Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
je tu někdo, kdo neabsolvoval žádný test prenatální diagnostiky (NT screening, triple test, odběr plodové vody…)?
V březnu jsem přišla o miminko - Turnerův syndrom (šlo o zamlký potrat v 19tt, věděla jsem to od 13tt, ale UPT jsem odmítla), teď jsem znovu těhotná v 11tt. Lékař mi důrazně doporučuje amniocentézu vzhledem k té chromozomální vadě minule. NEchápu to, podle toho, co mám načtené, to není vada geneticky podmíněná, prostě je to náhoda - chromozómy se špatně uspořádaly. Ujasnila jsem si, že bych na potrat nešla (snad jen, kdyby byl ohrožen můj život), takže se chystám nejít ani na první screening a osmítnout i triple test. Testy pro mě znamenají zátěž a stres.
Máte někdo podobnou zkušenost? Pokud ano, jaké byly reakce doktora/ů?
Ještě dodávám, že jediné, co hodlám kromě běžných prohlídek absolvovat je ultrazvuk ve 20 tt, a to kvůli možným vadám srdce apod., které by se případně musely operovat.
Ahoj, jestli budu mít další mimčo, tak na žádné testy taky nepůjdu, bylo to úplně zbytečné,. a vadu srdíčka, kterou měli vidět stejně neviděli, takže na to taky prdím, ale jak se bude doktor tvářit, to taky nevím, určitě brblat budou.
Je to jen Tve rozhodnuti!
Jinak pro me jsou takova vysetreni sice stres taky ale taky se vzdy tesim, jak mimco uvidim;-) Jinak pokud by mimco melo mit nejakou treba srdecni vadu, byla bych urcite rada, kdybych to vedela pred jeho narozenim a tim se i na to lepe pripravit, kdyz by musela byt treba operace…
Ty jo, nevím, jestli obdivovat nebo si ‚ťukat na čelo‘… Já bych si to asi nelajzla, ale já jsem posera no
ať to dopadne všechno dobře přeju ![]()
Doporučovat a priori AMC, když ještě nic není špatně, mi přijde divný. To bych taky nešla. Podle mě máš nárok odmítnout snad cokoli, ne?.. pokud doktorovi podepíšeš, že tě poučil, a tys přesto nešla, za ruku tě tam nedotáhne, ne?
Nikde není dána ani povinnost k lékaři v těhotenství vůbec jít, ne?.. tak pak lze odmítnout cokoli.
Trochu mě zaráží, žes věděla o potratu a přesto si v sobě dítě nechala dalších 6 týdnů, ale je to tvé zdraví. Já bych se bála hodně o své zdraví. Nebo jsi věděla o tom TS? Není to tak úplně jasné.. ![]()
Jinak myslím, že triply odmítá hodně holek
Pokud půjdeš na utz ve 20.tt, mělo by to doktorovi stačit ![]()
Emocuc: no taky mi to přišlo divné, že mi doporučil hned AMC, přecijen, nějaké riziko tam je a přijde mi to zbytečné.
věděla jsem o tom Turnerovi a čekala jsem, jak se to vyvrbí, nakonec to mimčo nedalo v tom 19tt a šla jsem na vyvolání porodu.
Předpokládám, že zakladatelka myslela, že věděla o Turnerově syndromu od 13.tt a došlo k zamlklému v 19.tt. Vzhledem k tomu, co máš za sebou bych jen řekla, že chci klid do UTZ ve 20. týdnu a žádný stres. To musí respektovat, nic bych nevysvětlovala. Nechápu, proč se pořád dělají triple testy. Přeju Ti klidné těhotenství a zdravé miminko. ![]()
Pristup lekaru mi prijde v tomto hrozny, kdyz se rozhodnete jinak, nez si predstavuji, tak to daji dost najevo. Navic me treba tedka celkem sokovalo, ze muj gyndar toho vi o Turnerove syndromu daleko min nez ja. Presto se nezdraha durazne doporucit AMC.
Jako je fajn, ze tady ta moznost testu je, ale podle me by se doktori meli chovat nezaujate a ne vas tlacit do neceho, co nechcete.
Lidacek: diky, presne to jsem potrebovala slyset
snad na me doktor nebude moc neprijemny
@zzuza Tak pokud si rozhodnutá, že na potrat stejně nepůjdeš, tak souhlasím, že jsou všechny krom toho UTZ ve 20tt zbytečné.
Mas pravo odmitnout jakekoliv vysetreni, zrovna na minule poradne mi to dr. rikal (ptala jsem se, zda je test na teh. cukrovku povinny) - rikal mi, ze jedna tehotna prestala dochazet do poradny,, jen se usmal, pry je to jeji volba, ma na to pravo…
preji at je vse ok ![]()
Nechtela jsem delat kverulantnku a tak jsem neodmitla tripply, dopadlky blbe a byla jsem za jeste vetsiho kverulanta, kdyz jsem odmitala plodovku. takze priste odmitnu takiy vsechno, at setrim zdravotnictvi penize - ASI jako ty, jen UZ kvuli operovatelnym vadam.
(nebudu samozrejme machrovat dopredu, ze za zadnych okolnosti nepujdu na potrat - tak sebevedoma zase nejsem. ale rada bych za zadnych okolnosti nesla)
kdyz jsem odmitla AMC, doktorka uplne v pohode, pocitam, ze priste bude taky, ostatne pujde o prachy z jejiho pausalu ![]()
jo a neni to nijak neobvykle vsechno odmitnout, slysela jsem to od vic lidi a zadny nemel vetsi problem
Já jsem odmítla triple test. Přišlo mi to naprosto zbytečné, když NT screening byl ok. Doktorovi to nevadilo, byl v pohodě. ![]()
Vyšetření plodu není povinné. Na ksichty doktora bych se krajc cvajc. Já odmítla tripl test, nechápu proč je dr ještě doporučuje(teda jen ten, kterej se dál nevzdělává). Napsal mi odmítnutí do těhot. průkazky.