Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Holky chtěli bysme si vzít hypotéku na koupi bytu. Je lepší a levnější si ji vzít v Komerční bance nebo ve spořitelně? v KB máme stavební spoření. Chtěli bysme půjčit tak 800-900 000, když jsem se jen tak ptala v KB (naspořené na stavebku máme 170000), tak mi řekla že neví jestli nám to výjde. Nechápu co tím myslela. Že by nám jako hypotéku nedali? A to sme tam ještě nedali ani papíry s potvrzením kolik vyděláváme.
nejlepší bude, když si necháte u obou institucí zpracovat nezávaznou nabídu, kde vám vypočítají splátky a nastaví podmínky atd. pak to porovnejte a uvidíte. každá hypotéka je individuální a všeobecně se nedá říct, která instituce je lepší. a taky koukejte na to, jaké jsou úrokové míry po ukončení fixace (při uzavření mají ty úroky „dotované“, aby natáhli nové klienty a pak to vyženou při přepočtu po ukončení fixace). důležité jsou také poplatky jak za vedení účtu tak i za zpracování atd…
my resili 85%ni hypoteku vcera a financni poradce byl pro komercku.. vybirali jsme mezi Unicredit, KB a LBBW.. jelikoz mame u KB ucty, asi to nechame u ni.. pry ma jen dobre zkusenosti. naopak tvrdil, ze u ceske ani nepamatuje, kdy uzaviral nejakou hypoteku.. a co jsem cetla v dalsich diskuzich, tak na ceskou nadavali..
ja treba ted byla rozhodla od KB s uctem odejit (stvali me na pobockach),ale kvuli hypo asi zustanu.. urok aktualne na tech 85% ceny nemovitosti je asi 4,3% a to je dobry..na 100% bylo tusim 5,4% a na 90%ni 5,1%…
akorat moc nechapu, chcete hypoteku, nebo uver ze stavebka? tam si dej pozor, jak dlouho platis preklenovaci uver, plati se uroky z cele pujcene castky, dokud neprejdes na normalni uver, a to se kurnik prodrazi, pokud je to vic let
navic na pyramidu jsem cetla taky hrozny ohlasy - pry pohoda pohoda a pak neplati ![]()
no nevíme co bude lepší. jestli si vzít samostatně hypotéku nebo úvěr ze spoření. nějak se v tom nevyznáme a já tomu všemu ještě vůbec nerozumím ![]()
v tom pripade si dojdete za nejakym nezavislym financnim poradcem.. docela umi poradit a nadhodi i jak to bude vypadat se splacenim v budoucnu, kde mezitim setrit a tak.. ukaze i jiny pohled na finance.. ja jsem zatim spokojena a hlavne to nemusim obihat ![]()
Za mě do české ani náhodou. Máme ji taky.„novomanželskou“. Máme u ní veškeré věci jako pojistky, stavebka a tak. A místo aby byli rádi jaké mají solventní klienty, octli jsme se najednou v registru dlužníku, mimochodem neprávem, už to řešíme. No známý v bance nám říkal, že se to dělá schválně, končí nám fixace, tak abychom nepřešli jinam.
Nejlépe vycházela Mbank, dokonce tam mají nějaký program, že ušetříš na úrocích. osobně bych prošla všechny možné banky, zjistila podmínky a poté se rozhodovala.
zvedaváholka píše:
no nevíme co bude lepší. jestli si vzít samostatně hypotéku nebo úvěr ze spoření. nějak se v tom nevyznáme a já tomu všemu ještě vůbec nerozumím
Jak holky radily, nech si spočítat kalkulaci HYPOTÉKY jak z KB, tak ČS. Ale rozhodně ne takto vysoký úvěr ze stavebka! I za současných podmínek by to nebylo výhodné (byl by to dlouho překlenovací úvěr a to se fakt prodraží), ale jak to změní (zkrouhnou podporu, zdaní výnosy apod.), tak to bude totální katastrofa! A pozor, stát uvažuje o tom, že ta změna stavebek bude udělaná tak, aby se to týkalo všech smluv, takže se to bude týkat každého i těch, kterým úvěr (řádný/překlenoací) ze stavebka už běží. To bude prča.. Lidi se nebudou stačit divit.
k.a.c.k.a.1 píše: … A místo aby byli rádi jaké mají solventní klienty, octli jsme se najednou v registru dlužníku, mimochodem neprávem, už to řešíme. No známý v bance nám říkal, že se to dělá schválně, končí nám fixace, tak abychom nepřešli jinam…
Tak to je mazec! S tím jsem se ještě nepotkala… ![]()
Za mě taky ČS ne. Podfuky zkouší na každým rohu, tomu, že dávají lidi do registru dlužníků, se vůbec nedivím. Mě končí fixace za rok a půjdu od ČS pryč, i kdyby mě to jinde mělo stát majlant. Teda, pokud taky v registru neskončím, já jim nevěřím vůbec nic. Dávala bych si pozor - před podpisem smlouvy mi naslibovali super podmínky, ale smlouvu se mě snažili podstrčit úplně jinou! Naštěstí u mě paní narazila, ale nebaví mě hlídat si přesně všechno do písmenka a chci se spolehnout na kvalitní služby.
My máme u Raifky a spokojenost veliká. ČS (KB, ČSOB) jsou staří brontosauři, splátka u nich vycházela o cca 4 tis. více (za stejných podmínek). A to jsme měli u ČS s manželem účet přes deset let. Žádné „výhody“ neposkytli. Velmi dobře vycházela také MBanka.
Anonymní píše:
My máme u Raifky a spokojenost veliká. ČS (KB, ČSOB) jsou staří brontosauři, splátka u nich vycházela o cca 4 tis. více (za stejných podmínek). A to jsme měli u ČS s manželem účet přes deset let. Žádné „výhody“ neposkytli. Velmi dobře vycházela také MBanka.
Vcera jsem porovnavala i s Raiffkou (mam tam nove ucet) a uroky o procento vyssi.. v tuhle dobu bych rozhodne do raiffky pro hypo nesla.. meli 85% za 5,4% coz nam nabizeli v kb na 100% uver..
Já bych v první řadě navrhovala, aby si zakladatelka domluvila schůzku s nějakým nezávislým hypotečním poradcem, který řekne co a jak a pak vymyslí něco na míru. Tak jsme to měli my. A i když máme třeba účty u ČS, tak jsme šli k Hypoteční bance. U KB si brala hypo moje kamarádka a říká že už nikdy. Nadávala na neschopné zaměstnance, věčně nějaký problém, tam nedodali to, tam nebyli schopni dát to (kamarádka třeba platila odhad a banka jí ho odmítla dát natož předložit ke shlédnutí … což já jsem teda nechápala), hypotéku jsme my dostali bez nejmenších komplikací a ještě o měsíc dříve než ona (my jsme začali až měsíc po ní). Zkrátka obejít toho víc, vidět to na papíře všechno vedle sebe a pak se rozhodnout.
Záleží na spoustě faktorů, na kolik procent z nemovitosti si chcete půjčit, jaké máte příjmy. Asi nejméně nároků na příjmy má Hypoteční banka (odnož ČSOB), pro nižší částky je výhodnější stavebko (u vás jste na hranici, taky záleží, jakou máte cílovou částku), pro zajištění do 50% je nejvýhodnější Mbanka.
Nejlepší je nechat si udělat odhad v několika bankách, chce to mít přesnou částku příjmu.
U nezávislého poradce jsem byla, a sice jsem se něco dozvěděla, ale měl jen všeobecné informace, stavebnímu spoření nerozuměl a nevěřil mi, že nám u ČSOB nabídli dvojnásobnou hypotéku než spočítal on. V bance, kde máš účet, ti můžou nabídnout lepší podmínky, protože mají přehled o tvých příjmech.
Hlavně to chce pevné nervy.