Opakované laryngitidy - zkušenosti?

43035
24.1.13 13:45

Opakované laryngitidy - zkusenosti?

Muj mladsi ma od 1.11.2012 laryngitidu nyni jiz poctvrte!!! Dvakrat jsem davala Rectodelt, tentokrat se zatim drzim, noc jsme prezili a rada bych to zvladla bez. To preci nejde takhle maly dite tak casto cpat kortikoidama. To by mi bylo milejsi, kdyby mel kazdy mesic ATB, kdybych si mohla vybrat. uvidime vecer. Mela bych se taky vyspat, zitra vstavam do prace.

Je to des. Nemel to nastesti jeste nikdy takove, ze bychom jeli na pohotovost nebo volali rychlou, ale ta frekvence!!! Podle pediatru to tuto zimu neni nic neobvykleho, tak musim nejak prezit.
Jeste jsem zjistila, ze casta pricina je reflux nebo alergie - toz to ma oboji. Zavedla jsem ho na trvale antihistaminika a trvale omeprazol, ale prislo to stejne. Tatka ma chripku, tak zrejme chripkovy virus (psal Honzik, ze ten to delava).

Jsem z toho temer zoufala. Premyslim, jestli by se nedalo sehnat neco na inhalaci kortikoidu doma, aby se alespon nemusely podavat celkove - vzdyt to je desne. Vyjimecne nemam s kortikoidy problem, ale kazdy mesic!!! ten 100 mg. cipek je davka i na dospeleho celkem velka.

Napiste vase zkusenosti ev. vychytavky (studeny a vlhky vzduch, hlavu nahoru znam). A hlavne me poteste. Uvitam zejmena hlasky jako „na jare prejde a uz se to nevrati“ diky. Dik zeny!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14047
24.1.13 13:49

Pudlo, na jare prejde na podzim vrati

pred tydnem jsem se s nejmladsim vratila z nemocnice, fakt se v noci dusil a nezabral ani rectodelt-mame uz v zasobe :roll:

vloni byl v nemocnici manzel s nejstarsim, totez…

jo a vsichni to maji v lehci verzi uz 4 tydny, porad se to zlepsuje a zhorsuje, pridava se a ustupuje ryma v ruznych barevnych odstinech, stejne tak kasel, suchy, mokry a dokola

ciplox nezabral, klacid nezabral

jedeme na ventolinu, aeriu, spiropentu atd, antb kapky do nosu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
24.1.13 13:57

Laryngitida je náš starý známý, takže nejdříve dobré zprávy: děcka z toho vyrostou a čím je tepleji, tím výjimečnější lar. bývá. Mám dvě dcery 7 a 4,5 roku a každá z nich měla lar. tak aspoň 20 krát, poprvé mě to strašně vyděsilo, ale teď už je to rutina (což nevím, jestli je dobrá zpráva). Jo a starší už lar. rok neměla, takže máš před sebou už jen tak 5 let.
Naše vychytávky - spát v autosedačce, prieznitsův obklad na krk - ten opravdu hodně pomáhá, vyhneš se díky němu rectodeltu. Potom si nech napsat protazin - je to sice taky hnus, ale mnohem lepší než rectodelt - zklidní ten kašel a v kombinaci s obkladem to zvládnete bez čípku, další level je spaní na balkóně, když je lar. v létě, sedět před otevřeným mrazákem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
24.1.13 14:00

@jizvíková spiropent podle nasi dr. na laryngitidu neucinkuje.
mame to podobne, na rymu perfektne zabiraji bendovky, ale ty dokapal pred 2 tydny a taky se mi je nechce davat furt. samozrejme ze maji oba rymu. jinak laryngealni ton jsem samozrejme zaslechla i ve „zdravych“ obdobich.

Pro me je nejhorsi nedat ten rectodelt, ikdyz se mi uplne ruka cuka, vim, ze bych se vyspala, mela bych klid… ale preci tak casto ho nemuze mit. Musim se asi vic otuzit s nervama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
24.1.13 14:05
@Rézi píše:
Laryngitida je náš starý známý, takže nejdříve dobré zprávy: děcka z toho vyrostou a čím je tepleji, tím výjimečnější lar. bývá. Mám dvě dcery 7 a 4,5 roku a každá z nich měla lar. tak aspoň 20 krát, poprvé mě to strašně vyděsilo, ale teď už je to rutina (což nevím, jestli je dobrá zpráva). Jo a starší už lar. rok neměla, takže máš před sebou už jen tak 5 let.
Naše vychytávky - spát v autosedačce, prieznitsův obklad na krk - ten opravdu hodně pomáhá, vyhneš se díky němu rectodeltu. Potom si nech napsat protazin - je to sice taky hnus, ale mnohem lepší než rectodelt - zklidní ten kašel a v kombinaci s obkladem to zvládnete bez čípku, další level je spaní na balkóně, když je lar. v létě, sedět před otevřeným mrazákem.

dik za tipy, protazin sezenu. kdyz uz, tak alespon protazim s rectodeltem prostridat :-)

mam s tim smradkem jeste problem, ze on mi vsechny kapicky plive. kupodivu tabletky bere a to dithiaden stipe v hube. tak asi budu kouskovat tabletku. Kolik ho davate v jakem veku?

Priznic je mi z duse nesympaticky, ale uz jsem o nem nasla spoustu zminek, tak ho asi bezmi na milost.

jeste dotaz na vsechny: meli jste nekdy duseni bez kasle? jako jestli muzu klidne spat, pokud neslysim kasel - mame mladata na chuvicce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
24.1.13 14:07

Jo a jeste jak dlouho vam obvykle trva spatna faze? Nam posledne 3 dny, ale to mu preslo do bronchitidy a blbe pak dychal uz spis kvuli tomu.

jaky mate podil tech sekundarnich komplikaci? tim myslim, jak casto se stane, ze dite jednu noc kasle a pak uz je zdrave, jak casto mu to sleze na prudusky a skonci na ATB?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
24.1.13 14:11

@Pudloslava
Poslala jsem Ti SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
24.1.13 14:15

Protazin drtím a zamačkám do malého kousku čokolády, dávala jsem po roce čtvrtku, kolem dvou let půlku. Dušení bez kašle nebylo nikdy, byl kašel se zvracením bílého hlenu apod. Lar. mají 1 - 3 noci, pak to povolí. Na průdušky to skočilo jen párkrát, atb. jsme měli jen 1×. Skvěle zabíral hedelix (což se mudr. divila, že to prý nezabírá skoro nikomu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elenkazed
24.1.13 14:15

Já na to trpěla od půl roku..mamce vždycky říkali čím budu starší tím to bude lepší, ale já do 15 let to měla dost často a i sem byla na inhalacích v nemocnicích, pak to ustalo ale tak jednou do roka mě to potká stejně..=( jediný co m kdy pomáhal byl prednison..Lapat studenej vzduch a dávat mokrý ručníky na topení..A mimochodem, teď když sem už „stará“ tak to mívám pravdielně v červnu-září =)

• Citovat
  • Upravit
6865
24.1.13 14:17

@Rézi tak s tím že z toho decka vyrostou bohužel nesouhlasím, dcerka má za pár 6 let a jen minulý týden jsme si užily tři záchvaty, já sama jsem tím trpěla jako malá hodně často vždy jsem byla měsíc v nemocnici a pak sotva pár dní doma tak to šlo dokola až do mých 7 let, teď mám 24 roků a laringitidu stále aktivní, stačí aby jsem chytla bacila na průdušky a je to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
24.1.13 14:18

Pudoslavo moje mala na to trpi od 4 mesicu, ted se to podarilo tak nejak zahaftnout po rocni kure kortikoidama a dr. nam jeste nasadila Ribomunyl… Mala mi treba ted hodne chrapti, ale slava bohu zatim se nedusi. Chapu te je to silene, ale nech at decku udelaji alergo testy,,, protoze toto znaci nejaky problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihl
24.1.13 14:19

Tak my davame při prvnich přiznacich coz je slyset calciovy sirup plus kapky na sklidneni kasle (treba stoptusin a dithiaden nebo fenistil, dr nam rikala ze rectodelt jen v pripade duseni, je zbytecne to davat pokud se nedusi a ze jednou se syn dusil a volali jsme rychlou, jenze tehdy jsme rectodelt v zasobe jeste nemeli, protoze mel vzdy jen lehci prubech bez duseni a kdyz jsem se ptala dr jestli je nutne jit i po podani rectodeltu na pohotovost nebo do nemocnice spise se priklanela k nazoru ze jo muze to byt bakterialni a pak je treba davat antibiotika.
Pri propousteni z nemocnice rikali mit doma ten calciovy sirup a hned pri prvnich priznacich zacit podavat, je to prevence pred tim dusenim

• Citovat
  • Upravit
414
24.1.13 14:21

@brumi No moji starší to plus mínus přestalo po 6 narozeninách, ale i když to je, tak už to neohrožuje život, je to sice nepříjemné, ale už netrneš strachem, že se udusí, už je ten hrtan takový, že ho ten otok neuzavře, aby se dítě udusilo. Což je pro ty, co s lar. bojovali od batolat neskutečná úleva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihl
24.1.13 14:21

A da se rict ze od te doby mame klid, v zari byl v nemocnici a od te doby lary
ngitida nebyla, mozna je to i tim ze uz to prechazi v listopadu mu bylo pet

• Citovat
  • Upravit
Kla
2535
24.1.13 14:22

Dcera to ma bez ohledu na rocni obdobi… Davam zasadne Rectodelt, Fenistil a Sinecod… vlhke hadry atd… Jinak ten chladny vzduch venku ted na to teda neni vubec dobry…

Nekdy to prijde uplne jako rana z cisteho nebe a nekdy ma rymu, pak vlhky kasel, pak se to zmeni ve stekavy kasel a duseni. A trva to tak 3 dny, kortikoidy bere na to, aby nemusela uzivat porad ATB. Protoze ji to vzdycky spadlo na prudusky… Jinak ja na to v posledni dobe trpim docela hodne casto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí