Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den milé maminky. Rád bych vás poprosil o názor na situaci kterou momentálně prožívám. Předem vám děkuji za názor a případné řady. Abych objasnil situaci. Jsem pyšný otec krásného dvouletého frajera
. Před půl rokem mě má přítelkyně opustila a podala žádost na svěření syna do své péče s tím abych jí doplatil alimenty na syna a výživné na neprovdanou matku dohromady po mě chce nějakých 60000 korun. Já aby jsem mohl být se synem zařídil jsem si v práci trvalé volno každý pátek a syna jsem si bral k sobě od pátku 10:00 do pondělí 16:00. Snažím se poctivě se synovi věnovat starat se tak jak nejlépe umím a myslím si že spolu máme velice krásný vztah. Jenže když proběhl náš první soud tak přítelkyně tam jasně odmítla střídavou péči i když stanovisko OSPOD tuto péči doporučilo. A pak to všechno začalo jít z kopce. Byla nám doporučená mediace ale ještě než začala stihla na mě bývalá podat další žalobu s tím že se o syna nestarám a ukončil jsem s ním veškerý kontakt a přestal jsem se o něj zajímat. Na první mediaci která proběhla mě obvinila že se mě bojí že se špatně o syna starám a uvedla to že mi syna nedá. Po skončení sezení jsem si jako každý pátek pro syna jel a po příjezdu jsem zjistil že je tam jen syn a jeho děda který mě odmítnul za synem pustit dokonce mi ho nechtěl ani ukázat. Poté přišla bývalá s tím že mi malého nedá a když jsem žádal abych mohl být se synem oblékla ho pustila ho ven na zahradu. Syn mě viděl rozsvítili se mu očička vzal mě za ruku a šel semnou za mým otcem který tam byl semnou v tom momentě přítelkyně přišla vytrhla mi syna z rukou a s pláčem ho odnesla domů s tím že mi ho už nedá. Dneska si pro syna opět jedu ale myslím si že to bude opět jen marná snaha… ještě bych rád uvedl že od doby co mě opustila jsem byl se synem více já než ona + posílám měsíčně 1500 korun a dávám jí všechno co mám například plenky vlhčené ubrousky léky jídlo pití oblečení boty které jsem koupil a podobně. Chtěl bych se zeptat jak mám dále postupovat nechci se synem ztratit kontakt ale maminka si prostě stojí tvrdě za svým a syna mi chce dávat jednou za 14 dní.
A co mate v rozsudku? Dite tedy svěřeno do výhradní pece matky?
@Ondra7473 To tady opravdu řešit není ideální postup. Pokud s tím chcete pomoci, tak napište SZ.
@Aqualech píše:Žádný pravomocný rozsudek není. Soud je odročený s tím abychom chodili na mediaci.
A co mate v rozsudku? Dite tedy svěřeno do výhradní pece matky?
Záleží na rozsudku, ale za mě,,,nechápu, jak jsi mohl mít syna každý víkend, to žena nechtěla žádný víkend trávit s ním? Vlastně ona je pořád na mateřské, že, tak možná proto, ale pak, až bude chodit do práce, tak je hloupost, aby byl syn každý víkend s tebou. Já bych s tím nesouhlasila a běžné to taky určitě není, takže na to pozor.
Jinak se k tomu nevyjadřuju, protože nevíme spoustu věcí, jen tohle mě zaujalo. JInak já jsem taky s dcerou sama, otec jezdí jednou za měsíc na víkend, ale u nás je to z technických důvodů, neměla bych problém si víkendy střídat, dny v týdnu nehrozí-velká vzdálenost mezi námi, ale počet víkendů zvýšit nejde, z jeho strany, tak to máme takto.
@Anik píše:
Záleží na rozsudku, ale za mě,,,nechápu, jak jsi mohl mít syna každý víkend, to žena nechtěla žádný víkend trávit s ním? Vlastně ona je pořád na mateřské, že, tak možná proto, ale pak, až bude chodit do práce, tak je hloupost, aby byl syn každý víkend s tebou. Já bych s tím nesouhlasila a běžné to taky určitě není, takže na to pozor.
Jinak se k tomu nevyjadřuju, protože nevíme spoustu věcí, jen tohle mě zaujalo. JInak já jsem taky s dcerou sama, otec jezdí jednou za měsíc na víkend, ale u nás je to z technických důvodů, neměla bych problém si víkendy střídat, dny v týdnu nehrozí-velká vzdálenost mezi námi, ale počet víkendů zvýšit nejde, z jeho strany, tak to máme takto.
Je to z důvodu toho že bývalá přítelkyně měla a má brigádu do které chodí právě přes víkend. Tenhle systém jak si střídáme syna navrhla ona a já jsem se jen přizpůsobil.
To je hrozny
je mi lito tebe, ale hlavne syna. Tohle by se nemelo dit. Hlavne si nechavej uctenky od vseho co mu koupis, kdyz budes se synem tak se treba vyfotte po kazde spolu, nebo navstivte i treti osobu, ktera ti dosvedci ze jste spolu byli. Ukladej sms a nahravej hovory at mas dukaz, ze ti ho nechce dat, pokud by doslo na soud, bude se ti to hodne hodit. Penize posilej jen z uctu na ucet at mas v ruce doklady o vsem. Asi to bude jeste boj, ale vytrvej. Jsi rodic a mas na syna taky pravo. ![]()
Napiš cangliovi, co ti to nabídnu. Tady to uspokojivě nevyřešís
@Lama Lama píše:
Napiš cangliovi, co ti to nabídnu. Tady to uspokojivě nevyřešís
Přesně. Osobně tu mámu nechápu, chlap se chce starat, nedělá problémy, predam dítko a věnuju se sama sobě, za mě ideal (jasně, máme to jen z jedné strany).
@Anonymní píše:
To je hroznyje mi lito tebe, ale hlavne syna. Tohle by se nemelo dit. Hlavne si nechavej uctenky od vseho co mu koupis, kdyz budes se synem tak se treba vyfotte po kazde spolu, nebo navstivte i treti osobu, ktera ti dosvedci ze jste spolu byli. Ukladej sms a nahravej hovory at mas dukaz, ze ti ho nechce dat, pokud by doslo na soud, bude se ti to hodne hodit. Penize posilej jen z uctu na ucet at mas v ruce doklady o vsem. Asi to bude jeste boj, ale vytrvej. Jsi rodic a mas na syna taky pravo.
Potupné rady… jen idiot toto uvede do praxe.
Já vám všem děkuji za názory. Ozvu se na nabídku Canaglia. Jinak aby bylo jasné jak to dopadlo. Jel jsem si pro syna i dnes nikdo nebyl doma a po cestě zpět jsem jejich rodinu našel v hospodě na pivu. Syna mi opět odmítla dát. Vzala ho a odnesla s pláčem opět pryč. Nakonec mi to dala ještě za vinu s tím že malý pláče protože chce jit semnou a ona mi ho nedá.
@Hofida píše:
Potupné rady… jen idiot toto uvede do praxe.
Potupne rady jo? Asi nevis jak to u soudu chodi. Kdyz se rozvadeli nasi, diky bohu ze mama mela dukazy o kterych mluvim. Uz by jsme ji jinak asi ani nevidely. Otec lhal presne takhle a jeste dokazal presvedcit lidi okolo aby pro nej lhali taky. A to ji sproste vykopl a my se sestrama pomalu ani nevedely ktera bije..