Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera (3,5) roku má tyto štípance viz obrázek. Objevují se většinou přes noc, ne vždy. Fleky po nich zůstávají 2-3 týdny, na obrázku jsou staré týden.
NEvíme od čeho by to mohlo být. V pokoji s ní spí manžel, který nic nemá. Je fakt, že i při útoku komárů je ona většinou ta nejvíc poštípaná. Štípance se objevují nejčastěji na šíji(obrázek) nebo na nohách často v řadě, což by teoreticky mhla být blecha, ale to se mi zdá zvláštní. Naposledy je měla někdy v listopadu a teď zase od května. Uvažovali jsme i nad alergií, ale tam by ty fleky nebyly na těhle místech ani by snad nezůstavaly tak dlouho, ne?
Takže mne napadla štěnice. Žádné známky jejich výskytu jsem nenašla a manžel pokousaný není, což je divné.
Ale co jiného? ![]()
@jenny.fields A proc to nemuzou byt komari? U nas jdou taky jen po holce. Ja tady videla jen jednoho a toho ubezdusila, nicmene se vsadim, ze je doma mame. ![]()
@asha Já jsem je nikdy doma neviděla
Kromě toho trvá to strašně dlouho, než ji to zmizí
Jsou to štípance pod ponožkou. No děs
![]()
@tamata To jsou svi… ![]()
Je to měsíc co jsme se štěnic zbavili. Přitáhli je sousedi a k nám přelezli. Měli jsme je asi cca rok a ze začátku jsme si mysleli, že to jsou komáři. Za celou dobu jsem neviděla ani jednu štěnici až jednou v noci co mě vzbudili štípnutí a tak jsem rychle rozsvítila a byla na prostěradle. Žádný trus ani hnízdo jsme nenašli a to jsem převrátila celý byt vzhůru nohama. Na prostěradle jsem nikdy žádný krvavý flek taky nenašla. Podle kousnutí a délky trvání než jí štípanec zmizí si myslim, že to štěnice jsou. Přítel spí vedle mě v posteli a jeho nikdy neštípla. V nějakém článku jsem se dozvěděla, že pokud mějí štěnice na výběr tak v první řadě jdou na dítě, pak na ženu a muž je krizovka. Chce si to pozvat deratizéry. Nic jiného na ně nefunguje. Byli u nás 2× a musím zaklepat zatím klid.
Viděla jsem dítě poštípané od štěnic.. Když to je od nich, je uprostřed taková vodová bambulka…má to tam? Jinak, ty štípance od štěnic se dost dlouho hojí a hodně svědí. A modlete se, ať to štěnice nejsou, nesměli by jste ničím hýbat, nikam z nábytku nic stěhovat, aby jste si nesypaly larvy po celém bytě/ baráku. Pokud by jste měla dál podezření na štěnice, zkuste se pozorně podívat jestli nenajdete larvičky. Jsou hlavně zespodu madrací, sedaček, stolu…musí se pak pozvat firma buď na postřik nebo vykouření nejlépe celého bytu/domu.
@klafina123 záleží jakou má kdo reakci. Já měla velké fleky, protože jsem alergik, ale je pravda, že to šíleně svědí a trvá to dlouho než to zmizí. žádnou vodovou bulku jsem tam neměla. Ale chce to opravdu co nejdříve s tim něco dělat nebo se rozlezou do celého baráku. Ti sousedi je měli úplně všude pod lištama, zásuvkama, linem
@elinka90 píše:
@klafina123 záleží jakou má kdo reakci. Já měla velké fleky, protože jsem alergik, ale je pravda, že to šíleně svědí a trvá to dlouho než to zmizí
Já jsem to viděla asi před 3 lety u kamarádčinýho 5-letýho syna.Oni si je dovezli z kempu, z chatky. Spali v ní všichni a byl poštípaný jen syn.Taky našli jednu na prostěradle. Její syn u toho ještě měl první 2 dny horečky. A když si šla stěžovat, co v chatce našla, nakonec se ještě dozvěděla, že asi před měs. tam měli deratizéry a asi to moc nepomohlo.Jeli tedy domů dřív, ale stejně si jich přibalili domů..Zjišťovala jsem na internetu kde co a třeba i píší, že štěnice cítí živočišné teplo i přes zeď. Oni si to tenkrát nechali byt deratizérem vystříkat-bylo to levnější, ale nepomohlo to, takže si museli připlatit za vykouření a pak už byl klid.
Ahoj..tady naproti v baráku je měla kamarádka..sousedi furt něco tahaj od popelnic tak to narvali do paneláku…měli tam deratizéra a ten jim řekl že nejlepší postřik-všechno zlil takovým sajrajtem a pak vykouřil..oni tím smradem vylezou, v tom sajrajtu si opatlaj nožičky a tím chcípnou a musí se to opakovat jinak se toho nezbavíte…ty mrchy jsou zalezlý ve spárách, ve škvířách v dřevěných spojích..vylejzaj jen v noci a bacha přežijou i prací cyklus!!
Prosím Vás poraďte mi od čeho to může být. Malou to nesvědí a není to ani jako pupence, spíš malinké červené tečky mírně vystouplé. Má to po těle kde neměla pyžámko a na hlavičce. Většinou jsou po dvou. Napadly mě štěnice, ale co jsem koukala na obrázky na netu tak to bývají velké štípance. Lepší se mi to nepodařilo vyfotit.
@edulanda Těžko říct. U nás to nakonec byly blechy, tedy ne u nás, ale u tchýně. Z kočky.