Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
To znamená, že ti budou dělat lumbální punkci, dělali mě jí za život 2krát pokaždé postřikali nějakým sprejem na znecitlivění a píchli bylo to nepříjemné, ale dalo se pak jsem musela ležet 24hod, na zádech bez polštáře a když jsem se po 24hod, zvedla měla jsem strašnou migrénu, ale už je to strašně dlouho teď už se to dělá nějakou jehlou speciální a prý pít kofein, takže držim palce
@Anonymní píše: Více
Ochrnutí asi nehrozí, odebírá se z místa, kde není mícha, jen obaly. Může té potom bolet hlava, je důležité hodně pít a dodržet, co ti řeknou. Doporučuju koupit si atraumatickou jehlu. Nevím, kolik teď stojí, před pár lety jsem za ni dávala asi tři stovky. Punkci jsem skoro necítila.
Doporučuji pít Coca colu pomáhá to proti post-punkčnímu syndromu (šílená bolest hlavy) ![]()
Prosím tě jaké články jsi četl o ochrnutí?
Tohle pokaždé čtu maximálně v diskuzích, ale v žádných odborných článcích.
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
každý má práh bolesti jinde. Je to napíchnutí míchy, ale většinou pacienti hlásili, že je to spíše nepříjemné, než-li bolestivé. Někdo cítí brnění, někomu škube noha, při správném napíchnutí, by to ale nemělo bolet.
Poté se 24hodin leží - bez polštáře, bez chození na WC a druhý den pacienti hlásí bolest hlavy.
Vím, že tady byla diskuze, že někomu přetrvávala migréna i několik týdnů
ale tohle je hodně individuální…
Mne to nejspíš čeká taky. Všude se píše, jak se pak 12 nebo 24 hodin leží, někdo říká na břiše, jinde zas na zádech… mě by ale zajímalo, jak se řeší jídlo, pití a záchod? To je člověk na kapacce a s cevkou nebo vstává jen na ten záchod nebo jak?
@Midaku proto je lepší si zaplatit atraumatickou jehlu, při jejím použití je zákrok ambulantní a po pár hodinách se jde domů. Navíc minimalizuje riziko rozvoje postpunkčního syndromu.
@Velryba černá to jo, to vím, tam se píše 2 hodiny ležet na břiše a hodne pít, pak klidový režim doma. Nicméně tk neodpovídá na moji otázku, jak to je, když ležíš těch 12 nebo 24 hod..
@Velryba černá na záchod nechodíš 24 hod? To je nereálný. Chápu to u těch 2 hod při té atraumaticke jehle, ale jinak… No snad to řešit nebudu. Díky.
Nebolelo me to vubec, ani pri tom, ani potom. Atrauma jehla stala necele 400,–. Lezela jsem jeste cely druhy den. Cola a kafe a hlava te bolet nebude. Byla jsem prekvapena, jaka to byla pohoda. Radsi LP nez zubar a porod, opravdu.
Dobrý den, brzy mě čeká vyšetření mozkomíšního moku a chtěl bych se zeptat jestli tento zákrok je bolestiví a popřípadě jestli po odběru nemůžou vzniknout nějaké komplikace. Četl jsem nějaké články, že může člověk i ochrnout nebo mít nějaké následky, tak mam z toho obavu..
Budu rád za zkušenosti těch, který tuto proceduru podstoupili.