babi 6.300,– a nárok na nic jiného nemá. takže ji taky musíme dost podporovat. částka přesahuje životní minimum a nazdar. :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
5.1.11 12:22

nemeli v tom pripade dost aspon nejaky pripsevek na bydleni?? :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
5.1.11 12:22

podle zakona maji rodice vyzivovaci povinnost vuci detem a i deti vuci rodicum, takze je to na vas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
5.1.11 12:24
jizvíková píše:
podle zakona maji rodice vyzivovaci povinnost vuci detem a i deti vuci rodicum, takze je to na vas

Přesně tak. jak oni nám, tak my jim..Najednou je to divné, že???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
5.1.11 12:24
jizvíková píše:
podle zakona maji rodice vyzivovaci povinnost vuci detem a i deti vuci rodicum, takze je to na vas

To je vec dalsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
5.1.11 12:25

http://www.penize.cz/…k-na-bydleni#…

Příspěvek upraven 05.01.11 v 12:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101633
5.1.11 12:26

Životní minimum překračuje, ale na příspěvek na bydlení by mít nárok měla, a nejsou to vůbec malé částky. Nepíšeš jak velký nájem platí a v jak velké obci bydlí, ale odhadem by mohla dostat cca 2600,– musí tam mít tedy trvalé bydliště, ale to u starých lidí většinou problém nebývá… problém by mohl být, pokud je u ní trvle hlášen ještě někdo, kdo pracuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
5.1.11 12:29
Lizbeth píše:
jizvíková píše:
Přesně tak. jak oni nám, tak my jim..Najednou je to divné, že???

No ja taky mame prispivala. Kdyz jsem se odstehovala a zacala pracovat mama platila najem 5000, byla tezce nemocna a jeji leky staly okolo 3000 mesicne, takze jsem ji pravidelne posilala na ucet penize, aby mela na jidlo. Myslím, že takových případů je víc, když je člověk důchodce a sám, tak na běžné výdaje peníze nejsou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12735
5.1.11 12:42

Já jsem studovala veřejnousprávu takže vím, že i v zákoníku teď bych kecala ve kterém je psáno, že rodiče jsou povinni se o dítě postarat do 18let věku a my jako děti máme MORALNI povinnost se postarat o naše rodiče a já to vidím jako svou povinnost je zaopatřit, ve chvíli, kdy už oni sami sebe zaopatřit nemůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12735
5.1.11 12:43

Jo ještě, nemá tchýbě bějaký penzijní fond, který si platila na důchod nebo třeba nějaké spoření na stáří?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
5.1.11 12:46

Tak tam na tu sociálku zajděte s ní, vyptejte se, na co vše má nárok. Není to nic špatného, když na něco dosáhne, proč toho nevyužít. Takhle to je jako kdyby vzala peníze a vyhodila je z okna.
Já bych doplácela jen to, co by jí chybělo, když čerpá dávky. S výpomocí rodičům souhlasím, to je bez debat, ale proč nevyužít toho,co stát nabízí :nevim:

• Citovat
  • Upravit
12735
5.1.11 12:51

Madi ahoj :mavam: souhlasím s tebou, celý život státu odváděla daně, nejen když pracovala, ale taky tím, že vůbec nakupovala jídlo a jiné věci. Teď když už je stará má se postarat i stát a když dosáhne na dávky, tak proč je nevyužít? Když je potřebuje ke všemu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat