Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
potřebovala bych poradit
, v mých 10 letech jsme si s rodiči pořídili fenecku, kterou jsem si moc přála. Nyní je mi 25 a pejskovi skoro 15 a půl.. poslední dobou se docela zhoršuje a i ze dne na den… víme delší dobu, že ma selest na srdci, bere na to léky a také léky na odvodnění kvůli vodě na plicích. Za poslední týdny hodně kašle, nedávno zkolabovala na procházce, jí tak 1× za 3 dny, porad ale pije a cura, stolici má také pevnou. Jenže teď poslední dva týdny dojde už jen před barák, víc ji nozicky nezvládají a po procházce jen lehne a spí… akorát v noci hodně cestuje, klidně 3 hodiny chodí po pokoji, prý se říká, ze se už pejsci připravují na odchod i to, ze už odmítají chodit ven… určitě jste se někdo setkal s tím, když pejsek odcházel, chtěla jsem se Vás moc zeptat, jaké známky pejsek před odchodem vykazoval?
A zda se někdo setkal i s tím, s čím se setkává naše fenecka? Popřípadě jak dlouho to trvalo, než pejsek pak umřel? Chtěli bychom se celá rodina na to alespoň částečně připravit ![]()
To noční chození je psí demence.
A až nadejde jeho čas, poznáte to. Jen ho prosím nedrzte dyl na světě jen kvůli vám.
Je to těžký, moc. A bolí to.
Držím palce
My jsme to nevydrželi dívat se jak naše fenka trpěla (problémy s klouby, játry….), fakt to bylo utrpení pro obě strany. Proto jsme se rozhodli pro uspání
nevím jak dlouho by byla ještě s námi, ale vím, že by trpěla. Posílám hodně sil, je to fakt těžké ![]()
@Eljasa nebojte, my celá rodina zvířata milujeme a kdyby se fakt vyloženě trápila, nejedla a byla úplně letargická, tak jedeme ![]()
@izabe ona asi zatím vyloženě netrpí, dost ji drží ty léky. Někdy nabere energii, někdy jen leží.
Ale zhoršuje se malinka… kdybychom viděli, ze už opravdu se trápí, tak bychom jeli též na uspani ![]()
@Glee123 Je mi to líto…měli jsem to hodně podobně s naší fenečkou, taky 15 let. Pro uspání jsme se rozhodli, když se jí nafouklo břicho - to byla podle doktora známka, že je tělo už moc zaplavené toxiny. Ale i tak nebyla úplně letargická, ještě chodila, i trochu jedla, tak bylo rozhodování těžké. Zkuste najít veterináře, který jezdí - většinou to bývají ti, co ošetřují velká zvířata - koně, krávy. Zaplatili jsme mu cestu i výkon a přijel dát injekci přímo k nám domů, takže jí uspal v jejím prostředí, přímo v pelíšku. Byla jsem ráda, že jí nemusíme vozit někam do ordinace a pak jí vézt zpátky…Fuj, jsou to dva roky a pořád je mi do breku, když to píšu…přeju hodně sil ![]()
K veterináři a řekne vám jestli to má cenu nebo ji rovnou uspí. Myslete na to zvíře které může trpět. Tohle je realita.
Především je mi to líto. Zažila jsem nedávno. ![]()
Jakmile pes přestane mít chuť k jídlu, nenapije se, přestane chodit, případně močit, je letargický, tak je čas pouvažovat o tom, že mu s odchodem pomůžete. Samozřejmě by Vám měl poradit veterinář, zhodnotit, jestli už to lepší nebude, nebo jestli je nějaká naděje.
Berte to tak, že se s vámi měla hezky, má úctyhodný věk. Jak už tu někdo psa, určitě psíka nenechte trpět zbytečně déle jen proto, že „vám“ je smutno.
Osobně jsem se během léčby domluvila na klinice, aby k nám veterinář potom na zavolání přijel. Zaplatili jsme necelé 3 tisíce, ale pesan nám usnul v klidu doma. Žádné přejíždění autem na kliniku, do prostředí plného cizích pachů, kde se mnohdy necítil komfortně.
Je zbytečné popisovat, že jsme se doma smutkem hroutili. Vyplakala jsem rybník. Bohužel, to je součást života majitelů psů.
Šokovala mě známá, která mi říkala, že „pes už byl dlouho špatnej, tak ho nechali ležet v klidu ve dvoře až do konce“. Pro mě katastrofální uvažování.
Držte se. ![]()
@Lu66 jezdíme pravidelně na kontroly, příští týden máme zrovna kontrolu. Uspani zatím neuvažoval, už jsme uspani řešili u předchozího pejska, kterému nebylo pomoci. Malá se ještě drží, ven chodí, jen je linejsi, nozicky se ji motaji, ji o něco méně, ale porad cura, kaka, pije, tulí se… jen je víc taková “semletá”
bereme ty léky, abychom ji prodloužili život a neměla bolesti, což stejně má, když dostane ten kašlík malinka :/ na uspani to ještě není, jen mě prave zajímalo, jaké známky vykazovali vaši pejsci, kteří třeba už odcházeli ![]()
@Glee123 píše: Více
Víš, jako u člověka, záleží na tom, čím pes trpí. Každá nemoc se taky může projevovat jinak. A každý pes je jiný.
Mě dostalo, kde byl na transfuzi, když mi z kliniky volali, ať se přijedeme rozloučit. A pes přišel a vrtěl ocasem. Tak to fakt nešlo, vzali jsme ho domů a ještě nějakou dobu dávali prášky atd., ale vodu jsem mu musela dávat z ruky, jídlo po pár dnech z injekční stříkačky, nechtěl, nezvedl se, prostě to už nešlo. Přesto, když jsem jednou šla vyprovodit návštěvu, se zmátořil a klikatým krokem šel za mnou. Aby v pokoji nezůstal sám. Jsou to situace, které člověku rvou srdce.
No ale… Jak říkám, ber to tak, že ten výš má 15, to je „pěkný“ věk.
Ještě jsem si vzpomněla: v ten den, kdy jsem se rozhodla, se mu začalo zatahovat to třetí víčko přes oko…
Příspěvek upraven 19.10.24 v 12:12
@Cimada to je mi moc líto.
takhle až na tom Nelly není, ale očekáváme už každý den zhoršování…
naštěstí ji známe jak svy boty, takže věřím, ze dokážeme odhadnout, kdy uspani bude taky nezbytnéx ![]()
Náš přežil dvě mrtvičky, ale bylo to znát. Motal se, ale pořád baštil vítal, ale síly ucházely.
Byly jsme v kontaktu s veterinářem a počítali že to přijde. Nakonec vydržel mnohem déle než bylo řečeno, nicméně třetí mrtvička byla opravdu ošklivá, po poradě s veterinářem jsme se už museli rozloučit.
Nicméně jsme věděli, že to budeme muset ukončit my.
@Anonymní píše: Více
Ti pejsci jsou opravdu bojovníci
naše mala přežila i v 11 letech operaci dělohy i s tím selestem na srdicku
@Glee123 píše: Více
Bobísek… Všecko zvládnete. Může váš překvapit, a ačkoliv pomalejší, může tu ještě pobýt 2-3 roky.
Uvidíte. Je fakt, že pokud je zvíře apatické, dobře mu není. I když možná jen potřebuje prostě víc klidu.
Myslím na vás.