Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky chtěla jsem se zeptat máte některá zkušenosti s odmítnutím vyvolání porodu? Jsem po SC kvuli nepostupujícímu porodu a pokud by se měl nečekaně rozjet druhý porod a jít hladce ráda porodím přirozeně
pokud by to ale mělo vypadat jako opakování prvního porodu což byla dost síla kdy došlo i k ohrožení života malého tak chci radši císař. Co jsem tak četla názory doktoru na vyvolávání porodu po SC se dost ruzní ale já teda žádné vyvolávání oxytocin a jiné dryjáky už rozdhodně nechci myslíte že to mužu odmítnout a trvat na císaři?
Podle mého, ale dost laického názoru, je lepší SC než se trápit s vyvoláním, které po několika hodinách/dnech skončí třeba zase císařem. Odmítnout to asi lze, přece jen jedná se o Tebe. Vím, že je to v českých poměrech dost těžké a že doktoři na to nejsou zvyklí, takže je člověk za potížistu.
Pokud vím, tak pokud je první porod císařem, tak další by se vyvolávat neměl, kvli riziku prasknutí dělohy
Aspoň jsem to někde četla. Myslím, že odmítnout vyvolání porodu můžeš, nejspíš ti dají podepsat papír, aby se zbavili odpovědnosti „kdyba náhodou něco“. Přeju, ať máš přirozený a pohodový porod ![]()
Tak v jiné diskuzi tu někdo psal, že po SC se porod vyvolávat nesmí ![]()
MUFICE píše:
Tak v jiné diskuzi tu někdo psal, že po SC se porod vyvolávat nesmí
jo tu diskusi jsem zakládala já a zkušenosti se právě dost ruzní prý by se to nemělo ale… https://www.emimino.cz/…isari-95715/
Ahoj!
Po předchozí sekci je vyvolání, příp. dopování oxytocinem hodně rizikové, takže bych být tebou trvala na tom, že pokud to nepůjde přirozeně, raději SC.
Domluv se v porodnici a pokud by byli hloupí a nebyli to ochotní respektovat, zkus to jinde. Určitě najdeš někde rozumného lékaře.
Držím palce, ať to jde hladce! ![]()
MUFICE píše:
Tak v jiné diskuzi tu někdo psal, že po SC se porod vyvolávat nesmí
jj to je pravda
Tak já jsem četla v několika diskuzích s porodníky, že pokud není medicínský důvod, tak se porod po SC nevyvolává - nebo respektive se nedává prostaglandin. A taky tam často psali, že pokud se žena obává vaginálního porodu po SC, tak se na většině pracovišť dá domluvit a naplánuje se SC.
Mě to čeká taky (teda doufám) a už se informuju u své Dr. Říkala, že pokud bude vše ok, nechají to do termínu bez zásahu (ani žádný Hamilton). Co bude potom se uvidí. Ale vyloženě mi řekla, že žádný tabletky nebo čípky prostaglandinu do mě cpát nebudou + žádný oxytocin v průběhu. Tak jsem zvědavá…
U nás v porodnici se i po SC vyvolávat zkouší(samozřejmě záleží na důvodu prvního SC),ale dávají se úplně minimální dávky prostaglandinu,takže to většinou nezabere a pak se to jako nezdařená indukce ukončí sekcí ![]()
Prvni dite jsem rodila cisarem pro nepostupujici porod. U druheho jsem se hodne bala, ze bude dalsi cisar. Kdyz jsem si volala do porodnice kvuli prevzeti do pece, tak jsem nerekla, ze jsem po sekci. Tak me objednali na prvni ko den pred terminem porodu. Kdyz zjistili, ze jsem po sekci, tak se trochu zhrozili, a ze porod se musi vyvolat co nejdriv kvuli jizve.Jinak by mi porod vyvolavali tak tyden pred terminem, coz by bylo silene, protoze ani v den terminu jsem nebyla na porod nachystana.O nejakem cekani ci prenaseni nechteli vubec slyset. Porod mi vyvolavali cely den, ale jen jednou tabletou, aby to bylo setrnejsi vuci jizve. Pokud by se porod nerozjel, tak by mi druhy den zavedli dalsi. Vecer mi nastesti praskla voda a za 4 hodiny se prirozene narodila dcerka. Takze ja jsem porodila prirozene po vyvolani. Nerikam ale, ze to tak ma kazda…Kazda porodnice ma navic jiny postup.
Nejsem po císaři, ale když už minul termín a nic se nedělo, tak jsem zvažovala všechny možnosti a do vyvolání jako takového bych nešla - podle mě rizika převažují. To už raději plánovaný císař hezky v klidu, než akutní, dítě ohrožené, matka ohrožená…
Normálně bych to s nimi probrala, že vyvolávat nechci, že rizika považuješ pro tebe nepřijatelné, přímo o císaře bych si neřekla, podle mě po chvíli sami toho císaře nabídnou. A nebo se rozrodíš sama a bude to v klidu ![]()
Akorát včera tu byla diskuze, že vaginální porod po císaři se musí celý proležet na monitoru a nějak jsem tam nenašla nikoho, kdo by řekl, že to tak neměl ![]()
Představa vyvolání porodu stráveného celý připoutaná na monitoru bez možnosti pohybu - to je podle mě naprosto kontraproduktivní pro postup porodu a vesměs mi to přijde i šílené…
gladys tak to asi záleží porodnici od porodnice.u nás se standartně natáčí po dvou hodinách.A že bys porodníkovi řekla,že rizika vyvolávání jsou menší než rizika SC,to bys ho asi dost pobavila ![]()
Bello,
a já bych ho pak pobavila svým telefonátem svému právníkovi. To by se asi už tolik nesmál.
Raduna-Raduna píše:
Bello,
a já bych ho pak pobavila svým telefonátem svému právníkovi. To by se asi už tolik nesmál.
Raduno a co bys tomu právníkovi řekla?že jsi na netu vystudovala medicínu rozumíš porodnictví lépe než doktor?Promiň,nechci se nikoho dotknout,a už vůbec se nechci hádat,ale tohle absolutně nesmyslný argument.Já jsem PA a vím o čem mluvím. To ,že se někdo bojí indukce opravdu není indikace k SC.