Trochu mimo - peníze pro tchýni
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí je celoživotní, ani u rodičů to nekončí 18.rokem věku dítěte - dítě může být třeba v invalidním důchodu, nesoběstačné.
To je věc jedna, ale stejně, nedovedu si představit, že bychom my z našeho „od výplaty k výplatě“, měli někomu vypomáhat.
Taky bych zkusila zažádat o příspěvek na bydlení. Částky to nejsou malé. Ale pokud tchýně žije v domku na vesnici, kde např. topí tuhými palivy, dům je její, neplatí žádný nájem, moc toho nedostane.
Neprokazatelné náklady - např. dřevo, vlastní studna, se nepočítá.
Znám rodinu, která tento příspěvek pobírá 500 a další rodinu, která pobírá přes 4000Kč. Taky jsem tam chvíli pracovala. I když se zákony už změnily, něco o tom vím.
Každopádně by první moje kroky vedly na sociálku, zeptat se, na co by měla eventuálně nárok. Pokud máte děti, tak vyživovací povinnost na ně je přednější.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď jsem četla ještě jednou pořádně - plátí nájem - v tom případě příspěvek dostane, malé částky to fakt nejsou.
Nehrála bych si na „hrdost“, prostě bych ji tam poslala a hotovo. Snad musí chápat, že se taky máte co ohánět ![]()
O příspěvek na bydlení může žádat 3 měsíce zpětně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi bych si ty věci zjistila sama, vy to jste od koho chce peníze,vy jí je nechcete nebo nemůžete dát. Staří lidé jsou staří lidé, někteří jsou zcela soběstační nejen v otázkách peněz,někteří holt ne. V manželově rodině jsou dvě babičky zhruba stejně staré. jedna je pohotová,stále jí to myslí,ta druhá,sice zdravá a dá se říct že soběstačná,ale člověk jí musí vše zařídit.
Rodiče se starali o vás,nějakým způsobem by jste jim to měli vrátit. Na tu její „hrdost“ kašli. Nenechala bych jí na holičkách a snažila bych se jí ty příspěvky vyjednat sama,šla bych tam s ní, nebo předem vše dohodla a jí bych prostě nedala na vybranou.
Mezi náma je dost lidí kteří nejsou líní si podobné věci zajistit sami,za to jsou líní pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děti, které jsou sto se samostatně uživit, mají povinnost zajistit svým rodičům služnou výživu, za situace, kdy to potřebují.
Rodiče mohou požadovat výživné po svých dětech tehdy, když např. nemají vlastní důchod nebo mají, ale je velmi nízký a nepokrývá jejich základní osobní potřeby.
Přiznání vyživovací povinnosti soudem by bránil rozpor s dobrými mravy.
Pokud by rodiče sami v době nezletilosti dítě zanedbávali ve vyživovací povinnosti nebo dokonce dítě týrali, zneužívali apod., soud by jim právo na výživné nepřiznal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kattkka píše:
nemeli v tom pripade dost aspon nejaky pripsevek na bydleni??![]()
Na příspěvek na bydlení určitě nárok má…před necelým rokem jsem to pomáhala vyřídit mamce.A to pobírá důchod skoro 10000, za byt ale zaplatí 5600 (státní byt)..pokud v daném čtvrtletí zaplatí něco navíc, třeba vyúčtování plynu, elektřiny či odpady, vždycky jí to započtou do nákladů. Pokud má ale nějaké přeplatky, tak jí to zase sníží. Každopádně jí to dělá běžně, když nic navíc neplatí, kolem 1800 kč. Nezapočítává se do toho kabelovka, poplatek za televizi či rádio… Když pobírá důchod, jen to ve formuláři potvrzení o příjmu zaškrtne, výši důchodu si oni zjistí sami. Vždy se posuzuje minulé čtvrtletí, takže teď v lednu se dokládají příjmy i výdaje za bydlení za říjen, listopad, prosinec. Musí donést vyplněnou žádost, potvrzení o čtvrtletním příjmu,nájemní smlouvu, potvrzení z realitky, že nájemní poměr trvá ( to jen při prvním podání ) a možná ještě něco, to už si přesně nepamatuju. Ty formuláře si vyzvedne na magistrátě, kde vyřizujou dávky SSP, dají se stáhnout i z internetu. A k tomu musí doložit originál zaplacené složenky, eventuelně výpis z účtu, záleží, jak byt platí.
Problém by však byl, pokud má u ní nahlášený trvalý pobyt i někdo jiný, posuzují se příjmy všech osob. Takže pokud ne, neměl by to být problém. A při tak nízkém důchodu by ta částka měla být celkem slušná ( i když zase záleží, kolik platí nájem a tak ). Držím palce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jako musim priznat, ze tedka mit prispivat nekterymu rodici by nas asi polozilo.
Samozrejme ze, vyzivovaci povinnost vuci rodicum je moralni a spravna a samozrejme je taky treba zadat o vsechny davky, na ktere mate narok. Hrdost bych vyresila tak, ze bych ji prispivanou davku snizila o to, co by mohla ziskat od statu (bylo by to treba nejak spocitat) - to je jeji hrdost, tak at si je hrda.
Dale zalezi na tom, jak jste na tom s prachama vy. U nas by to bylo jednoznacne - musela by se prestehovat k nam a svoje bydleni prodat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Povinnost prispivat rodicum na vyzivu, pokud to potrebuji, neni (jenom) moralni povinnost, jak tu nekdo trvdi, ale je to povinnost zakotvena zakonem:
zákon o rodině, § 87:
(1) Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují.
(2) Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no já myslím ať je to v zákoně nebo není, přijde mi normální se o starého rodiče postarat. Podle možností,samozřejmě,každej případ je trochu odlišnej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
hele a co babičku přestěhovat k Vám?? teda jestli na to máte prostory.. a její byt pronajmout, nebo prodat a babičce trošku přilepšit… z těch 6300 nebo kolika si asi moc vyskakovat nemůže…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
renata123 píše:
Povinnost prispivat rodicum na vyzivu, pokud to potrebuji, neni (jenom) moralni povinnost, jak tu nekdo trvdi, ale je to povinnost zakotvena zakonem:zákon o rodině, § 87:
(1) Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují.
(2) Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.
Renčo to jsem říkala já a měla jsem pocit, že je to i povinnost, ale nechtěla jsem kecat a neměla čas to hledat. Díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lady
Přesně tak, jak píšeš, celý život pracovala, odváděla státu nemalé peníze, tak proč si toho část nevzít zpátky.