Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer. Jdu si pro radu. Jak jste řešili situaci, když jste se dozvěděli, že vám jiné dítě ve školce bije to vaše? Mám dcerku, v únoru bude mít 3 roky a neustále si stěžuje na „Marušku“ že ji bacá, štípe, shazuje z židličky, bere jí věci. Je chudinka nejmladší ze třídy. Dneska měla dokonce škrábanec v obličeji, jak ji Maruška štípla rukou do obličeje. Holčičku už jsem viděla, je větší a starší a podle uklízečky( když neuklízí pomáhá v jejich třídě) je Maruška raubíř a jsou s ní problémy. Učitelku se pokusím odchytit zítra ráno abych se dozvěděla víc. Dcerka jí to prý neoplácí, protože je učená že se děti nebijí… samozřejmě že to může být i jinak, to se dozvím doufám zítra, ale trápí mě myšlenka, kdyby v tom moje dcerka byla úplně nevinně. Už mi říká jak je z toho smutná
dík za rady a zkušenosti
To musí pohlídat učitelka ve třídě, aby někdo bil moje dítě, to bych se teda zlobila. Uvidíš, co Ti řekne zítra učitelka, případně ještě bych promluvila s rodiči té holky.
Jak píšete-zeptala bych se učitelky, co se děje a případně poprosila, jestli by nemohla marušku pár dní sledovat /v rámci jejích možností/. Taky mám zkušenost-u dcery ve školce byl klouček, ale to byla vyšší liga. Ten u oběda vyhrožoval dceři, že jí uřízne hlavu, další holčičce nadával tupá hlava a že jí zabije a podobné lahůdky. Když to bylo po několikáté, co si dcera stěžovala, tak jsem se zeptala učitelky, co se to děje a ta mi řekla, že jsou z toho chlapečka nešťastné, že s ním není řeč, že je nezvladatelný, řeší to s rodiči, ale vyloučit ho nemohou… Nakonec se to nějak uklidnilo a k mému údivu když potkal dceru mimo školku, tak ji zdravil jako nejlepší kamarádku na celou čtvrť a to i v období, kdy ji chtěl řezat hlavu ![]()
Takže učitelky poprosit o pomoc-nenechala bych to tak, protože potom na tom bude jako jediná bita tvoje malá ![]()
Příspěvek upraven 19.01.15 v 20:43
Máme ve školce kluka, který takto ubližuje. Nejen našemu synovi, ale všem i starším dětem. Byla jsem toho svědkem na školních akcích nebo během třídních schůzek. Ze začátku se rodiče dotyčného tvářili, že nic nevidí, letos se už ani on, ani oni těchto akcí nezúčastňují. Přesto syn chodí ze školky s pruhy prstů na krku. Učitelky mají omezené možnosti. Řekla jsem synovi, že se musí bránit sám, v poslední době je to lepší. Buď se ten rozežranec polepšil, nebo pochopil, že dostane nakládačku zpět. Fakt nevím a nechci to zakřiknout.
No nás nástup do školky teprve čeká, ale počkám si na reakce, kdyby náhodou to naší malou potkalo, ať vím jak se to dá řešit. Jinak já bejt v Tvé kůži a tohle mi říct moje dcera, myslím, že bych měla velký vztek. A asi bych milou Marušku shodila ze židličky taky a Marušky maminku bych asi kopla za vychování své dcery někam
Ale je mi jasné, že takto se to řešit nedá ![]()
Učitelky by si je měly srovnat, ohlídat to. Nechápu, že si ještě nevšimly, že tam někdo shazuje dítě z židle ![]()
@jamoni jasně. nechci hned dělat přehnané závěry. třeba jí dcerka něco dělá, ale nemyslím si. tak se totiž normálně nechová. k dětem je zlatá, ale už jsem zjistila že školka vs. domov je něco jiného. to víš že mi to strašně vadí… až sem si na tu holčičku chtěla za školkou počkat
no já mám strach aby mi neřekli „no víte, máme tu 25 dětí a uhlídat je všechny nejde“ ![]()
@Bekyn jako ta muruška je doslova fracek. sem tam se potkáme v šatně když ji babička vede do školky a převlíká jí. babička na marušku: „no honem, vyslíkej se“ a ona na ni"ty si pohni a pomož mi" a podobné drzé řeči, za co bych už svojí flákla ![]()
@Ivuša.Nen píše:
to víš že mi to strašně vadí… až sem si na tu holčičku chtěla za školkou počkat
No, úplně vidím sebe
![]()
@Bekyn píše:
No nás nástup do školky teprve čeká, ale počkám si na reakce, kdyby náhodou to naší malou potkalo, ať vím jak se to dá řešit. Jinak já bejt v Tvé kůži a tohle mi říct moje dcera, myslím, že bych měla velký vztek. A asi bych milou Marušku shodila ze židličky taky a Marušky maminku bych asi kopla za vychování své dcery někam![]()
Ale je mi jasné, že takto se to řešit nedá
Jak víš, že, Marušky maminka svou dceru nevychovává jak nejlépe může?
@Ivuša.Nen píše:
@Bekyn babička na marušku: „no honem, vyslíkej se“ a ona na ni"ty si pohni a pomož mi"
to by byla facka jako Brno ![]()
@Ivuša.Nen U nás ve školce je taky chlapeček, který děti bije. Ale tam je bonus, že to všichni řeší - paní učitelky i jeho rodiče. Učitelky na něj dávají pozor, když je pokopal nebo jinak jim ublížil, druhý den přinesl čokoládu a musel se omluvit, tatínkovi se vždcky hlásí, když se něco stane, tento týden to na ně dokonce naše malá vybalila v šatně, že to je ten chlapeček, co je na ni zlej (i když tentokrát tvrdí jen ona, že do ní strkal, nikdo ho neviděl), a taky se hned omluvil. A teda myslím, že se to postupně lepší. Ale je to samozřejmě pro ty učitelky hodně náročné, na podzim taky navrhovaly, ať ho dají do soukromé nebo tak. Ale je vidět, že teda tady jsou nešťastní i ti rodiče…
Zkus si s učitelkama domluvit podobný režim, nic jiného asi nepomůže.
Příspěvek upraven 19.01.15 v 20:51
Takže ji mám naučit at oplácí? jen si ji nedovedu představit. to je tak 15 kg na 25 kg…asi ji budu muset naučit nějaký chvat ke váha nehraje roli ![]()
@Ivuša.Nen co tak požádat, jestli by je zbytečně nedávali k sobě- oběd, procházka, aspoň minimalizovat.
My měli něco podobného, kluk je sice starší, ale taky neni zvyklý se vyloženě prát.. Měl teď v prosinci 6let, ale nikomu nakládačku nedal.. a Taky jeden den velká krvavá boule na hlavě- kluk ho zezadu strčil, učitelka mi to potvrdila, ale brala jsem to jako náhodu.. Pak mi přijel z výletu od bláta opět mi řekl, že ho kluk strčil, to už mi nedalo a říkám si, co mají mezi sebou.. Ale co se nestalo..
Potkala jsem babičku, jak vede vnoučka, který byl doclea dost na ni drzý a dokonce ve vzteku ji kopl!!! Přišli jsme do školky a kluk se mi převlékal a on hned začal vyrypkávat- nějaké takové dětské, babička ho okřikla, at toho nechá.. pak přišel, dát si oblečení do skříňky a měl ji ob, ale jak byly ty dvířka mezi otevřená, tak je zval a trochu snima bouchl kluka o otvář a začal se řechtat, tak jsem na něho hodila dost hnusný obličej
náš se ozval..prý pořád něco.. už jsem chtěla jít do školky a zeptat se..
A jak se to vyřešilo?? Byli jsme na zmrzlině a náhodou tam přijel tatínek se synkem- opět, řev a vztekání
a náš kluk, mluví lasitěj a pronesl, to je ten chlapeček, co ubližuje mě a Daívdkovi, pořád do nás strká a dělá naschváli.. Tatínek to slyšel.. je zajimavé, že od té doby se to hodně zlepšilo… což jsem nečekala
Příspěvek upraven 19.01.15 v 20:52
@hanka.br. píše:
Jak víš, že, Marušky maminka svou dceru nevychovává jak nejlépe může?
Myslíš, že nejlépe vychovávaná dcerka řekne své babičce, při pobídce k vysvlékání: „Ty si pohni a pomož mi“? To asi nebude zrovna vzor dobrého chování ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.