Žena je nemocná, je na mateřské, mám nárok na OČR?

3
27.8.25 05:25

OČR, mateřská a doktoři

Ahoj, Řešíme ted s manželkou takovou podivnou situaci. Je na mateřské, těhotná devátý měsíc, jedno dítko již doma. Malá má 2 a půl roku.
Manželku odvezla minulý týden ve středu do nemocnice rychlá, zánět žlučníku. V pátek ji pustili domů s antibiotiky, které bere do dnes. Je tedy nemocná, taky je velmi unavená a slabá a nedokázala by se postarat o malou (s bídou o sebe).
Jsem učitel, takže naštěstí jsem byl doma, ale tohle pondělí, úterý a středu (dnes) jsem v práci nahlásil OČR. V nemocnici nám řekli, že si to máme vyřešit s doktorkou manželky.

A teď tedy ten můj dotaz:
Na gynekologii ji řekli, že je na mateřské a nemůžu já pobírat na ni OČR, protože není tak nemocná aby ležela v nemocnici. Pediatra řekla, že jelikož není nemocná malá, nemůžu dostat OČR na malou.
Podle toho co jsem hledal, zákon stanovuje, že pokud je manželka nemocná (nemusí být hospitalizovaná), mám na OČR nárok, protože se starám o dítě. Kdo by mi to měl vystavit? Mam na to vůbec tedy nárok?
Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Pyžamožrout
27.8.25 05:33

Když jsem byla se žlučníkem já (ach ten žlučník) a byla jsem po operaci, můj praktický lékař vystavoval mému manželovi OČR

• Citovat
  • Upravit
65243
27.8.25 06:31

Vystavuje praktický lékař manželky. Ale nevím, jak moc zpětné to muže napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12933
27.8.25 06:42

Já bych řekla, že doktor má problém s tím, že po zaléčení antibiotiky a tom, že už se nejedná o akutní stav, asi slyší poprvé, že je člověk tak slabý, že se není schopen starat o dítě po odeznění té nejakutnější fáze.
Asi v tom hraje roli to těhotenství, protože to není běžný stav po záchvatu žlučníku.
Obecně nárok od praktika je, ale asi jen pokud si myslí, že to stav vyžaduje, což si asi nemyslí.
Jak to vidíte s porodem, nedokážu si představit, že by měla ve stavu, který píšete, rodit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
27.8.25 06:49
@CveČe píše: Více

No, narok je, pokud osetrujici lekar manzelky usoudi, ze ona neni schopna se kvuli sve nemoci postarat o dite, jinak narok neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24289
27.8.25 07:01

Musíš za obvodní lékařkou své manželky. Vystaví ti ošetřování na manželku. To lze. Na dítě by to mělo jít také. Pokud je manželka již na mateřské s druhým dítětem.

Já jsem měla v těhotenství taky problém postarat se o děti, takže to chápu. U mě šlo jen o bolestivost jizvy po sc a bolesti kyčlí, srůstů. Končilo to hospitalizací a chlap byl doma dva měsíce, ale pak už naštěstí ne na ocr, ale OH. OČR jde vzít i na starší dítě když je manželka na rodičáku, mateřské. Není to problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24713
27.8.25 07:10
@anavi13 píše: Více

Vystaví, pokud to uzná za nutné. Zase ho nelakuj, že to určitě dostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35908
27.8.25 07:25

Praktik manželky by měl vystavit OCR na ni. Samozřejmě že to lze, taky jsme ho párkrát měli když jsem byla nemocná a nemohla se postarat o dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
27.8.25 08:19

Ma to vystavit praktik manželky, taky sme to tak měli, kdyz sem byla na mateřské. Napíše neschopenku z důvodu, že neni schopna se starat o dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2754
27.8.25 08:23

Dite ma 2 a půl. Rekla bych zamestnavateli, ze potrebuji byt tyden doma. A ze to spolu musime vyresit. Pokud se bude zamestnavatel zdrahat, tak nahlas, ze za 14 dni nastupujes na rodicovskou dovolenou do malých 3 let věku. A uvidis, jak zamestnavatel mit najednou problem nebude ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
27.8.25 08:32

Já nechci bejt jedovatá, ale sám píšeš, že to má vyřešit malženčin lékař a byli jste na gynekologii a u pediatra? Vážně vás nenapadl praktik? Jinak osobně jsme nepotřebovali, ale z okolí vím, že se využívá (nebo i zneužívá) na kdejakou chřipečku, věřím, že v tomto případě by to také mělo jít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
27.8.25 09:13
@Yasmen píše: Více

Nově se ro musi hlasit 30 predem, ale jo, jako argument by to mohlo pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
27.8.25 09:14
@lucad77 píše: Více

Přesně tak, je to na rozhodnuti lékaře manželky a neni to nijak vynutitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
27.8.25 09:17
@Kunikula Strhana píše: Více

Tak on to nema být nutně praktik, ma to byt aktuální ošetřující lékař, ale je fakt, ze v tomhle případě asi spis ten praktik, když jde o žlučník, i když zas nebýt těhotná, tak se nejspíš i po žlučníku postarat může, takze klidne by to mohl byt i ten gynekolog.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
27.8.25 10:26
@j.a.n.i1 píše: Více

Tak to onemocnění má nějakou diagnózu, takže těžko gynekolog může psát něco kvůli žlučníku. Zrovna dnes jsem byla u praktika a tam cedule přes celou nástěnku, že neschopenku dává ten konkrétní lékař, který pacienta ošetřil (vyjma záchranné služby), Takze klidně to mohli vystavit i v té nemocnici. I když tam nevím jak je to s tím OCR. Kamarádka teď byla 2× jako doprovod dítěte a pokazdy dostala neschopenku na sebe, s tím, že OCR se na toto nedává. Ale to je zas hospitalizace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat