Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U zápisu nahlaš že máte ještě objednanou poradnu že chceš doklad- je jim to fuk. pak se objednej do pordany, a s vyjádřením poradny musíš tuším do 31.5. do školy, že malá nenastoupí.
teď to zrovna absolvuju, nicméně s opačným problémem- syn nebude mít 1.9. ještě ani 6 let a já chci aby šel do školy:)
Já mam syna listopadového, ted mu bylo 6 a také je takový nesoustředěný, jinak bych řekla chytrý. Jenže učitelka ve školce mi tvrdí, že není připravený jít do školy. Já to ale risknu, takhle půjde do školy od 7 a od 8 let nejsem opravdu blázen, byl by chudák mezi o dva roky mladšími dětmi a základku vyšel v 17 ti? ![]()
Doklady k odkladu se dávají do konce května. Rozhoduje o tom pedagogicko psychologická poradna a obvoďák. Oba dva musí dát posudek, že doporučují odklad. Mámy někdy vidí děti neschopnější, než jsou. Učitelka ve školce ti řekla, že je odkladová? Nebo jiný pedagog, odborník, co s ní přijde do styku?
Ty o tom nerozhoduješ, ty může š dojít do poradny a k obvoďákovi nechat posoudit její zralost, rozhodnou ale oni.
Musíš se domluvit buď s učitelkou z MŠ nebo dětskou lékařkou ať vám napíše doporučení do poradny. K zápisu normálně běžte a pokud projde tak už příští rok jít nemusíte. Aspoň na naší základce to tak je.
Jak na odklad Ti neporadim, ja ho neplánuju, ale chci Ti napsat, ze muj syn (kvetnovy - takze nyní 5 let a 8 mesicu) se minuly tyden u zapisu taky moc nepredvedl (byla to jazykovka, ještě nejsou výsledky prijimaciho rizeni ale pocitam, ze jsme se nedostali) - taky nechtel moc komunikovat s učitelkou, pak mi řekl, ze se s ni ještě neskamarádil, tak nevi, proc ji rikat basnicku
apod - jinak je taky sikovny, vseho si vsima, zna písmena, pekne mluvi, všechno. Odklad z duvodu nejake tremy z učitelky atd bych ja nedavala.
Dnes jdeme k zapisu do naší spadove „klasicke“ zakladky, doufam, ze se trochu pochlapí a něco predvede, docela jsme mu domluvili a vypada to, ze to pobral.
Ale je to samozrejme na Tobe. Me ale představa 8leteho prvňáka moc nelaka
, navíc - dnes se chodi az do 9.tridy, takze maturita ve 20ti ![]()
Každý to ma ale jinak. Ja doufam, ze nam ten odklad nenavrhnou ![]()
@Nelly 66 píše:
Já mam syna listopadového, ted mu bylo 6 a také je takový nesoustředěný, jinak bych řekla chytrý. Jenže učitelka ve školce mi tvrdí, že není připravený jít do školy. Já to ale risknu, takhle půjde do školy od 7 a od 8 let nejsem opravdu blázen, byl by chudák mezi o dva roky mladšími dětmi a základku vyšel v 17 ti?
jako aby slo dite do skoly skoro v 8 letech? To je sileny. Synovi v listopadu bylo 6 a chodi do skoly.
Hele zakladatelko anonymní, nedělej paniku. To jak se dítě, je schopné učit, rozhodně neposuzuj podle sebe. Děti ve školce/škole se velmi často chovají úplně jinak než doma (je to obecná poučka, ale znám i u sebe: doma kdyby se dítě mělo oblékat samo, dorazíme do školky na oběd; ve školce, když jdou ven, patří k těm, co se obléknou prakticky sami a mezi prvníma; totéž jídlo atd.).
Nech to na odbornících a neblbni. Odklad není žádná výhra, kór jestli je dcera vysoká - bude vypadat fakt divně, pokud pak bude o hlavu větší než ostatní děti. Kór jestli je chytrá.
Viděla jsem to ve školce na vlastní oči, učitelka se jí na něco zeptala a jen sklopila hlavu a neřekla nic, přesto, že vím, že to umí.
Příští rok by jí bylo při nástupu do školy 7,5 to není žádná tragédie a zase si říkám proč jim dětství neprodloužit ![]()
Třeba by příští rok byla zralejší, bez trémy. Jako proč mi má nosit domů blbé známky když vím, že to umí a příští rok by to tak být už nemuselo. ![]()
Já jen chtěla vědět jak to u zápisu podat. Takže stačí říct, že jí chci dát odklad a dají mi papír a ten musím odníst do poradny?? ![]()
@terinka4444 píše:
Doklady k odkladu se dávají do konce května. Rozhoduje o tom pedagogicko psychologická poradna a obvoďák. Oba dva musí dát posudek, že doporučují odklad. Mámy někdy vidí děti neschopnější, než jsou. Učitelka ve školce ti řekla, že je odkladová? Nebo jiný pedagog, odborník, co s ní přijde do styku?
Ty o tom nerozhoduješ, ty může š dojít do poradny a k obvoďákovi nechat posoudit její zralost, rozhodnou ale oni.
Já jsem měla za to, že konečné slovo má rodič
. Nemáš nějaký odkaz, že skutečně tohle rozhodne za rodiče někdo jiný? Jako poradní hlas chápu, ale ve školce nám i ředitelka vyprávěla, že měla dítko s doporučením z PPP k odkladu a stejně rodiče dali do školy, dítě se trápilo (trápí), ale holt proti rodičům byl posudek málo. Jen by mě zajímalo, jak to tedy je.
Zakladatelko…ještě si uvědom, že do září ty děti udělají velký pokrok…
Jinak jděte k zápisu a vše ti řeknou tam…nahlaš, že bys chtěla odklad a oni tě nasměrují
ale počítej s tím, že na poradnu ted budou dlouhé čekačky
Ne, konečné slovo nemá rodič. Pokud odklad nedoporučí odborníci, není možné si „prodlužování dětství“ a „konkurenční výhodu v první třídě“ vydupat. (Naopak to jde, dát dřív dítě, které má doporučený odklad.)
@ana11 poslední slovo má rodič…i přes doporučení odkladu z PPP
Na webovkach zakladek je to většinou dopodrobna vysvetlene, jak na ten odklad.
@Anonymní píše:
Příští rok by jí bylo při nástupu do školy 7,5 to není žádná tragédie a zase si říkám proč jim dětství neprodloužit
Třeba by příští rok byla zralejší, bez trémy. Jako proč mi má nosit domů blbé známky když vím, že to umí a příští rok by to tak být už nemuselo.
Takze v 7 letech a 3 mesicich skolkove dite… když to není nutne… ![]()
Divim se Ti, ale každý svého stesti strůjcem. Pripada mi to pro holcicku spis hodne demotivujici.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj,

zítra jdeme s dcerkou na zápis do školy. Chci jí dát odklad, ale ted nevím jestli už musím doníst posudek z poradny nebo mě pošlou do poradny až po zápisu
Ani nevím jak u zápisu podat, že chci dát odklad. Každý mi říká, že je velká a už by do školy měla jít.
Ale podle mě na výšce zase tak snad nezáleží. Ale prostě mi přijde, že ještě není na školu zralá jako třeba když se sní učím hrou tak je to v pohodě, ale jakmile dcerku začnu učit cíleně je to konec začne trémovat a nic zní nedostanu. to samé ve školce, učitelka se jí na něco zeptá, ale jen sklopí hlavu a nic neřekne. Prostě má trému ztěch učitelských autorit.
A mě přijde zbytečný, aby nosila ze školy špatný známky když vím, že jinak je chytrá a bystrá a říká to i okolí
Podle mě by jí ještě rok ve školce přece jen mohl pomoc?? Co myslíte, jako bych toto měla podat u zápisu nebo jak byste to podaly vy??
Ještě dodám, že je únorová..a budu ráda za každou radu