Ukončit nemocenskou?

1943
4.1.11 10:33

Ukončit nemocenskou?

Dnešek je pro mě asi šťastný den.Právě jsem zjistila,že nejspíš budu mít nárok na PPM,což jsem si doteď myslela,že ne.(i když tedy nevím to na 100%)-já myslím,že jo,protože jsem v _ září 2009-leden 2010 byla při RD obden na brigádě a platila soc. i zdrav.

• pak 4 měsíce na ÚP
  • červen 2010 v práci
  • od září 2010 na nemocenské.

Když budu počítat brigádu i nynější nemocenskou,tak mi to dělá víc než 270 dní,abych nárok měla.Tak snad to tak je :think: .
Ale teď nevím co dál.Papír na PPM od Dr.,odevzdám současnému zaměstnavateli,ale co s tou nemocenskou,která mi stále trvá? Kdy jí mám ukončit? Předpokládaný termín porodu mám 4,6,7. únor.
A co když nárok na PPM mít nebudu?Teď si zruším nemocenskou a budu měsíc bez peněz,když rodičák se vyplácí až od porodu?
Volala jsem si na OSSZ,ale tam mi neřekla,jestli nárok na PPM mám nebo ne.Jen,že musím mít za 2 roky odprac 270 dní (to jsem věděla taky :cert: )
Holky poraďte co dělat,já už z toho nemůžu a jsem zmatená jak beruška v lednu :oops:
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4780
4.1.11 10:47

Ahojky. Nejsem si jistá, ale myslím, že nenocenská se ukončuje při nástupu na mateřskou. Aspoň by to tak mělo být prostě odevzdáš zaměstnavateli papír na PPM i ukončenou neschopenku k datu nástupu na PPM. Jinak by tě přece platili 2× ne? Ale doufám že se nepletu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4417
4.1.11 10:53

pokud jsi na neschopence máš nástup na mateřskou 6 týdnů před termínem porodu. To ti doktorka neschopenku ukončí a dáš ji se žádostí o mateřskou zaměstnavateli.
pokud nárok na PPM nemáš tak dostaneš rovnou rodičák. a pokud se rodičák vyplácí až po porodu(to přesně nevím) tak do té doby bys měla mít neschopenku.
bez peněz nezůstaneš ani v jednom případě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
4.1.11 10:57

nechci se mýlit, ale mě to na těch 270 dní nevychází úp se do toho nezapočítává a brigáda myslím taky ne jen pracovní poměr, pokud jsi OSVČ tak 270 dnů co jsi si sama platila nemocenskou. Být tebou, tak si skočím na socku a zjistím to na místě i se zápočtovým listem. Zatím bych tedy nemocenskou neukončovala, než bych věděla na čem jsem, ty zákony jsou teď nově tak pitomé, že se v tom pomalu nikdo nevyzná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16492
4.1.11 10:57

Ahojky Janet,
přesně tohle řešila moje kamarádka.
Nejlepší by bylo zajít přímo na OSSZ a tam u stolečku to s paní spočítat. Jinak nezjistíš, jestli máš nárok na PPM. Kamarádce to nevyšlo myslím o 8 dní a tak ji Dr. nechala na nemocenské až do šestinedělí (ukončila jí to po šestinedělí) a potom prý měla nárok na to, aby si vybrala jestli chce 3letou nebo 4letou variantu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
4.1.11 11:01

To jo,nemocenskou ukončit k datumu nástupu na MD.A MD bych měla nastoupit už někdy teď,ale kdy přesně?Pět týdnů před plánovaným porodem?Nebo už jsem měla mít nemocenskou ukončenou a být na MD,když mám termín kolem 4-7 února?
Taky by mi pomohlo,kdybych věděla o nároku na PPM určitě.Mě ta paní z OSSZ na dotaz,jestli splňuju podmínky na nárok MD řekla,že se mám zeptat zaměstnavatele.
Existuje něco,kam bych zavolala,oni by se podívali někam do registru a řekli mi kolik mám odpracováno a jestli nárok na PPm mám nebo ne?Nebo mám tu nemocenskou ukončit,odevzdat papír o MD zaměstnavateli a čekat co z toho bude? :think: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
4.1.11 11:08

nástup na md by ti měl ohlídat lékař :nevim: alespoň u mě to tak je, mě ji bude vypisovat teď 6.1. ale k jakýmu datu přesně ještě nevím. máme dva termíny porodu, 17.2. podle pm a podle uz 27.2. takže v tomhle neporadím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
4.1.11 11:12

Lowel:Já jsem tu brigádu měla jako pracovní poměr na 20h týdně a zdrav. i soc. jsem si platila a od června jsem zaměstnaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
4.1.11 11:12

Zkus zavolat na klientské centrum ČSSZ, oni ti aspoň poradí, kam se máš obrátit. 840406040

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
4.1.11 11:17

Anabellka:jééé díky,to číslo hned zkusím. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aty
7700
4.1.11 11:52

asi včera zde proběhla obdobná diskuse a tam jedna radila, že v žádném případě nemocenskou neukončovat, až s nástupem na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
4.1.11 11:59

janet v tom ti fakt neporadím,za mě to naštěstí dělá účetní, a pak po 6 nedělí už zase jedu na plno s dítky v kanclu :nevim: ale být tebou zeptám se na úřadě, aby jsi zbytečně nepřišla o nějaké peníze, pro mě ta RD tedy almužna není rozhodující, ale pro vás ostatní bohužel ano :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
4.1.11 12:23

Já hlavně chci RD na 3 roky,jinak bych spadla do 4leté a museli bysme s manžou podstupovat papírování,aby se to přepsalo na něj.Jdu obvolávat,snad už se někde něco bližšího dozvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
4.1.11 13:50

Pokračování asi zítra.Na ČSSZ mi dali číslo,ale nikdo mi to nezvedá.Tak uvidíme zítra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101679
4.1.11 17:40
janet9 píše:
  • září 2009-leden 2010 byla při RD obden na brigádě a platila soc. i zdrav.
  • pak 4 měsíce na ÚP
  • červen 2010 v práci
  • od září 2010 na nemocenské.

Ale teď nevím co dál.Papír na PPM od Dr.,odevzdám současnému zaměstnavateli,ale co s tou nemocenskou,která mi stále trvá? Kdy jí mám ukončit? Předpokládaný termín porodu mám 4,6,7. únor.

Takže, pokud ta brigáda byl klasický pracovní poměr na 20 hodin týdně a aktuálně ti zaměstnání trvá, tak:

• už si na MD měla být od 27.12. (pro TP 7.2.)
  • za brigádu máš 153 dní
  • od června máš 209 dní

Takže nárok na mateřskou bys mít měla a měla bys to vyřídit zpětně k tomu datu 27.12., takže na tu infolinku stejně zavolej, at ti poradí jak to zúřadovat, když už si na MD měla být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat