Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Je tu někdo, kdo cíleně oddálil první očkování miminka (hexavakcinu)? A pokud ano, z jakého důvodu? Respektive jaký máte názor na to, že je lepší nechat miminku ještě pár měsíců navíc budovat přirozeně imunitu… Chtěla jsem dát první dávku v 10 měsících, ale s manželem se neshodneme. Dceři bylo teď 5 měsíců a čeká nás kontrola u doktorky, takže váham… každopádně manžel to se mnou chce ještě prodiskutovat a mně jen zajímají vaše zkušenosti… Je tu někdo, kdo lituje, že neoddalil? Nebo naopak? A máte někdo s očkováním negativní zkušenosti? Také jsem četla, že je po očkování dobre nasadit nějaká homeopatika… Díky za názory! Očkovat necháme určitě, ale zajímají mě prostě Vaše zkušenosti.
Já jsem očkovala obě děti první hexou dle kalendáře někdy v těch třech měsících nebo kolika a nic jim nebylo ani jednomu. Toliko moje zkušenost.
Naše doktorka sama neočkuje před šestým měsícem, pokud na to vyloženě někdo nespěchá. A i tak čeká aspoň na ukončený 4. měsíc. My nechali první píchnout u prvního i druhého dítka po šestém měsíci, u posledního až kolem druhých narozenin, nesnášel BKM a nechtěla jsem hi ještě víc zatěžovat. Šli jsme až ve chvíli, kdy mě opustil strach a měla jsem pocit, že to zvládne.
@kazetkakiki „budovat přirozeně imunitu“ to máš odkud? Nějaká vědecká studie? Ty kalendáře jsou totiž postavené na vědeckých studiích tak, aby se imunita vytvořila správně a aby se děti co nejdříve ochránily. Pokud to někdo chce měnit jen proto, že má svůj pocit, že je to lepší, nechť se teleportuje do předminulého století, kdy se přirozená imunita budovala tak dlouho, až polovina dětí na něco umřela.
Promiň za tu příkrost, je to trochu nadsázka. Fakt k tomu odkladu není důvod, pokud je dítě zdravé. Naše dítě dostalo očkování normálně a zrovna na hexa nemělo žádnou reakci. Horečku měl, myslim, jen po meningokokovi (první v 10 měsících), ale to je dobrovolné. No a co, tak měl trochu horečku, dostal čípek, prospal se pěkně celou noc a byl zas OK.
Nas prosel vsim podle planu. Jen po Spalnickach (ve 14m) mel trochu zvysenou teplotu na 37,5 ale to mohly byt i zuby, protoze mu rostla olni dvojka a horni trojka naraz. Jinak nikdy zadne dopady at uz teplota nebo nejake vyrazky. Ma 16m a krome jedne bronchitidy, seste nemoci a tak 4× rymu nemel zadny nemoci. Skoro 2 mesice chodi do jesli. Pokud nema zdravotni problemy, nedonosena, extremne nizka vaha, extremni alergie rodicu na ockovani atp, tak nevidim duvod odkladat a kor hexu.
Manžel ma určitě víc rozumu hádám 😂 jinak jsem očkovala ve 3,5 m. Dítě 5 kg, naprosto zdravé ono i my a jediná reakce byla, že spala celou noc. Hlavně se z toho nepos.Rat. A nejhorší smrt je z vyděšení, ale chápu, já nedat na svůj rozum a lékaře a číst emimino, tak bych taky neockovala a ještě si tleskala, že mám dítě na jip se spalnickama ( např) že bude mít přirozenou imunitu… ![]()
@kazetkakiki A ještě jedna věc. Většina imunologů se shodne na tom, že děti na očkování reagují mnohem lépe ve věku do dvou let než starší. Ty mívají více komplikací. To je hodně překvapivé, ale prý jsou na to statistiky. Byl o tom např. jednou rozhovor na DVTV s Dr. Vilmou Marešovou. Sice to bylo hlavně o spalničkách, ale i tak velice přínosný rozhovor.
Co se tyce nějakých informací o očkování… Mám doma knížku psanou profesorkou doktorkou Annou Struneckou - Varovné signály očkování a naneštěstí známého, jehož synovi se po očkování spustila dětská obrna a má to potvrzené z očkovacího centra v Motole, že to bylo hexou a byl to zdravý chlapeček, jeho rodiče též. Ale to je prostě jeden z výjimečnych případů a asi je mnohem riskantnější neockovat. Mám kolem sebe kamarádky, které nenechaly nikdy ockovat a mají zdravé děti…ale je tu pořád to ALE..vím, že snížením proockovanosti jsme zmizeli z listiny nejbezpečnějších zemi světa, co se týče výskytu a nákazy spalniček atd… Určitě jsem pro ockokovani. Jen jsem chtěla trochu podebatovat. Komentáře typu "manžel má více rozumu… " klidně vynechte
nebo ne, jak vlastně chcete…
manzela taky zajímá i ta druhá stránka, proto ještě diskutujeme
. Každopádně všem, co se vyjadrili/y nebo budou ještě vyjadřovat, děkuji za názor a určitě se o takové věci nerozhoduji JEN na základě čtení z emimina
.
A očkovat necháme, nebojte ![]()
@Petra Star píše:
@kazetkakiki A ještě jedna věc. Většina imunologů se shodne na tom, že děti na očkování reagují mnohem lépe ve věku do dvou let než starší. Ty mívají více komplikací. To je hodně překvapivé, ale prý jsou na to statistiky. Byl o tom např. jednou rozhovor na DVTV s Dr. Vilmou Marešovou. Sice to bylo hlavně o spalničkách, ale i tak velice přínosný rozhovor.
Dobře a ještě se zeptám…někdo nějaké zkušenosti s podáváním těch homeopatik před a po očkování? Díky, díky a přeju všem pěkný večer
![]()
@kazetkakiki Homeopatika jsou jen drahy cukr. I polamanemu mraveneckovi pomohlo pohlazeni vice nez prasku cukru ![]()
Jako fakt, zjisitete si co znamena to jejich redeni. Pak z toho plyne, ze v lahvice nemate ani 1 molekulu „ucinne latky“. Pry tam po ni zbyde „informace“ Ani voda samotna ani cukr se v takove cistote neda pripravit, takze je v nich takovych informaci o obsazenych latkach, ze by z toho sla hlava kolem
Placebo funguje jen na osoby, ktere chapou, ze zobou „lek“.
Ale urcite se tim neda nijak ublizit, pokud to penezenka dovoli. Ale nezapomente na to pohlazeni! ![]()
Ale existuje studie, ze preventivne podavana antipyretika (paracetamol, Ibuprofen) snizujou uspech imunizace. Takze to az kdyz je fakt teplota…
Ano, my ockovaly 1. davku hexy az na 15. Mesicich. Takže mela davku v mesicich 15-18-26.
Budou ji 3 roky a MMR jeste nema a nevim zda bude mit…
Nelituji toho, dlouho jsem se rozhodovala zda ockovat vubec.
Zjistete si neco o nemocech na ktere se ockuje zda je může chytnout a ohrozit ji…
Ja se vseobecne bojim vic nezadoucich ucinku nez nemoci…
A jinak jsem pred a po ockovani davala magnezove koupele(horcik se nejlepe vstrebava pres kuzi) vitamin C, D
A davala jsem kapky Joalis…
@Petra Star píše:
@kazetkakiki „budovat přirozeně imunitu“ to máš odkud? Nějaká vědecká studie? Ty kalendáře jsou totiž postavené na vědeckých studiích tak, aby se imunita vytvořila správně a aby se děti co nejdříve ochránily. Pokud to někdo chce měnit jen proto, že má svůj pocit, že je to lepší, nechť se teleportuje do předminulého století, kdy se přirozená imunita budovala tak dlouho, až polovina dětí na něco umřela.
Promiň za tu příkrost, je to trochu nadsázka. Fakt k tomu odkladu není důvod, pokud je dítě zdravé. Naše dítě dostalo očkování normálně a zrovna na hexa nemělo žádnou reakci. Horečku měl, myslim, jen po meningokokovi (první v 10 měsících), ale to je dobrovolné. No a co, tak měl trochu horečku, dostal čípek, prospal se pěkně celou noc a byl zas OK.
To není pravda. Hexa je nepřirozeně brzy prostě kvůli černému kašli. Imunita je tak slabá, že je mnohdy první dávka „promarněná“, prostě bez reakce imunity. Taky je hexa mnohem silnější, než očkovací látky pro starší děti, a to proto, že je imunita slabá a potřebuje hodně silný impuls. Když budu vysloveně prudit, tak ti řeknu, abys raději nechala dítěti nabrat protilátky, protože to, že nemělo žádnou reakci může taky znamenat, že tělo prostě nezareagovalo. Dětí bez protilátek na nemoci z hexy je docela dost.