Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Milé maminky, krmíme psy masem, už 40 let, plus přílohami atd.,ovšem ne syrovým masem, ale upraveným viz https://www.radaveterinare.cz/…stercova-104
Smyslem této diskuse není polemizovat o tom, který způsob krmení psa je správný. Chci se zeptat, odkud berete maso pro psy? Kupujeme v řeznictví, supermarketech co nejkvalitnější maso určené pro lidi. Jednou jsme zkusili dovoz chlazeného a mraženého masa pro psy, už nevím, od jaké firmy, ale nepřišlo nám příliš kvalitní. Máme teď z osobních důvodů ztíženou možnost jezdit autem nakupovat, ráda bych ho nechala tedy dovážet domů, ale od nějaké kvalitní firmy (ne odpadové maso). Poradí prosím někdo? Děkuji.
Barfujeme a maso bereme od Vetamixu. Je tam vyber, privezou to az před barak a kolikrat bych si to hodila na panev i ja, rozhodne to vypada lepe nez kupovane mlete z Alberta…
Byt tebou, tak odmazu ten odkaz nez ti to smazou jako nepovolena reklama.
Jinak pes nam vyrostl na kvalitních kanadských granulích Orijen Puppy - dostal je na cestu a na tri dny od chovatele, byl na ne zvykly a chutnaly mu, tak jsme u nich cca do roka zustali, barfovat jsme zacli v roce…tak nejak mi něco říká udrzitelnost a nevim proc bych mela podporovat dovoz granuli z Kanady, ac jsou kvalitni, když kousek od nas prodavaji kvalitni krmne maso a smesi…
mmch po barfu mu nesmrdi z huby a hovna ma polovicni oproti granulove strave.
V Globusu kupuju veprove a hovezi kosti uz narezane - obr pytel za 12 Kč nebo si objednam primo hovezi lopatky ci vetsi nenarezane kosti, jsou vyborne na cisteni zubu…
když jsem třeba v Lidlu, tak mu koupim kruti dily na polevku nebo kureci krky ci srdíčka…v zasobe mam i barfovaci granule od Yoggies, když nestihnu rozmrazit zeleninovou smes nebo se mi nechce krajet ovoce ci zeleninu.
Jako stene dostaval a mel rad kozi mliko a syrova vejce, oboje ted jako dospely uz nechce…vejce mu kamufluju do mletého barfu.
Jo Vetamix ma nektere barfovaci smesi namichane uz se zeleninou, takze se rozmrazene jen vyklopi do misky - u nas mají největší uspech zverinove, hovezi a kralici, po zatezi a treninku dostava veprove. Rano vyndam z mrazaku a v pet zere jidlo v pokojove teplote…. ![]()
Ahoj holky, asi to bude off topic, ale zeptam se.. my take nase psy pred par rokama zacli krmit barfem, fenkam bylo v te dobe uz cca 8 let (nyni 12), predtim byly cely zivot na granulich.. no a stalo se nam to, ze jsme te jedne nejspis zadelali na problem s ledvinami. Vet rikal, ze maso ledviny zatezuje (obzvlast syrove maso - vnitrnosti), takze nyni dostava specialni granule na ledviny a maso jsme museli kompletne vyloucit (jak varene, tak konzervy nebo sem tam sunku). Tak se chci zeptat - u dalsich psu do budoucna planujem barf uz od malicka, ale nemuze se stat, ze jim budeme od mladi zatezovat ledviny?? ![]()
V cem byla chyba, kterou jsme udelali? To, ze jsme zacli barfovat az v seniorskem veku? Pritom nase holky (retrivrice a bernacka) od malicka maso dostavaly (i kosti), ale ne tak casto.. a kosti jsme museli take komplet vyloucit, protoze se jednou stalo, ze po veprove nozicce mela nase fenka tak ucpany streva, ze 4 dny nemohla udelat bobek a malem ji hrozila operace.. ano, to mohlo byt tim, ze jak byla prevazne na tech granulich, tak uz nemela tak kysele zaludecni stavy, ktere by ty kosti rozlozily… ale porad mi nejdou do hlavy slova veterinare, ktery tvrdi, ze maso zatezuje ledviny a pritom vsude okolo sebe vidim, jak vsichni barfuji ![]()
Ja objednavam maso na zufrik.cz, nebo si pro nej v Praze jezdim do forbarf.cz… V klasik obchode koupim, jen kdyz mi maso nevystaci - prijde mi to pak zbytecne drahe, navic, pes si vic vezme z hoveziho orezu, nez z liboveho hoveziho pro lidskou spotrebu
.
@Kacenka.k8 Měla jsem stejný problém. Barf od dvou let. Pak přišly problémy s ledvinama a musely jsme maso opustit úplně. Vet říkal, že prostě některý pes na tom výborně prospívá a některým to velmi ubližuje. Prý záleží i na zátěži psa. Některý prý ten příjem bílkovin vylítá venku. Je pravda, že mám „bojové plemeno“, takže ne vždy jsem jí mohla pustit vylítat na volno. Vet říkal, že i to mohl být problém, že tam byl větší příjem bílkovin, než výdej energie psa. Byla nakonec rok na specialních granulích na ledviny. Teď jsem přešla po dohodě s vet na normální granule s nižším obsahem masa. Bohužel, barf byl skvělý. Ráda jsem jí vše chystala atd.
@Kacenka.k8 otázka je, kolik toho dostávali..maso je protein a moc proteinu ledviny zatěžuje.
Masa jim stačí kousek za den a zasytí je to dost.
Navíc potřebuje velmi mnoho pohybu aby to mohl strávit a zpracovat rychleji.
@Dha14 píše:
@Kacenka.k8 Měla jsem stejný problém. Barf od dvou let. Pak přišly problémy s ledvinama a musely jsme maso opustit úplně. Vet říkal, že prostě některý pes na tom výborně prospívá a některým to velmi ubližuje. Prý záleží i na zátěži psa. Některý prý ten příjem bílkovin vylítá venku. Je pravda, že mám „bojové plemeno“, takže ne vždy jsem jí mohla pustit vylítat na volno. Vet říkal, že i to mohl být problém, že tam byl větší příjem bílkovin, než výdej energie psa. Byla nakonec rok na specialních granulích na ledviny. Teď jsem přešla po dohodě s vet na normální granule s nižším obsahem masa. Bohužel, barf byl skvělý. Ráda jsem jí vše chystala atd.
Máme borderkolii, ten to vylita beze zbytku, navíc on třeba vnitřnosti nezere vůbec…
po intenzivním týdenním agility tréninku během jarních prázdnin se sourozencema docela pohubl, vzala jsem ho k vetovi na krev a výsledky měl ukázkové, ale začali jsme v roce v dobe kdy měl ze štenecich Orijen přejít na dospělé granule.
Soused takhle přišel o desetiletého vymaraka- pes celý život na granulich a on mu prilepsil vepřovou nozickou- torze žaludku, ucpané střeva a konec. U staršího psa by se na barf mělo přecházet velmi postupně a pomalu…
@uztobude píše:
Ja objednavam maso na zufrik.cz, nebo si pro nej v Praze jezdim do forbarf.cz… V klasik obchode koupim, jen kdyz mi maso nevystaci - prijde mi to pak zbytecne drahe, navic, pes si vic vezme z hoveziho orezu, nez z liboveho hoveziho pro lidskou spotrebu.
Super díky za tipy, kouknu na to…
@Kacenka.k8 píše:
Ahoj holky, asi to bude off topic, ale zeptam se.. my take nase psy pred par rokama zacli krmit barfem, fenkam bylo v te dobe uz cca 8 let (nyni 12), predtim byly cely zivot na granulich.. no a stalo se nam to, ze jsme te jedne nejspis zadelali na problem s ledvinami. Vet rikal, ze maso ledviny zatezuje (obzvlast syrove maso - vnitrnosti), takze nyni dostava specialni granule na ledviny a maso jsme museli kompletne vyloucit (jak varene, tak konzervy nebo sem tam sunku). Tak se chci zeptat - u dalsich psu do budoucna planujem barf uz od malicka, ale nemuze se stat, ze jim budeme od mladi zatezovat ledviny??V cem byla chyba, kterou jsme udelali? To, ze jsme zacli barfovat az v seniorskem veku? Pritom nase holky (retrivrice a bernacka) od malicka maso dostavaly (i kosti), ale ne tak casto.. a kosti jsme museli take komplet vyloucit, protoze se jednou stalo, ze po veprove nozicce mela nase fenka tak ucpany streva, ze 4 dny nemohla udelat bobek a malem ji hrozila operace.. ano, to mohlo byt tim, ze jak byla prevazne na tech granulich, tak uz nemela tak kysele zaludecni stavy, ktere by ty kosti rozlozily… ale porad mi nejdou do hlavy slova veterinare, ktery tvrdi, ze maso zatezuje ledviny a pritom vsude okolo sebe vidim, jak vsichni barfuji
Psy chováme desítky let a nikdy bych systém Barf neužila, ani kosti, spatne se to tráví, psi už po generace davno nejsou ti divocí psi, co kdysi jedli syrové maso.Muj názor. Vic je v článku, co jsem viz nahoře vložila, pani docentka i odepisuje lidem na maily, klidne ji napis.Mame absolutně zdravé a dlouhověké psy, umiraji stářím a veterináre znají jen kvůli ockovani Ahoj
Jestli barf ano nebo ne je na kazdeho zvazeni, ja bydlim v lokalite kam bohuzel dosahuje a casto zavane smrad z tovarny Vafo, vyrabejici Brit krmiva, to je takovy puch, ze to bych nikomu neprala…
Kdyz vidim osmileteho otce a sestiletou matku od naseho mladeho pana, jak prospivaji, tak je to pro mne dostatecna zaruka. Chovatelka otce ma ctyri psy a chovatel matky tri feny vsechny zdrave. Obe linie jsou spise pracovni nez vystavni, segry jsou uchovnene, brachove ne, pac se musi jeste vice osvalit.
Predchozimu kokrovi jsem za bezdetna varila domaci stravu, na to ted cas nemam. Moje mama yorksiry krmila kapsickama ve stredni cenove kategorii a dozili se slusneho veku. Teta prvniho apenzelera krmila Royal Canin, coz pry nejsou nic extra granule jsem se docetla a dozil se 16 let, druhy na stejnem krmivu ani ne sest let a byl chudak prolezly nadory.
Vsechny psy v rodine meli a maji s PP a stejne je vyber psa zdravotne sazka do loterie… I kdyz ja si dala tu praci, abych u modnosti a poptavce po plemeni eliminovala linie se sklonem k epilepsii a zelenemu zakalu…
@Dha14 @Kacenka.k8 @maskovak @Hanka1 @KahlanAmnel Dobrý den, dovolím si přispět, tyto informace by se mohly velmi hodit všem: pokud nechcete, aby měl pejsek neustále obtíže a život se mu zkracoval - pak určitě nedoporučuji krmit ani běžnými, ani „speciálními“ krmivy (jakýmikoli granulemi a konzervami), které většina vehementně doporučuje. Ani v tomto případě nejsou granule a konzervy cesta ke zdraví a uzdravení, byť se prodávají jako „speciální“. Obsahují akorát tak více látek, které potlačují metabolismus, proto dojde někdy k dočasnému „zlepšení“. To ale není řešení příčiny a uzdravení, vede to k ukrácení života a dalším obtížím (zvířata se dnes zdaleka nedožívají tolik, kolik by mohla při fyziologicky správné stravě a péči). Pokud Vám jde o dlouhodobé zdraví, musíte jít na to z úplně jiného konce, protože pak je to motání v kruhu (a tak obtíže zůstávají a nebo vznikají nové). Je potřeba řešit na prvním místě příčinu. Z hlediska péče jsou zde látky ve stravě a taky mimo ní, které zvířatům škodí z podstaty jejich fyziologie (toho, jak jejich organismus funguje), a proto na ně některá zvířata začnou dříve či později negativně reagovat a projevuje se to v obtížích (vč. selhávání/poškození orgánů, imunitních obtíží, rakoviny, cukrovky atd.).
Nebezpečnost masité stravy je pak pro masožravce fyziologický nesmysl. Psi a kočky jsou poškozeni z jiných látek ve stravě i mimo ni - a ty se musí odstranit. Problém je, že lidé zvířatům skutečně přirozenou potravu nedávají. Pravidelně řeším v praxi i kritické stavy (kdy lidem - nepřekvapivě - nic doposud nepomohlo) a přitom by se tomu dalo předcházet… Některých zásadních chyb se dopouští i ti pokročilejší chovatelé nebo zastánci „klasického“ BARF. Zabývám se zdravím zvířat na základě jejich fyziologie, přirozenosti a nezávislé vědy v praxi. Na tom ovšem dnes většinový přístup nestojí.
Přechod na BARF je dobrý první krok směrem od granulí a konzerv, ale sám o sobě NESTAČÍ, proto pak vznikají obtíže a vyjde to stejně jako granule/konzervy. I na BARF dělají lidéfyziologické chyby - tedy na té podobě BARFu, která se zde rozšířila z různých důvodů (předávání informací „jedna paní povídala“ bez znalosti faktů a potřebných souvislostí, obchodní zájmy prodejců suplementů atd.). Např. podávají zdroje bohaté na karcinogenní, degenerativní, prozánětlivé, imunitu tlumící a orgány poškozující PUFA tuky (rybí a rostlinné oleje, omega-3 suplementy, tučné ryby, drůbeží kůže… Zde je k tomu shrnující příspěvek na FB EliHealth https://www.facebook.com/…032520482732 a moc doporučuji i celý článek http://www.elihealth.cz/pufa-omega-3. V kapitole 11) je taky vysvětleno, co může za ono domnělé „zlepšení“ po PUFA omega-3 a jakou daň si to ale pak vybere).
Většina BARFařů pak dává psům nevhodné zdroje sacharidů - to je zásadní problém a často řeším obtíže s ledvinami právě u lidí, kteří dostatek vhodných zdrojů sacharidů nedávali. Dávají chybně škroby jako jsou vločky, nadbytek škrobu obecně nebo dávají příliš vláknité zeleniny, řasy (které jsou pro něj nestravitelná vláknina, která zatěžuje střevo, dráždí imunitu a zároveň z toho mají sacharidů velmi málo). Naopak nedávají ty prospěšné, lépe stravitelné a na energii bohatší zdroje sacharidů, ze kterých pes umí generovat dobře energii a prospívá na tom (viz odkazy, které sem přiložím). Toto bývá taky velmi podceňované. Kočkám pak na BARFu dávají různé zelené potraviny, řasy, vlákninu, někdy obiloviny a semena; pro kočku je to úplná katastrofa, protože sacharidy a nadbytek vlákniny bez újmy vůbec trávit neumí, je to výhradní masožravec a nemá mít na rozdíl od psa vůbec žádné sacharidy.
Taky podávají některé další škodlivé látky a suplementy v rámci jen domnělé prevence nebo „léčby“. Také na to v textech a e-booku pro zvířata upozorňuji. Změny jsou poměrně SNADNÉ, ale přitom mají zásadní dopad.
Proto: chceme na prvním místě řešit příčinu obtíží a bez „vedlejších“ účinků… a nebo nastavit naprosto základní podmínky proto, abychom zdraví dlouhodobě udrželi. To je „základ“. Přirozená strava pak zde hraje hlavní roli. Chceme vyřadit látky, které organismus a imunitu poškozují (samozřejmě JAKÉKOLI granule a konzervy, zmíněné chyby na BARF jako jsou zdroje PUFA tuků nebo nevhodné druhy sacharidů… a faktory i mimo stravu - škodlivá farmaka, některé fyziologicky nevhodné suplementy atd.). A zařadit to, co prospívá jak v rámci stravy, tak i mimo ni (určité látky které organismus podporují a nepoškozují jako to dělají syntetická antiparazitika, syntetická atb, kortikoidy a další škodlivá farmaka).
Jedině tak lze dosáhnout dlouhodobého zdraví - řešením příčin obtíží to začíná, to je „ZÁKLAD“. Jakékoli látky a suplementy (byť to jsou látky účinné a zdraví nepoškozují) jsou „nadstavba“. Pokud tam není „základ“ a zdraví nadále poškozujeme, tak „nadstavba“ nemůže dlouhodobě fungovat.
Doporučuji na http://www.facebook.com/EliHealth.cz tento audio článek - závěrečná část je o zvířatech, najdete tam mnoho potřebného ke stravě (vč. těch „speciálních“ krmiv) a řešení obtíží (týká se to nejen imunity): https://www.facebook.com/…aHRrRuamqYfl
A taky příspěvek „Shrnutí k fyziologicky přirozené stravě, ale i prevenci a řešení obtíží“ https://www.facebook.com/…gTQ6AKKRhyNl
Bohužel teď není den, kdy bych neřešila právě s lidmi a jejich zvířaty vážné stavy jako jsou selhávání orgánů, pokročilé záněty, rakovina, alergie, cukrovka… Když jsem tehdy ještě nevěděla, jak tomu předcházet a pak taky jak to funkčně řešit, tak mi jeden pes umřel na selhání ledvin a druhý na rakovinu kvůli kvůli fatálním chybám, které dělá většina + následným klasickým „řešením“, která nebyla řešeními. S kočkou jsem si také užila mnoho tzv. „neřešitelných“ a zbytečných obtíží. Díky tomu jsem ale mohla začít studovat zdraví zvířat na základě jejich fyziologie a přirozenosti, začít se tomu věnovat v praxi.
Bohužel se normou kvůli průmyslu se zvířaty stalo to, co přirozenou normou není a lidé tomu z neuvědomělosti nebo pohodlnosti podléhají. S fyziologicky přirozenou stravou (kterou však většina zvířat dnes nemá) a dalšími faktory, které zohledňují fyziologii zvířete se tak předchází jakýmkoli budoucím obtížím a prodlužuje život bez nemocí. Ušetří to i peníze a výdaje v budoucnu (za škodlivá krmiva, veterináře, nevhodná řešení obtíží…). K problematice krmení a zdraví vychází i další příspěvky na FB EliHealth.
Velmi doporučuju e-book pro zvířata, pokud to chcete uchopit kompletně a fyziologicky správně. Jsou tam odpovědi na všechny důležité otázky. Kromě přirozené stravy do detailů (vč. tipů jak na ni přejít, chyby na „klasickém“ BARF atd.) a dalších nezbytných faktorů pro prevenci obtíží tam je pak samotná kapitola Řešení obtíží - vč. účinných látek, které zdraví nadále nepodrývají.
https://www.emimino.cz/profil/hanka1/ https://www.emimino.cz/…il/maskovak/ Jak píše výše „@Eli.Slu ":https://www.emimino.cz/profil/elislu/, přirozenou stravou psa je sice maso, kosti, vnitřnosti, ale pes potřebuje i poměrně velkou část dobře stravitelných sacharidů a naopak nepotřebuje toliko zeleniny jako sem spolu s knihami o BARF přinesla paní Novosadová. Zelená vláknitá zelenina působí jako antinutrient, stejně jako lepek. Zcela nevhodná je pro psa průmyslově zpracovaná strava, tedy granule a konzervy. je to právě tento "balast“, který způsobuje nejvíce zdravotních problémů a předčasnou smrt psů a koček. Tento e-book (přikádám obsah) je zdrojem nejen vhodné stravy, ale také prevence nemocí a léčby zdravotních neduhů. Jiank veškeré informace ohledně fyziologické stravy zvířat a lidí najdete na stránách Elihealth - pro-metabolický přístup ke zdraví [* E-book náhled zde: E-book obsah
@Andy7788 píše: Více
@Andy7788 Díky za shrnutí, je to tak. V tom mém komentáři výše je taky mnoho návodných informací - a hlavně i v těch konkrétních příspěvcích tam zmíněných na webech a FB. Třeba se zase o několik více zvířat bude mít lépe a život se jim prodlouží (a bez obtíží)…a chovatelé si ušetří velké starosti, strach a i peníze (za škodlivá krmiva, postupy, veterináře) do budoucna. Kéž by tyto informace měli a chtěli mít všichni… bohužel většinou vlastní bolestná zkušenost je prostě nepřenositelná. Taky jsem to tak kdysi měla… ale bez toho bych nedělala to, co teď.
Jak jsem tam psala, tak pravidelně řeším i kritické stavy (kdy lidem - nepřekvapivě - nic doposud nepomohlo). A přitom by se tomu dalo úplně předcházet… A jak již padlo podrobněji výše, tak zásadních chyb se dopouští i ti pokročilejší nebo zastánci „klasického“ BARF.
Průmysl s domácími mazlíčky bohužel vymyslel mnoho produktů, které ale neslouží dlouhodobému zdraví zvířat (jde o zisk na prvním místě), obtíže přímo způsobují (kromě průmyslové stravy nebo mnohých nevhodných suplementů i v rámci chybně uchopeného BARF to jsou ještě například syntetická antiparazitika) a nebo pak v rámci „léčby“ jen na chvíli potlačí symptomy (zahladí problém), ale neřeší příčinu a zdraví nadále podrývají (většina běžných farmak).