Pozdější nástup na mateřskou dovolenou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6895
6.1.11 23:08

Taky jsem chtěla dělat dyl a nešlo to.potřebovala jsem neco dodělat.se zaměstnavatelem jsem se domluvila,ale nastoupit jsem musela 6týdnu před termínem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
6.1.11 23:09

Tak především je třeba rozlišovat mateřskou a rodičovskou dovolenou :wink:

Mateřská dovolená trvá 28 týdnů, lze nastoupit 6-8 týdnů před TP - od toho se to počítá. Mám dojem, že nejpozději se nastupuje dnem porodu, zkusím to najít. Pokud nastoupíš až v den porodu (pokud je to v termínu určeném lékařem, nevztahuje se tedy např. na předčasný porod) nebo třeba 3 týdny před, 2 týdny před… bere se to, jako bys nastoupila těch 6 týdnů před - takže se doba MD a především vyplácení PPM úměrně zkracuje (nastoupíš v den porodu, budeš na MD 22 týdnů). Teda jestli si to dobře pamatuju :mrgreen:

Rodičovská dovolená nastupuje po ukončení MD a trvá buď do 2, 3 nebo 4 let věku dítěte - to si můžeš vybrat. Zjednodušeně - 3 roky si můžeš dát, pokud pracuješ, 2 roky, pokud máš určitý příjem.

Pokud nemá žena nárok na PPM nastupuje dnem porodu na RD - 4letá varianta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
6.1.11 23:09

Vsechny delky rodicaku resp. materske dovolene jsou podle me udavany ve veku ditete, ne v delce trvani. Takze i kdybych nastoupila na triletej rodicak az rok po porodu, budu ho stejne brat jenom 2 roky - do 3 let ditete. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
6.1.11 23:14

OK, opravdu bych ráda věděla, jestli to lze zařídit. Je mi jedno, že se okradu o peníze a mateřská dovolená se mi sníží z 28 týdnů třeba jen na 18. Hlavně, jestli bych těch 18 týdnů pobírala mateřskou a pak do věku dítěte tří let tu rodičovskou.
Opravdu nutně potřebuji nastoupit až šest týdnů po porodu.
dnem porodu je příliš brzy…bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
6.1.11 23:17

Tady je to ještě léoe vysvětleno:

Vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než šest týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, náleží jí mateřská dovolená ode dne jejího nástupu až do uplynutí doby stanovené v bodě 1. Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než šest týdnů z jiného důvodu, poskytne se jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22 týdnů, popřípadě 31 týdnů, jde-li o zaměstnankyni, která porodila zároveň dvě nebo více dětí.

Že by někdo nastupoval na MD 6 týdnů po porodu se asi neřeší, protože - jak to chceš vlastně dělat? :lol: Vezmeš si jako na porod týden dovolené nebo budeš pracovat v porodnici? A pak z porodnice půjdeš s miminkem do práce, kde si budeš rozmasírovávat bolavé prsa a odstříkávat na záchodě do umyvadla nebo jak?

Pokud to děláš z domu a je to něco, co musíš opravdu dodělat jenom a jenom ty a jde o peníze, nechala bych si je vyplatit před nástupem nebo po skončení MD a normálně to teda dodělala, jak to má být.
Nebo bych to trochu uspíšila, jestli to jde, dívám se, že máš na to spoustu času.
Případně bych zahodila syndrom nenahraditelnosti - každý je nahraditelný, šak oni se tam bez tebe nepotento, neboj se nic :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
6.1.11 23:17

a to si jako vezmes den volna na porod a pak hned zase do prace? TO jsi teda dobra!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4051
6.1.11 23:20

Omlouvam se, nic mi do toho neni. Ale co bude s ditetem nez si dodelas praci? Jestli mas praci kde zvladnes a muzes mit novorozene po porodu tak smekam. A taky jestli to fakt das. Protoze zrovna 6nedeli byl pro mne fakt masakr a nedovedu si predstavit nic jineho nez byt s tim mym uzlickem fyzicky i psychicky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
6.1.11 23:23

Nalistuj Zákoník práce, par. 195-198. O takové možnosti se tam vůbec prostě nepíše, myslím, že na to zákon nemyslí :nevim: (protože je to holý nesmysl, omlouvám se :oops: )

Můžeš zkusit i zavolat na sociálku a zeptat se. Nebo ať ti to zjistí mzdová účetní, mně takové věci zjišťovala - aby i ona sama věděla, co a jak bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101959
6.1.11 23:24

Pokud si zaměstnanec, tak MUSÍŠ nastoupit nejpozději dnem porodu, neb je v zákoníku práce uvedeno, že zaměstnavatel tě nesmí v průběhu šestinedělí v pracovním poměru zaměstnávat.

Jinak těch 6 týdnů je opravdu nejpozdější nástup, nejdřívější je 8 týdnů před. Pokud nastoupíš mezi 6 týdnem a porodem, tak to jde, ale bude se ti o ty týdny o co nastoupíš později mateřská krátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
6.1.11 23:25

No vzala bych si normální osobní volno - třeba dva až tři týdny. to můžu.
Ale nemůžu přeci nastoupit šest týdnů před porodem, nebo dnem porodu na mateřskou jen proto, že to tak musí být a třeba dva týdny po porodu se z mateřský odhlásit, protože potřebuju na pět týdnů do práce. A po těch pěti týdnech v práci jako že chci zase zpět na mateřskou. chápete už? proto chci prostě oficielně a v klidu bez přerušování nastoupit na mateřskou až šest týdnů po porodu.
je to složité no :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
6.1.11 23:28

Když si to tak čtu v tom zákoně znovu, vyplývá mi, že dnem porodu prostě nastupuješ na MD, ať se ti to líbí, nebo ne.

Jak to tak čtu, tak jediná možnost je dítěte předat do péče kojeneckému ústavu, tím se čerpání MD přeruší, ty o něho projevíš zájem, až si doděláš, co potřebuješ a ode dne převzetí ti poběží těch nevyčerpaných 22 týdnů :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
6.1.11 23:30

No, tak to právě prostě nejde. Bod 5. par. 195 Zákoníku práce:

Mateřská dovolená v souvislosti s porodem nesmí být nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena (§ 198 odst. 2) před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu.

Takže prostě ne, musíš hledat jiné řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
6.1.11 23:30

Lucusko- slysela jsem sice, ze v USA to nejake vrcholove manazerky delaji, nicmene ty taky po porodu predaji dite chuvam a vali v praci dal… obavam se, ze si sestinedeli predstavujes docela ruzove… na druhe strane je to opravdu jen tva vec 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
6.1.11 23:31

no jo, tak v tom případě jsem totálně v pr :-((((
už to asi nemá smysl dál rozebírat, přesvědčily jste mě, že to nejde…
všem děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
6.1.11 23:31
Angua píše:Jak to tak čtu, tak jediná možnost je dítěte předat do péče kojeneckému ústavu, tím se čerpání MD přeruší, ty o něho projevíš zájem, až si doděláš, co potřebuješ a ode dne převzetí ti poběží těch nevyčerpaných 22 týdnů :wink:

Tak za to by mi ani práce nestála :nevim: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat