Odložení povinného očkování

60
18.4.12 12:57

Odložení povinného očkování

Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenost s odložením povinného očkování po 3 roce dítěte i později? Případně s vyloučením některých povinných očkování úplně? Mám na mysli třeba hepatitidu typu B, zarděnky, spalničky, příušnice.

Jedná se mi především o právní postup, zda se vyplňují nějaké formuláře pro doktorku, možné právní postihy, pokuty, případně odmítnutí dítěte ve školce/škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20557
18.4.12 13:04

U doktorky podepíšeš papír že odmítáš povinné očkování a je vyřešeno. Pravděpodobně tě bude zastrašovat udáním na hygienu, sociálku nebo soud, ale všechno tohle jednání je protiprávní, takže se nenech zastrašit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12429
18.4.12 13:06

U doktorky problém asi nebude, ale až budeš hlásit dítě do školky tak ti ho nevezmou protože musí mít potrvzení od doktorky a ta tam napíše že není očkované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
18.4.12 13:29

My máme jít taky na zarděnky atd.,ale nechám si to odloži až mu budou dva roky čím později tím lépe :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
18.4.12 13:40
@delf14 píše:
My máme jít taky na zarděnky atd.,ale nechám si to odloži až mu budou dva roky čím později tím lépe :mavam:

já byla s dcerou na 1 zarděnkách až v 2,5 není kam spěchat. Nechala jsem jí dát vše povinné hlavně kvůli školce,ale později začala jsem s 1Hexou v 8m. Žádnou reakci dcera nikdy neměla a DR souhlasila neměla vůbec řeči. Dcera je rok 2008 takže v porodnici dostala tuberkulozu na to se mně nikdo neptal a naočkovaly jí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
18.4.12 14:41

@anickaf Co se týče té poslední trojice (MMR vakcína tzv. Priorixem), tak tam je pouze daná spodní hranice, od kdy se smí očkovat, vůbec není uvedena, do kdy má být naočkována, takže i právně je to nepostižitelné :jazyk: Tam pak vzniká omezení třeba školkou, kdy neočkované dítě nechtějí vzít. Ale to se může lišit školka od školky. I tak bych se toho nebála, vakcina má být nějak minimálně půl rok po sobě, takže pokud dítě přijmou do školky, tak od zápisu do nástupu se obě dávky s přehledem stíhají, pokud to školka vyžaduje. U nás to teda školka vyžaduje, ale při potvrzení lékařem se tam pak uvádí, že očkování bude provedeno dodatečně, ale že do nástupu se to stihne, no :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
18.4.12 16:54

Děkuji všem za odpovědi. A nevíte, jak je to s tou hexavakcínou? Je v ní totiž i vakcína proti žloutence B. Tu bych nejradši úplně vynechala. Je možné zvolit vakcínu jen proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli.
Co se školky týče, tak to mě zatím nepálí. Chtěli bychom další přírůstek do rodiny, tak malý do školky nebude muset tak brzo. Horší potom u druhého mrňouska. Snad se změní legislativa po vzoru Rakouska a Německa, a to ve prospěch dobrovolného očkování. V tomto státě si připadám jako nesvéprávná ovce. Nebo se to ode mě aspoň očekává. Kam se vytratila svoboda?
Očkování je sice povinné, ale nelze rodiče potrestat ani pokutou, protože ta povinnost není daná zákonem, ale jen vyhláškou. Avšak bez očkování dítě nepustí do školy a školní docházka je opět povinná. Nakonec ten obludný systém semele každého člověka. I toho, který chce vzít odpovědnost za svůj život a život svých dětí do vlastních rukou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
18.4.12 17:01

@anickaf Školní docházka není podmíněná očkováním, takže očkovat kvůli škole opravdu nemusíš. Očkování je vyžadováno pouze do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
18.4.12 18:57

@anickaf Existuje čtyřvakcína místo hexavakcíny a nebo se to dá ještě rozočkovat nějak postupně. Úplně nejlepší obejít doktorku a zařídit si to v očkovacím centru. Ale mám pocit, že ty jednotlivé vakcíny jsou silnější, než hexa :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
18.4.12 20:14

@peggy.sl Máš nejspíš pravdu s tou školou, četla jsem knihu Problémy s očkováním a tam je popisován případ rodičů Čechových, kteří nechali děti naočkovat jen proti tetanu, dokonce se kvůli tomu soudili. A píše se tam, že jim děti nevzali „do školky“ a já si pamatovala špatně „do školy“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
18.4.12 20:18
@peggy.sl píše:
U doktorky podepíšeš papír že odmítáš povinné očkování a je vyřešeno. Pravděpodobně tě bude zastrašovat udáním na hygienu, sociálku nebo soud, ale všechno tohle jednání je protiprávní, takže se nenech zastrašit.

A ty máš takovou zkušenost s tím zastrašováním?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
18.4.12 20:32
@anickaf píše:
A ty máš takovou zkušenost s tím zastrašováním?

Ano mám. Já své děti taky neočkuji vůbec a zastrašování u bývalé doktorky proběhlo. Chce to znát svá práva a hned v začátku lékaře poslat do patřičných mezí. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
18.4.12 20:41
@peggy.sl píše:
Ano mám. Já své děti taky neočkuji vůbec a zastrašování u bývalé doktorky proběhlo. Chce to znát svá práva a hned v začátku lékaře poslat do patřičných mezí. :mrgreen:

A nedělala ti pak doktorka někdy problémy, když třeba děti onemocněly (teda pokud je neočkuješ, tak jsou třeba zdravé jak rybičky :lol: )?
Mohla bys mi to blíže popsat, prosím, co se dělo, když jsi jí řekla, že žádné očkování nechceš? Já se totiž neumím moc hádat, vlastně skoro vůbec. A navíc, i když stokrát jsem se přesvědčila, že doktoři si v mnohých případech nezaslouží rozhodně respekt a úctu, tak si nemůžu pomoct, já před tím bílým pláštěm vždycky nakonec rezignuju. Ale to očkování musím uhádat, tak se na to chci psychicky připravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
18.4.12 20:51
@anickaf píše:
A nedělala ti pak doktorka někdy problémy, když třeba děti onemocněly (teda pokud je neočkuješ, tak jsou třeba zdravé jak rybičky :lol: )?
Mohla bys mi to blíže popsat, prosím, co se dělo, když jsi jí řekla, že žádné očkování nechceš? Já se totiž neumím moc hádat, vlastně skoro vůbec. A navíc, i když stokrát jsem se přesvědčila, že doktoři si v mnohých případech nezaslouží rozhodně respekt a úctu, tak si nemůžu pomoct, já před tím bílým pláštěm vždycky nakonec rezignuju. Ale to očkování musím uhádat, tak se na to chci psychicky připravit.

My jsme doktorku vyměnili. Teď máme hrozně hodnou a ta mi nikdy nic neřekla. je fakt, že holky jsou nemocné až teď poprvé. Měly dva dny teplotu. Asi zuby.
U nás ta volba neočkování byla jednoduchá. Jedné dceři se hodně zkomplikovalo očkování proti TBC, v mezičase jsem začala studovat co je to očkování vlastně zač, nestačila jsem se divit co je to za srágory, takže volba byla jasná - už nikdy nic. :mrgreen:
Ty to budeš mít teď mnohem jednodušší. odmítačů začíná přibývat, doktoři už mají ,,mustr,, jak na to a neplácají kolem sebe bludy (většinou) :D
Opravdu stačí podepsat papír, který ti doktorka dá a máš vystaráno. Nemusíš argumentovat, nemusíš si nic obhajovat.
Je to tvoje dítě a pokud očkování nedopadne, tak ho budeš mít doma ty, ne doktor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
18.4.12 21:03

@peggy.sl Děkuji, děkuji. Taky teď čtu jak protržená a jsem zděšená, už dřív jsem sem tam něco zaslechla o tom, že očkování může víc škodit než prospívat, ale to, co se člověk dozvídá, když vyvine vlastní iniciativu, je fakt těžký kalibr. S doktory a farmaceutickým průmyslem mám docela špatnou vlastní zkušenost a své děti chci od toho co možná nejlépe uchránit. Dalo by se říct, že jsem byla docela věrným zákazníkem alergologů, gynekologů i praktického lékaře. Nakonec jsem pochopila, že tudy cesta nevede, začala jsem se zajímat o čínskou medicínu a homeopatii. Odtud taky pramení moje nedůvěra k očkování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek