Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte, ráda bych se na něco zeptala. Od 1.června jsem pracovala na dpč 4 hodiny denně a ještě k tomu na dpp 4 hodiny denně. Vydržela jsem tam 4 a půl měsíce a hned jsem nastoupila do hpp. Počítá se mi aspoň něco z dpč. Ráda bych si odpravovala rok, abych pak mohla jít na mateřskou. Protože v té práci co teď jsem, se tahají těžká břemena, tak nevím jestli bych to pak zvládla jako těhotná.
Děkuji za odpověď
POkud za tebe platí i ty nejnižší odvody, mělo by se ti to počítat. Ale musíš to doložit na sociálce, pokud si budeš žádat o mateřskou, po mně chtěli doložit snád všechno a to jsem pracovala ve 20 - 21 jenom a pouze na brigádu, ne na trvalý pracovní poměr. Jinak pokud odpracuješ rok u stejného zaměstnavatele neměla by jsi mít s tím problém.
Ty 4 a půl měsíce jsem byla u někoho jiného, teď mám jiného zaměstnavatele, ale bylo za mě placeno všechno.
Ahoj holky,
přicházím s dotazem ohledně mateřské dovolené, jelikož mě má maminka svou otázkou docela zaskočila a já nevěděla odpověď.
Pracuji od roku 2011 na HPP - z toho chápu, že pro výpočet mateřské dovolené se použije průměrná hrubá měsíční mzda za uplynulých 12 měsíců.
Co když ovšem běží současně s HPP (nebo bylo ukončeno v rámci těch uplynulých 12 měsíců) DPP? Započítává se výdělek z DPP (průměrná hrubá měsíční mzda) k tomu výdělku z HPP?
DPP mám ukončenou k 31.12.2019 - výdělky různé (1200Kč-6000Kč, krácené o srážkovou daň).
Moc děkuji za vysvětlení ![]()
U DPP za tebe zaměstnavatel nemusí do výdělku 10 tisíc Kč odvádět platby na sociální a zdravotní pojištění. Čili pokud nebylo hrazeno z dohody sociální pojištění, pro výpočet mateřské se použijí pouze výdělky z hlavního pracovního poměru.