Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@jowana píše:
@Vendula29 jet na pohotovost? Ev. tam alespoň zavolat. Zkus dát ještě popíjet studené.
Spíš bych dávala vlažné a řídila se především tím, jak teplé to chce samo dítě.
A osvědčilo se mi natáhnout si minutky, aby mi každých 20 minut připomínaly, že mám dítku nabídnout pití. Od té doby, co to dělám, tak nám horečky nelezou nad 39, ale to bude asi jen náhoda. ![]()
Rady z pohotovosti:
Totiž podle návodu jsem dávala Nurofenu 5 ml ( po 6ti hodinách) a nestačilo to - lepší je vyšší (povolená) dávka s větším odstupem.
A poslední - nečekat zázraky, pokud po sirupu klesne teplota o 1 celý stupeň, je to v pořádku (např. ze 40 na 39)
@Vendula29 píše:
Rady z pohotovosti:
- pokud jsou chladné ruce a chodidla, ochlazovat na těle pouze malé plochy, tj. krk a třísla
- pokud jsou horké i ruce a nohy, tak zábaly, koupele, sprcha
- hodně větrat, odkrývat (pokud se neklepe), vlažné a chladnější časté pití, prostě ochlazovat, odkud to jde
- střídat Nurofen a Pralen (Panadol). U Panadolu dodržet předepsané dávkování, u Nurofenu spočítat podle váhy děcka (váhu vydělit 2 a to je jedna dávka) a dávat ne 4 dávky za den, ale pouze 3 dávky (po osmi hodinách)!. Takže v našem případě 17 kg/2=8,5 ml. Takže po osmi hodinách dávat 8,5 ml Nurofenu a může se to prokládat (v našem případě) 10 ml Paralenu. Takže co 4 hodiny sirup, na střídačku.
Totiž podle návodu jsem dávala Nurofenu 5 ml ( po 6ti hodinách) a nestačilo to - lepší je vyšší (povolená) dávka s větším odstupem.
A poslední - nečekat zázraky, pokud po sirupu klesne teplota o 1 celý stupeň, je to v pořádku (např. ze 40 na 39)
Lepší je příjemná vlažná koupel (5 cm příjemně teplé vody do vany, do toho na 5 až 10 minut posadit dítě a polévat ho pomalu chládnoucí vodou) - vlážná koupel se dá dělat opakovaně (a na rozdíl od zábalů je to dětem příjemné). Na pohotovosti mi doporučili změřit teplou 45 minut po koupeli a pokud teplota stále leze výrazně nad 39.0, tak klidně po těch 45 minutách zopakovat (a klidně několikrát - nezatěžuje to organismus tak jako prášky).