Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Od kdy jste holky nosily děti v šátku si nosítku? Skrz páteř, klouby a tak? Čekám miminko v září a máme rádi výlety a procházky, tak když vybereme místo, které moc s kočárkem nepůjde, mám zatím od známé šátek, pokud bude vyhovovat. Ale nevím, od kdy je to tak vhodné, zda je to podle typu nosítka, nebo to jde dá se říct od narození?
Děkuji ![]()
Satek hneď od návratu z pôrodnice, nositka podľa typu ale najčastejšie bývajú od 3m. A samozrejme to musí byť nejaké ergonomické.
Šátkovat můžeš prakticky od narození záleží jak zvolis typ uvazu. A u nosítka máš vždycky někde v tom papíru napsáno od kdy je vhodné. Jinak teď tě možná malinko zklamu ale jsou i mimča která šátek nebo nosítko nemusí a jsou vyloženě kočárkové. Takové mimi jsem měla třeba já ![]()
Ja mam manducu a nosila jsem asi od konce sestinedeli (pred tim nebylo potreba) a nosim dodnes
dceri uz byly tri, ale furt super, kdyz uz nekde nemuze, hodim na zada a jdem dal
Šátek od narození, byť teda v šestinedělí to na žádné túry, které by nezvládnul kočár, bych asi moc nepomýšlela. Nosítko záleží, jsou novorozenecká, většina je tak od 3-4 měsíců, jsou batolecí… a pak taková, která nejsou vhodná nikdy. Ale do šátku klidně novorozence, jde lépe dotáhnout vytvarovat a navzdory přesvědčení, že nosítko je cvak-cvak, tak pro nováčka je asi snazší naučit se správně navázat šátek, než doře nastavit nosítko a miminko do něj správně usadit.
Já osobně moc na šátky od narození nejsem a nevěřím tomu. Dítě bych do šátku/nosítka dala až by bylo alespoň trochu víc stabilní - od toho půl roku.
Ale mám možná v plánu pořídit nosítko. (jednodušší manipulace se štěnětem venku) Jen už začíná chodit, tak to asi bude zbytečný. ![]()
Anonym z důvodu názoru na šátky od narození - chápu, že některé to mají jako spásu u ubrečeného mimina, ale za mě ne.
@Anonymní píše:
Já osobně moc na šátky od narození nejsem a nevěřím tomu. Dítě bych do šátku/nosítka dala až by bylo alespoň trochu víc stabilní - od toho půl roku.
Ale mám možná v plánu pořídit nosítko. (jednodušší manipulace se štěnětem venku) Jen už začíná chodit, tak to asi bude zbytečný.
Anonym z důvodu názoru na šátky od narození - chápu, že některé to mají jako spásu u ubrečeného mimina, ale za mě ne.
No jasný ale proč anonym? Vždyť na tom přeci není nic špatného a od toho je to internetová diskuse že se diskutuje a holt někdo má názor takový a někdo jiný
Já jsem šátek a nosítko také nepoužívala jelikož mrňous to prostě neměl rád a byl kočárkový
pokud má člověk na nějaké dané téma jiný názor než je ten sluníčkovy tak přeci není třeba se stydět a je jedno jestli se jedná o očkování, domácí porody, nebo šátky
Jinak nic proti anonymum nemám ale někdy je to skoro zbytečné ![]()
@kulíšek_s_bambulí píše:
No jasný ale proč anonym? Vždyť na tom přeci není nic špatného a od toho je to internetová diskuse že se diskutuje a holt někdo má názor takový a někdo jinýJá jsem šátek a nosítko také nepoužívala jelikož mrňous to prostě neměl rád a byl kočárkový
pokud má člověk na nějaké dané téma jiný názor než je ten sluníčkovy tak přeci není třeba se stydět a je jedno jestli se jedná o očkování, domácí porody, nebo šátky
Jinak nic proti anonymum nemám ale někdy je to skoro zbytečné
Hele, já to chápu.
Ale sama kolikrát vidíš, že i kvůli menším kravinám a jinému názoru se na člověka ostatní sletí jak supi.
@Anonymní píše:
Hele, já to chápu.Ale sama kolikrát vidíš, že i kvůli menším kravinám a jinému názoru se na člověka ostatní sletí jak supi.
Ano ano, to je pravda bohužel
at už se jedná o kojící diskuze, válku na Ukrajině, kovid opatření nebo o plavkové diskuze
občas to tu jiskří ![]()
Sice jsem si šátek pořídila, ale nějak jsem se to s ním nezvládla naučit, navíc malá je červencová a přišlo mi, že se v něm strašně paří. Takže ač jsem chtěla začít nosit brzy, tak nějak víc na to došlo až ta úderem 4. měsíce a tím, že dorostla do Manducy (novorozenecká vložka v ní mi vůbec nevyhovovala, přišlo mi, že tam není napolohovaná dobře).
Tulipáne, právě na chodící dítě je poponášedlo geniální
Kolikrát já už s sebou nebrala kočár, aby pak dítě rozbolely nožičky kilometr od domova. Nebo jsem zjistila, že půl hodina na tři sta metrů vzdálený autobus je dost málo a asi nám to ujede, když nebudu konat
Koneckonců nosím i tříleté, když se mi nechce mít na horách jako celodenní program „túru“ pět kilometrů.
K brzkému nošení… pravda je, že se ani odborníci neshodnou. V nosicí komunitě znám několik fyzioterapeutek, které své děti aktivně nosí už od mimin, zatímco zejména ta starší garda nad tím láme hůl (ale dost často nerozliší dítě v klokance visící za rozkrok od ergonosítka). Pravdou zůstává, že kočár je výmyslem tak posledního století a do té doby holt matky své děti taky nějak transportovat musely…
Po návratu z porodnice byl syn vázán do kolébky, časem i jinak.
Zrovna kolébka už se dneska vůbec nedoporučuje…
Po boku dalších věcí z mého seznamu „čím vším jsem své první dítě nevědomě zabíjela před deseti lety, když jsem dělala věci, které se tehdy doporučovaly“ ![]()
Bohužel nikdy, první dítě šátek vyloženě nesnášelo a po druhém mám dost diastázu, že to moc nechci pokoušet a zbytečně se zatěžovat. Nicméně šátek jsem nejvíc využila právě v těhotenství na úvaz břicha.
Asi první týden po narození. I nosítka už jsou dneska vhodná od narození. Vyber něco vhodného, nositko ne visitko. Na fb skupina nosici česko slovensko ![]()
Já mam velmi klidné dítě, ale kdyby řvalo, navazu klidně v porodnici.