Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, jelikož nás zastihla rýma, tak mě napadlo, v kolika měsících se vám děti naučily smrkat?
Ahoj,
mladší Míša to umí od 17 měsíců, starší Pavlík se smrkat naučil až ve 2,5 letech ![]()
Malý začíná teď napodobovat, ale rozhodně by si nosánek nevysmrkal. Zatím pořád zpíváme chvalozpěvy na nosní odsávačku, ale už poctivě trénujeme kapesník. Myslím si, že ještě min. rok to smrkání stejně nebude žádná sláva.
Taky tak od roku a půl, ale zkoušela to už dřív. Bylo štěstí, že ji to smarkání bavilo ![]()
Taky tak od 1,5r.Od 2 let už je to dostačující a odsávačku nepoužíváme
Měl z ní amoky tak to pro něj asi byla motivace ![]()
Tak u nás taky nějak od toho roku a půl.
Nesnášel zvuk vysavače, tak se to naučil celkem brzo. Odsávačku už vůbec nepoužíváme.
Chtěla jsem podobnou diskusi založit, Majdě se párkrát povedlo frknout nosem, ale jen když tu rýmu zrovna neměla
. Ona totiž si sama odsává nos odsávačkou na vysavač (Maminko ci vyšát nošík), takže žádnou „motivaci“ asi nemá.
Snad se to naučí, než půjde do školky, tam by jí asi vysavač nezapínali… ![]()
my jsme zrovna prodelaly rymu a poprve jsme to zvladly bez odsavacky, takze asi 2 roky a ctvrt
naposledy mela rymu nekdy v dubnu a to to uz zkousela,
ale bez odsavacky to neslo
smrkat se ji taky moc nechce, ale staci pohrozit luxem a uz se snazi ![]()
ja ted cucela u kamosky ze jeji malej 13 mesicu krasne smrka ![]()
ahoj, zálěží na šikovnosti dítěte
jak ho to bude bavit ![]()
Mě obě holčičky začaly sami krásně smrkat v jednom roce ![]()
Tak já musím přiznat, že náš Míša nesmrká. V prosinci mu budou 4
Díky tomu si teď uhnal parádní zánět uší. Vím, že vypadám jako neschopná matka, ale prostě ho to neumím naučit, donutit, přemluvit…nic nefunguje ![]()
Díky za odpovědi.
Jenda měl rýmu naposled v 8 měsících a s odsávačkou nebyl problém, ale teď při tom vyvádí jak šílenej, tak doufam, že ho to bude motivovat ![]()
Já jelikož sem tu rýmu chytla od něj, tak mu ukazuju jak se smrká, přikládam mu kapesník, ale zatim na mě kouká jak na zjevení ![]()
Helenka asi od půldruhého roku, ale dodneška, když má rýmu, přitáhne si z komory lux a „maminko, jdeme luxovat nos“… a sama jede. ![]()
To, co vytáhne odsavačka, to sama vysmrkat nedokáže, takovou páru prostě ještě nemá, i když smrká bez problémů… a sama to cítí. ![]()