Mateřská

Anonymní
3.1.11 21:18

mateřska

Ahojky,prosim poradte.Delala jsem přes dva roky pak otěhotnela a po tech mesicich šla na rizikovy tehotenstvi.Dostavala jsem nemocenskou.Ted mam na stoupit na mateřskou a nevim jak to bude.Nemocenskou jsem brala 5200kč a ted budu brat vic procent to vim,ale zajima me jestli mam jit na socialku pro papiry aby mi spetne doplatily zbytek do 7600kč nebo jak to vubec je protože doktorka mi neporadila.Diky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29436
3.1.11 21:23

Bude se ti počítat normálně z platu za posledních 12 měsíců, z kterých se vyškrtne ta doba strávená na nemocenské a zbytek dá výslednou částku, kterou budeš pobírat jako PPM. Alespoň takhle jsem to pochopila já, protože jsem se o to už taky zajímala. Kdyžtak mě někdo fundovanější opravte nebo doplňte, protože tohle mě taky zajímá. Nižší mateřskou než 7600 KČ si budou doplácet, ale nemocenskou nikoliv.

Příspěvek upraven 03.01.11 v 21:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
3.1.11 21:23

Ahoj. Od doktora bys měla dostat papír na mateřskou. Pokud tvůj pracovní poměr trvá, zanes papír svému zaměstnavateli, on ti ho kdyžtak pomůže vyplnit nebo ti řekne, kam ho máš zanést. Já šla na MD vloni v lednu, tak nevím, jestli se od té doby něco nezměnilo. Do těch 7600 Kč ti budou ev. doplácet mateřskou (pokud ji budeš mít nižší než 7600 Kč), nemocenskou ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
3.1.11 21:36

Doplatek do 7600,– je možný, ale až od porodu, jelikož se jedná o doplatek do výše rodičáku a na rodičák je nárok až od porodu. Takže těch 6 týdnů před porodem budeš brát jen mateřskou, cca 6700,– a po porodu můžeš zajít na sociální odbor při UP a požádat o ten doplatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.11 22:50

Ahoj,chci se zeptat,kamaradka si 2 roky platila ND 1000Kc jako Osvč a teď má nastoupit na nemocenskou kvůli těhu.Nemůže vykonávat práci,tak jí to doktor napsal.Nevíte,kolik bude brát nemocenskou a pak mateřskou?Teď to nějak měnili

• Citovat
  • Upravit
8097
3.1.11 22:57

Tak na doplatek máš nárok normálně i před porodem, já to tak měla, měla jsem částečný úvazek a mateřskou přes 5tisíc a každej měsíc jsem musela z ČSSZ dokládat papír s přesnou částkou mateřský za předchozí měsíc a oni do těch 7 600Kč tu mateřskou dopláceli, pokaždé jinou částkou, a doplácela to normálně sociálka, tam kde se žádá o rodičák. A normálně celá doba i před porodem, prostě po celou dobu nároku na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
4.1.11 14:02
IlkaV píše:
Tak na doplatek máš nárok normálně i před porodem, já to tak měla, měla jsem částečný úvazek a mateřskou přes 5tisíc a každej měsíc jsem musela z ČSSZ dokládat papír s přesnou částkou mateřský za předchozí měsíc a oni do těch 7 600Kč tu mateřskou dopláceli, pokaždé jinou částkou, a doplácela to normálně sociálka, tam kde se žádá o rodičák. A normálně celá doba i před porodem, prostě po celou dobu nároku na mateřskou.

Starší zákony neumím, ale aktuálně se každopádně doplácí až od porodu, dříve na doplatek nárok není.
Byl by pouze v případě, že bys tou dobou ještě pobírala rodičák na starší dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
12.1.11 16:44

ahoj holky, jsem trochu zmatená z mateřské, chtěli bychom si pořídit rodinu, ale nevím, zda bych měla nárok na mateřskou, když pracuji teprve necelý rok. :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
12.1.11 21:13
aknisel píše:
ahoj holky, jsem trochu zmatená z mateřské, chtěli bychom si pořídit rodinu, ale nevím, zda bych měla nárok na mateřskou, když pracuji teprve necelý rok. :?:

Tak pokud nemáš smlouvu na dobu určitou, která by ti teď někdy končila, tak se můžete snažit, nárok mít budeš ;-) musíš mít „odpracováno“ 270 kalendářních dní a pokud ti ještě kousek chybí, tak to určitě stihneš během snažení či těhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
12.1.11 21:57
j.a.n.i1 píše:
aknisel píše:
ahoj holky, jsem trochu zmatená z mateřské, chtěli bychom si pořídit rodinu, ale nevím, zda bych měla nárok na mateřskou, když pracuji teprve necelý rok. :?:
Tak pokud nemáš smlouvu na dobu určitou, která by ti teď někdy končila, tak se můžete snažit, nárok mít budeš ;-) musíš mít „odpracováno“ 270 kalendářních dní a pokud ti ještě kousek chybí, tak to určitě stihneš během snažení či těhu.

mám práci na HPP ale smlouvu na dobu určitou:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
13.1.11 13:20

Tak to pak záleží, kdy končí… je potřeba abys při konci smlouvy byla alespoň ve 3. měsíci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
13.1.11 21:14

Holky, příští návštěvu u dr mi chce už vypsat pomalu mateřskou. Jak to chodí? Mám donést ten papír co dostanu od dr normálně do práce a už se o nic nestarám nebo budu muset ještě něco pro to udělat? Zatím jsem na nemocenské. Díky za rady, ať něco nezapinkám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
13.1.11 23:20

Dáš ji do práce a dále se nestaráš ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
14.1.11 10:12

Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1060
14.1.11 20:17
j.a.n.i1 píše:
Tak to pak záleží, kdy končí… je potřeba abys při konci smlouvy byla alespoň ve 3. měsíci

A platí to i když jsem na rodičáku a nastupuji na druhou mateřskou? Předem děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat