Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vnučka, ta nemá ráda kočárek od narození. Co se začala otáček a vydrží na bříšku, tak aspon chvíli kouká (mají kočárek, kde vidí ven přes mřížku). Ale spát v něm nedokáže dýl, než deset minut. Dost často to končí tím, že má dcera malou v nosítku a veze prázdný kočár. Aspon nákupy a věci na ven do něj může dát. Zatím nesedí, takže taky doufá, že až bude moct do sporťáku, bude to jiné.
Mám takové dítě. Kočár nesnášel od narození tedy. O procházce s kočárkem jsem mohla tak si zdát. Moc se to nikdy nezměnilo. Velmi brzo začal jezdit na odrážedle a kočár přestal používat úplně. Odhaduji že od 15 měsíců do kočáru nestačil už ani nos. Do té doby par minut ve sportáku. Korbu nesnášel úplně, tam byl max.5- 10 minut a konec.
Ale klidnou procházku v kočárku celkově za dobu používání kočáru bych spočítala na ruce. Jo a velmi brzo i zrušil spánek přes den. Takže v něm ani nespal, nic.
@vokishka drzim palce, aby to vnucce vyslo…syn byl ze zacatku taky takovy a ted prave nevydrzi ani v nositku, udelat nakup je uz nemozne bez silenyho revu 🤦🏼♀️
@kocourGarfield odrazedlo zni jako vyzvobozeni, od jako urovne psychomotorickeho vyvoje cca odrazedlo jde? az bude chodit? Zkouseli jste neco typu elektricke auto co by si samo ridil, nebo skladaci vozik? V kolika dokazal zvladnout nejakou vetsi prochazku s odrazedlem/pesky? treba vylet do zoo? 😊
Odrážedlo můžeš zkoušet až začne chodit. Jinak já mám děti kocarkove, i když u mladšího se musí jezdit, jakmile se zastaví tak začne po chvíli řvát.
Kamarádky dítě když přestalo snášet kočárek tak zkusila takovou tu tříkolku s vodící tyčí..tam docela dítě vydrželo že došli třeba na to hřiště nebo rychlý nákup. Ale tam musí dítě už umět sedět. Tak jestli to sedí tak bych zkusila tu tříkolku
@kocourGarfield myslite, ze by neco takoveho uspelo a melo smysl kupovat, nebo by to byl dalsi kram prekazejici cestou v ruce? 🤔
@Anonymní píše: Více
Ano, tu tříkolku bych určitě pořídila, stačí z druhé ruky. Musíte to zkusit. Věřím, že je to na palici nikam se nemoci dostat. Víc neporadím, syn spal v kočárku do 3,5 let. ![]()
Od chvíle co si dcera začala stoupat a chodit kolem nábytku byl kacar taky neoblíbený. Dala se ale ukecat jídlem. Jak jsem ji vyndala nebo zastavila bylo zlé. Od chvíle co začala chodit bylo nemožné ji vůbec do koćáru dostat. Nesměl být ani vedle ní na sedačce složený jinak se nedala ani zapnout do sedačky. Takže šel sporťák do dalšího domova a prostě se chodilo.
v tu domu jsme začali využívat hernicky, hřiště, les.
Známí mají tříkolku.
@Anonymní píše: Více
To hrozně moc záleží na dítěti, kde žijete a tak.
My měli pouze odráželo, různé velikosti. Od 3.4 jezdí na kole bez balančních koleček. Troufám si ale tvrdit, že on je na to ježdění šikovný, navíc to měl rád. Poměrně brzo ujel třeba 7 km. Ale máme možnost volného pohybu v lesích, polních cest, atd … žít někde ve městě je to zase jiné ….
My tedy hodně chodili, máme psy, tak musíme. Synovi naštěstí ani nevadilo počasí - déšť a tak - neřešil, žádné zcény a tak. Pod pláštěnkou v kočáře by nebyl ani omylem.
Ten zlom na “ mám rád kočár “ nepřišel nikdy.
Jedno krátké období měl rád krosnu na nošení. Tak to jsme střídali s odrážedlem na výletech ( ale chodíme i na 4 hodiny a tak ).
Aktuálně má přes 18 kg ve 3,5 letech, nikdo ho dávno nosit nebude
Po obědě nespí už od 2 let ( na výletě ještě dřív tedy ). Ale fajn jezdí na tom kole. Teď už tedy klasickém. Tak zase se dá už mířit tady.
Příspěvek upraven 23.09.24 v 19:19
Jooo, od 6m v kočárku řev.
No prostě buď jsem jela se řvoucím dítětem, nebo se ven nešlo.
Bylo období, kdy se nesmělo vyjit ani před barák.
Teď má 2,5r a madam se chce vozit ![]()
„@stín katedrál“ supr, moc dekuju…syn uz sedi od 5ti mesicu, ale je mu teprv 7 mesicu, tak se bojim aby dosahl na pedaly…kazdopadne urcite zkusime a prinejhorsim doroste 😊
„@Atisia“ my uz od asi 5ti mesicu obrazime hernicky a hriste, i kdyz jenom sedel a ne moc stabilne, doma je to s nim na palici a tam si aspon trha travu…kazdopadne zimy se docela desim 😂 🤦🏼♀️
@Markéta188 takhle to mam presne ted, du proste se rvoucim kocarem, co my zbyva, ty pohledy okoli jsou k nezaplaceni 😂
@kocourGarfield v kolika cca zvladl tech 7km? Syn je ve vyvoji rychlik, tak by to snad mohlo prijit brzo 😊
S prvni dcerou jsem od 3 tydnu veku vozila vriskajici kocarek treba 2 hodiny v kuse. Pak se v nem uvriskala ke spanku a vydrzela spat treba opet 2 hodiny. Tedy pokud jsem nezastavila, treba abych si zavazala tkanicku. To pak byla okamzite vzhuru a zase vriskala. Pohledy okoli jsem nejak nevnimala. Takze 5 minut rvouci kocarek cestou na hriste bych vazne neresila.
Horsi to bylo se ctvrtou dcerou. Ta ve 14 mesicich po traumatu zacala odmitat kocarek stylem, ze abych ji do nej mohla dat a pripoutat, tak bych ji asi musela zlamat ruce a nohy. Ten samotny rev u toho by mi vazne nevadil (jako ze ja bych ho vydrzela, ale je blbe, ze ji by to delalo hodne spatne na psychicku), kdyz jsem se jen potrebovala presunout na 1 km vzdalene hriste. Ale proste bylo fyzicky nemozne ji do kocarku dostat. Tehdy jsem kvuli tomu musela zacit mnohem vic jezdit autem, treba do skolky pro starsi, na nakup apod.
Tu trikolku bych urcite poridila. Obcas na ni vidam deti a libi se mi to. Jinak tvuj maly treba nemusi hned zvladnout odrazedlo, ale nejspis bude rad chodit, takze se nekam dostanete. Jen se mozna budete zastavovat u “kazdeho” kaminku, listu apod. A treba se o par desitek metru vratite za pejskem ![]()
Kocarek nemusis hned davat pryc. Muze se hodit jako nakupni vozik, na nahradni obleceni, obcerstveni.
@Janča6 ja bych tech 5 minut taky neresila, ale to je to minimum…nejsem s malym schopna dojit ani do kramu, nebo cokoli…pouzivat kocarek jako nakupni vozik je v podstate nemozne - kdyz se s nim jakymkoli zpusobem snazim premistit silene rve a pere se u toho se mnou…dokazes si predstavit tu maminku s pulrocnim ditetem co do ni vsi silou kope, rve ji vlasy, rve jak kdyz ho vrazdis a ona si u toho nandava rohliky do sacku? 😂 rvacky o nandani do kocaru znam moc dobre, nastesti jako dospely clovek mam vetsi silu nez miminko 😂 taky to kdyz je to nutne resim autem, ale autosedacka je stejna jako kocar, jen dokazu za kratsi dobu zvladnout velkou vzdalenost a aspon to z toho auta neni slyset 😂 je to proste radost…nakupy jsem vyresila rohlikem, vse kupuji online, prijdu si totalne odtrhla od sveta a jediny co nedokazu bez presunu udelat, je to hriste, coz je jedna z mala veci, co syna zabavi…😊
moc dekuju za nabuzeni na trikolku, zitra pudu kouknout na nejaky do obchodu, mam ho vylozene za rohem a podle netu tam maj tu co mam vyhlidlou…plus premyslim o odrazedlu na tyci jako je na obrazku, jen se u obojiho bojim, aby pri 71cm dosahl na slapadla/zem
jinak az bude chodit tak vracet se zpatky za pejskem a zastavka u kazdeho kaminku bude to nejmensi a moc se na to tesim, i kdyz mi kazdy vypravi, jak to bude tezsi 😊
Ahoj, ma/mel tu nekdo odpurce kocarku? Syn v nem byl spoko jen jako novorozenec, kdy v nem spal…od ty doby je v nem konstantni rev…rikala sem si, ze se to zlepsi prechodem na sportak, ale naopak se to zhorsilo…rekla bych, ze problem je v tom, ze jeho nezajima koukani na okoli, musi na vsechno sahat, rad leze po vsem atd. ale koukat kolem sebe fakt nevydrzi (ani veci typu telka ho nezajimaji). Co jste s takovym ditetem delali? kdyz byl mensi tak nějak vydrzel v nositku, ale ted me v nem po chvili chuze pokud zrovna neni u
k_hand: 😊
ospaly kope…na ruce je to to samy…pro me je dulezity mit moznost aspon dojit na hriste (cca 5 minut od baraku), ted tam proste chodim se rvoucim kocarem a okoli na me kouka jak na matku roku…co si budeme, o prochazce s kocarkem vylozene snim…jestli mel nekdo takove dite, jak se to vyvijelo? Byl prcek aspon rychlejs vykonejsi co se chuze tyce kdyz se ji naucil? Aktualne si syn uz stoupa o nabytek, tak chozeni vyhlizim, i kdyz vsichni rikaj jak to bude horsi…to ale rikali u vseho a zatim je pro me vse vyvoj k lepsimu 😂 Pripadne nejaky zpusob presunu, co vam u takovehoto ditete fungoval