Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky,
malá měla v srpnu 3 ročky a lyže budeme zkoušet poprvé tuto zimu.
I když oba lyžujeme, dřív bych to nezkoušela.
Když jsem se loni na svahu ptala jedněch rodičů, kdy začaly jejich holky lyžovat, protože to byly malé cácorky školou povinné, tak mi říkali, že to má smysl nejdřív mezi 3-4 rokem. ![]()
Zuzka+Emily ![]()
Ahoj,
my malou postavili na lyže (v přazkáčích) poprvé ve 2,5 letech, tu první zimu opravdu jen na mírném svážku a učit pluh. Jen výjimečně talentované dítě (podle mě) před 3. rokem pochopí, co má dělat. Je to spíš o tom, předvést, že je to zábava. Další rok (cca 3,5 r.) už se na lyžování těšila a taky se lyžovat naučila. Na konci sezóny sjížděla s přehledem červenou sjezdovku.
B.
No jasně, nejde přece o to naučit ho ve dvou letech carvingový oblouk, spíš ukázat, že něco jako lyžování existuje a je to docela zábava… tím myslím lyžování ve smyslu jakéhosi pohybu na lyžích
)
Wobludka: co sem slyšela tak se právě klouby nějak víc vyvíjejí do 3l a právě lyžování není vhodný, dítě do 3l by taky nemělo ani chodit na dlouhé procházky taky kvůli kloubům po svých…
Ahojka,
malá má v říjnu 2 a říkala jsem si, že letos to zkusím jen s těmi „medvídky“(dětské lyže, co se dávají na boty) jen tak někde na malém kopečku a později až klasická slezdovka a technika …
Jinak si myslím, že vyloženě klouby to neohrožuje, spíše je to dítě malé na pochopení nějaké techniky.
Pá P.
Ahojka,
malá má v říjnu 2 a říkala jsem si, že letos to zkusím jen s těmi „medvídky“(dětské lyže, co se dávají na boty) jen tak někde na malém kopečku a později až klasická slezdovka a technika …
Jinak si myslím, že vyloženě klouby to neohrožuje, spíše je to dítě malé na pochopení nějaké techniky.
Pá P.
Smailinka píše:
Ahoj, my k vánocům budeme kupovat lyžičky, ale tyhle:http://www.botas.cz/…%20PARTY.jpg
My lyžujeme celá rodina, tak samo chceme, aby taky uměl.
Prvního syna jsme na ně postavili až ve 4 letech a bylo to sakra pozdě. Byl totiž takový hubeňourek, tak jsme se báli, aby si nezlomil nožičky![]()
.
Do přeskáčů ho obujeme až příští zimu, to mu bude 3,5 roku.
Ahoj Smailinka
Smailinko: To mě zaujalo…jak se vybírá velikost? Je tam myslm 70 a 80???
Ahoj holky,
tuto otázku jsme řešili asi už 3 roky před vůbec narozením potomka :--)))), manžel je náruživý lyžař a leta i lyžařský instruktor, takže jsme se ptali i u hodně „odborníků“.
Co jsme se dozvěděli a myslíme si my:
Ve 2 letech pokud dítě samo chce a má na to náturu je možno zkusit lyžičky obyč z umělé hmoty s botama buď typu pohorka nebo sněhule, zkrátka rozhodně ne přezkáče. S touto výbavou pak netahat dítko přímo na sjezdovky, ale na mírných loučkáh s ním zkoušet co zhruba bude lyžování obnášet, jak lyžičky vozí, jak se na nich drží balenc, no však víte co asi tak myslím.
Přezkáče by na nohu měla přijít nejdříve ve 3 letech kvůli nedovyvinutosti kloubů, vazů, šlach. nejde ani tak o náročnost lyžování, ale o ty přezkáče na nohou. Zároveň s nimi pořídit bezpečnostní vázání atd.
…a hlavně helmu.
Vždycky učit JEN pokud dítě rádo spolupracuje, jinak vynechat a zkusit další sezonu.
Tak tolik naše posbíraná moudra
Claudie + Matyáš 8m+ dvoje lyže ve sklepě :--)))
Ahoj,
jsem ráda, že jsem našla tuto diskuzi, protože i já přemýšlela, v kolika letech začnu malou na lyžích učit. Kdysi jsem četla nějaký článek, že dítě se může učit lyžovat prakticky ve chvíli, kdy se naučí chodit a udrží stabilitu. Já budu volit zlatou střední cestu - první zimu (malé bude 2,5 roku) dostane pod stromeček nazouvací lyžičky (viz odkaz výše) a další Vánoce už klasickou výbavu, přezkáče a samozřejmě helmu.
Lyžování zdar!
Ahoj, Matěj začal přesně ve 4 letech a bylo to v pohodě, okamžitě zvládnul vlek a za chvilku červenou sjezdovku. Kubu dáme na lyže už teď v zimě, to mu budou čerstvě 3 roky. Viděla jsem 2 letý děti jezdit a bylo to v pohodě. Takže kdo k tomu má podmínky, může asi začít dřív.
Abaja
Jo a Matějův instruktor nás varoval před těma lyžičkama co se do nich přidělávaj boty
, je lepší i prckům koupit nebo půjčit normální lyže a přezkáče ![]()
Ahoj Sendy, my půjdem do těch 70 cm, líp se mu budou ovládat. Ale záleží kolik prcek měří.
Do přezkáčů ho rozhodně ještě obouvat nebudeme, i když se bude plácat jen na rovince nebo malinkém kopečku, tak to se mi zdá ještě brzo, viz debata o kloubech.
Jde o to, aby měl také svou „výbavu“
, loni na horách dělal scény, když ho babička hlídala a on viděl, že my jdeme na těch prkýnkách pryč. Byl mu rok a půl. Tak ho manžel vždycky postavil před sebe na lyže a šoupal se s ním před hotelem. Byl šťastný jak blecha. Mám docela obavy o naší plovoucí podlahu, až je najde pod stromečkem, aby nebyla samá rýha! ![]()
A helma je samozřejmostí, stejně jako na kole.
Sportu zdar! Smailinka
Ahoj
O lyžování může určitě být řeč až když dítě chápe. o plavání se mluví ve třech letech, myslím že to tady bude podobné, je to technická zálěžitost.
Každopádně když dítě solidně chodí, proč by nezkusilo chodit na lyžích, tahat se za hůlky apod., smaozřejmě pokud ho to bude bavit.
Nám bude v říjnu 18M, lyžičky už mám koupený ve skříni, pouze ty jak se dávají na boty a v zimě to na zahradě a podobných místech zkusíme.
Oba lyžujeme hodně a na horách s náma malá byla už loni v lednu, zatím v kočáru, letos povezeme lyžičky.
maximálně to necháme na příští zimu ![]()