Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Bohužel nemůžete. Jen rodiče, kteří nežijí ve společné domácnosti si mohou vzít OČR
vzít je možné, bude omluvena absence v práci, ale nebude proplaceno
Je to možné. Záleží na situaci. Já si 2 týdny po porodu zlomila loket, takže jsem se nemohla starat. Manžel na služebce, takže se starala moje máma, která s náma nežije. Můj Dr ji paragraf vypsal a bylo jí proplaceno 9 dní.
@zuzikka ale to ji Dr vypsal na tebe a ne na vnouče. Nebo ne?
@zuzikka aha no vida. To jsem nevěděla, ze proplatí. Dobre vědět ![]()
@Tichošlápek ano, proplatí, za předpokladu, že babička s ošetřovaným bydlí ve spilečné domácnosti.
@Elishka1 píše:
vzít je možné, bude omluvena absence v práci, ale nebude proplaceno
Mohu se zeptat (opravdu mě to zajímá) podle čeho? Díval jsem se do ZP §191 a § 199 a do NV 590/2006 Sb. a nic takového jsem nenašel.
@Tichošlápek píše:
@zuzikka aha no vida. To jsem nevěděla, ze proplatí. Dobre vědět
ale tak samozřejmě, že proplatí - pokud bude babička lhát a ve formuláře zaškrtne, že s ošetřovaným dítětem sdílí společnou domácnost
řekla bych, že pokud k tomu OSSZ nemá nějaký zvláštní důvod, tak pravdivost čestného prohlášení nebude nijak kontrolovat.
ale jinak stále platí, že „podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem.“ (par. 39, odst. 2 zákona o nemocenském pojištění)
@Luboš P píše:
Mohu se zeptat (opravdu mě to zajímá) podle čeho? Díval jsem se do ZP §191 a § 199 a do NV 590/2006 Sb. a nic takového jsem nenašel.
tá společná domácnost nebo omluveni?
@Elishka1 píše:
tá společná domácnost nebo omluveni?
To omluvení.
@Luboš P píše:
nikdy mě tahle možnost nenapadla, takže jsem nad nepřemýšlela, tak nevím, jestli teď neuvažuji špatným směrem, ale tak narychlo bych to viděla právě na ten par. 191 ZP.:
Zaměstnavatel je povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu jeho dočasné pracovní neschopnosti podle zvláštních právních předpisů58), po dobu karantény nařízené podle zvláštního právního předpisu59), po dobu mateřské nebo rodičovské dovolené, po dobu ošetřování dítěte mladšího než 10 let nebo jiného člena domácnosti v případech podle § 39 zákona o nemocenském pojištění a po dobu péče o dítě mladší než 10 let z důvodů stanovených v § 39 zákona o nemocenském pojištění nebo z důvodu, kdy se fyzická osoba, která o dítě jinak pečuje, podrobila vyšetření nebo ošetření u poskytovatele zdravotních služeb, které nebylo možno zabezpečit mimo pracovní dobu zaměstnance, a proto nemůže o dítě pečovat.
čili v zákoně není, že zaměstnavatel je povinen omluvit zaměstnance po dobu nároku na ošetřovné, ale je povinen ho omluvit po dobu poskytování ošetřování/péče z důvodů uvedených v par. 39 zákona o nemocenském pojištění. jestli při tom zaměstnanec splní či nesplní veškeré podmínky nároku na ošetřovné, to už zákoník práce neřeší. řeší jenom důvody.
@sagina píše:
ale tak samozřejmě, že proplatí - pokud bude babička lhát a ve formuláře zaškrtne, že s ošetřovaným dítětem sdílí společnou domácnostřekla bych, že pokud k tomu OSSZ nemá nějaký zvláštní důvod, tak pravdivost čestného prohlášení nebude nijak kontrolovat.ale jinak stále platí, že „podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem.“ (par. 39, odst. 2 zákona o nemocenském pojištění)
No tak v našem případě babička nelhala, pokud narážíš na toto.
Bydlí 70 km od nás a vypsala tam normálně svou adresu. Samy jsme byly zvědavé jak to nakonec dopadne, protože jsme si nebyly vůbec jisté, jestli jí to na sociálce uznají. No uznali.
Adresu trvaleho pobytu jinou mit muze, ale ty tam primo zatrhnes, ze žije ve spolecne domacnosti.