Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bekyn píše:
o. k.příště si stokrát rozmyslím, co napíšu na e-mimino
![]()
Po přečtění toho, co napíše zakladatelka se nejdřív pořádně zamyslím, poté zkusím napsat svůj příspěvek, pak si ho po sobě raději ještě přečtu a následně zkusím odeslat a budu doufat, že se všem můj názor zalíbí
Dle Tvého příspěvku a toho co jsi napsala, je zmiňovaná Maruška agresivní protože, to vidí u někoho z rodiny. Nejspíše u svých rodičů.
Může být, že to vidí doma, ale taky nemusí. Může být rozmazlený fracek, ale může být frustrovaná, může být nejistá, může mít soustavný strach, což vyvolává agresivní reakce tam, kde by je vyrovnaný jedinec nečekal. My o Marušce nevíme nic, přesto by ji tady kde kdo narval do skříňky nebo tělesně potrestal. Agresivní děti jsou kolikrát obětí svých vychovatelů a jejich příběhy bývají hodně smutné.(A rozmyslet si, co napíšeme nebo řekneme nemůže být nikdy na škodu.)
@Bekyn přesně. to jsou myšlenky v afektu… velmi barvité
jen já na rodiče zapoměla. dřív si i brávala do školky každý den nějakou hračku, ale ani to už nechce. ji říkám… nechceš do školky tu hezkou čelenku s mašlí? a ona že ne, že by ji to maruška stejnak sebrala a už do školky nic nenosí ![]()
@hanka.br. to co bylo psáno je napsáno s nadsázkou a rozhodně to není myšleno vážně. je to jen reakce(v představách) matky bránící své dítě… nic víc. pochybuju že každá mamina, co zjistí že je ubližováno jejímu dítěti, se hned nenaštve na dotyčného ubližovatele a začne nad tou osůbkou přemýšlet, zda nemá nějaký hlubší problém, jakou má rodinu, čím si prochází a tak. je to jen akce-reakce ![]()
@Lama Lama píše:
a o tom to je, je lepší, aby si samo zjednalo respekt. nejdřív jasne dá najevo, že NE slovně, pak fyzicky odstrří, zařve, chytne za ruku…Nikdy jsem nepsala o oplácení. Pokud to nepomůže, jdu pro pomoc.
Když vezmu dospěláka, někdo mi bude chtí jednu vrazit, tak prostě prvně začnu jednat sama- ne, ž oplatím, ale zabráním, byt fyzicky, dalšímu napadání, pak jdu teprve řešit dál za vyšší autoritou - policie,…
Víš, já jsem u učitelů s touhle strategií moc nepochodila…Proto se prvně snažím konflikty řešit domluvou…Ale je fakt, že tady nešlo o život. V modelové situaci u dospělých se samozřejmě ihned. Jenže když to bude doumetrový chlap, stejně nemám šanci
Radši se snažím konfliktům předcházet…Je to složité, asi není univerzální rada ![]()
@hanka.br. píše:
Může být, že to vidí doma, ale taky nemusí. Může být rozmazlený fracek, ale může být frustrovaná, může být nejistá, může mít soustavný strach, což vyvolává agresivní reakce tam, kde by je vyrovnaný jedinec nečekal. My o Marušce nevíme nic, přesto by ji tady kde kdo narval do skříňky nebo tělesně potrestal. Agresivní děti jsou kolikrát obětí svých vychovatelů a jejich příběhy bývají hodně smutné.(A rozmyslet si, co napíšeme nebo řekneme nemůže být nikdy na škodu.)
Tak já to napíšu znovu. Popisovala jsem to, co by se mi v danou chvíli (okamžitě po-té co by mi dcera sdělila, že jí je ubližováno) honilo hlavou. To jak se má Maruška doma a jaký je její osobní život, na to bych v tu chvíli určitě nepomyslela. Prostě pro mě, stejně jako pro spoustu ostatních mamin, je moje dítě a jeho pocity na prvním místě. Je jasné, že reakce, která by následovala ve skutečnosti by taková nebyla.
Já jsem zase ráda, že mi dcera všechno řekne (a nejen mě
)
Minule přišla domů a povídá: když jsem mela odpočívát a ležela jsem v postýlce, tak jsem potřebovala smrkat.Tak jsem se ptala paní učitelky a ona mě nenechala domluvit, řekla jenom ticho nemluv a spi..
Takže celou dobu spaní pročuměla do stropu s nudlí u nosu a čekala, až to utrpení zkonci…
Jsou to ale starosti s dětmi dámy že? ![]()
@Ivuša.Nen píše:
@hanka.br. to co bylo psáno je napsáno s nadsázkou a rozhodně to není myšleno vážně. je to jen reakce(v představách) matky bránící své dítě… nic víc. pochybuju že každá mamina, co zjistí že je ubližováno jejímu dítěti, se hned nenaštve na dotyčného ubližovatele a začne nad tou osůbkou přemýšlet, zda nemá nějaký hlubší problém, jakou má rodinu, čím si prochází a tak. je to jen akce-reakce
Přesně tak ![]()
@Ivuša.Nen píše:
@hanka.br. to co bylo psáno je napsáno s nadsázkou a rozhodně to není myšleno vážně. je to jen reakce(v představách) matky bránící své dítě… nic víc. pochybuju že každá mamina, co zjistí že je ubližováno jejímu dítěti, se hned nenaštve na dotyčného ubližovatele a začne nad tou osůbkou přemýšlet, zda nemá nějaký hlubší problém, jakou má rodinu, čím si prochází a tak. je to jen akce-reakce
Netvrdím, že tě nechápu. Jasně, že ti to musí být líto a že máš potřebu svoji malou bránit. Já to píšu jen pro vysvětlení, abyste si třeba nemyslely, že Maruška si prostě nic jiného než oplatit stejnou mincí nezaslouží. Taky je malá a taky řeší situace tak, jak jí to někdo naučil. Určitě to řekni učitelce, aby si dala na Marušku pozor a řešila problém ona. Vůbec není na škodu dát vědět, že nehodláš nechat ubližování dceři jen tak a že to řešíš.
@Anetta nalistak i učitelkám
ale je to vžně dobře že všechno říká…alespoň máš přehled. a už ti někdy zalhala?
Stejně nechápu, proč všechny velikány nutí spát,(teda vlastně odpočívát, ale musí mit u toho zavřené oči
)
když by se to spaní měly odnaučit, když půjdou do školy..
Mala nespí od roka a tohle na školce nesnáší.. ![]()
@Ivuša.Nen píše:
@Bekyn přesně. to jsou myšlenky v afektu… velmi barvitéjen já na rodiče zapoměla. dřív si i brávala do školky každý den nějakou hračku, ale ani to už nechce. ji říkám… nechceš do školky tu hezkou čelenku s mašlí? a ona že ne, že by ji to maruška stejnak sebrala a už do školky nic nenosí
No tý jo, to jsi ani neměla psát. Je mi z toho smutno.
Bylo by mi jí tak líto
No a pak přemýšlej jak se má Maruška, když Tvoje malá začíná díky ní ztrácet zájem o to, být ve školce šťastná, protože ví, že Maruška jí to či ono stejně vezme ![]()
@hanka.br. jasně
však v pohodě. jen aby ste si nemyslely že mlátím školkové děti na počkání ![]()
no jsem zvědavá co zítra vyřeším. odchytit si učitelku taky není lehké. nemůže se se mnou vybavovat, protože musí hned letět do třídy za dětima aby nic nevyvedly. ale snad minutku by si udělala.
Jen je těžké jí vysvětlit co se říká jen doma a co u babiček a co se neříká nikomu atd ![]()
@Anetta jooooo mydlo
to taky kecá. říkám „i mýdlem?“ ona tak decentně přikývne že jo, tak jí řeknu že si čuchnu a už letí se umýt i mydlem ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.