Od kdy dítě samo doma?

Anonymní
6.5.25 18:17

Od kdy dítě samo doma?

Zajímalo by mě, od kolika let jste nechali dítě samotné doma. Jde mi o dvě a čtvrt hodiny dvakrát týdně přes den, přes prázdniny. Jinak přes rok bude v družině. Dcera je stráví nalepená na tabletu a pokud ji obložím jídlem, dojde si max. na záchod. Nemáme plyn a vodou vytopíme jedině sami sebe. Netrpí úzkostmi a už tu sama víckrát byla, ale méně než hodinu. Jsem s ní od narození sama, rodinu nemáme, už bych kvůli práci potřebovala, aby byla trochu samostatná. Koupila bych jí samozřejmě telefon. A nechodila by sama nikde po ulici.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66251
6.5.25 18:20
@Anonymní píše: Více

Kolik jí je? Pokud je ona ochotná takhle zůstat, tak bych ji nechala. ALe dobré by bylo poprosit nějakou sousedku, nejlépe na patře, jestli by se na ni mohla obrátit v nouzi. A taky aby veděla, že tam je sama, kdyby se něco stalo v baráku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.25 18:30

@vokishka Bydlíme v domku. V případě nouze by sem sousedi určitě došli, jsou doma a nechala bych jim klíč od branky. Kdyby hořelo, ví, že má jít nejbližšími dveřmi ven. Nechci psát, kolik jí je, protože by mě zajímalo, od kolika let byste to dovolili. Nebo v kolika letech jste nechali doma samotné své děti. Aby to bylo objektivní.

• Citovat
  • Upravit
13850
6.5.25 18:33

Dovolila bych bez problému. Syn býval doma sám třeba celé dopoledne, zhruba dvakrát týdně, v první třídě. Byl zodpovědný a opatrný, neměla jsem strach, že něco vyvede. A měl samozřejmě telefon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69142
6.5.25 18:37

Teď šestileté (zatím předškolní) bych asi pravidelně dvě hodiny nenechávala. Za rok už asi jo, s telefonem a sousedkou v dosahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
6.5.25 18:37

V dnesni dobe, kdy mame mobily, domaci kamery apod, tak pokud s tim dcera je ok, tak uplne v pohode. Jeste ji to vic naopak pomuze byt samostatna. A nebude takhle sama kazdy den. A sousedy jako back up.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11169
6.5.25 18:38
@Anonymní píše: Více

Insrukce k pozaru mne pobavily. Pozarni hlasic mas? Jako detektor koure.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6397
6.5.25 18:39

Já jsem nechala mladšího 4 roky se starším, co měl 7,5 a zvládli to velmi dobře. Užívali si to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9584
6.5.25 18:39

Sice ne v létě. Ale během pracovního týdne asi od druhé poloviny první třídy byla sama doma nejstarší. Měla tehdy zkušebně na půl roku tlačítkový telefon, než se pořídil jiný. Od druhé vyzvedávala mladší sourozence ve školce a vedla je vedle do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
359
6.5.25 18:41

Nas starsi byval doma sam par hodin od treti tridy, ve ctvrte pak uz vetsinu dnu v case 12-16, protoze ctvrtaci uz nemeli druzinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
6.5.25 18:46

Rozumné a zodpovědné dítě, které se má v případě potřeby kde optat / vyhledat dospělého / - klidně tu sousedku tak od první / druhá třída úplně ok.
U nás družina končila druhou / třetí třídou, takže nějakou samostatnost trénovali už před.

Příspěvek upraven 06.05.25 v 18:49

• Citovat
  • Upravit
Billi
6.5.25 18:47

Starší syn byl sám doma 30-60 minut v 5 letech, seděl u televize a byl na mobilu, já se musela postarat o mámu po úrazu a on byl nemocný. Jinak to tehdy nešlo, ale byla jsem schopná být do 5 minut doma.
Oba synové od první třídy chodili často sami domů a museli na mě třeba hodinu až dvě počkat.
Od druhé třídy je nevzali do ŠD, tak museli sami domů a čekat na mě, někdy byli spolu, ale většinou ne, protože starší měl úplně jinak školu. Občas bylo hlídání babičkou nebo sousedkou.

• Citovat
  • Upravit
3507
6.5.25 18:49

Jako trénovali jsme to s dětmi jakmile to šlo, třeba pár minut a já byla kolem domu, krátký nákup atd. Teď vydrží 9-letá a 7-letá doma samy, jak je potřeba, myslím tím max. 2-3 hodiny, i s 5-letým, kterého ohlídají. Jsem radši, když po dobu, co jsou samy, hrajou na počítači, mobilu nebo koukají na pohádky, protože si to užívají a nevymýšlí lotroviny. Ale mnohokrát mě přesvědčily, že si důvěru zaslouží. Podstatná věc je, aby měly po ruce telefon, uměly s ním zavolat a věděly, jak náhlé potíže řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
6.5.25 18:51

Jinak se sourozencem jsem je nechávala od 5 let úplně ok. To chodili u nás sami ven a nebyli jediní.

• Citovat
  • Upravit
4091
6.5.25 18:51

Cca od 8 let..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat