Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím zkušené maminky
,
v úterý jsme byli poprvé plavat ve vaničce, a tam nám paní instruktorka radila jak manipulovat s miminkem…je nám 8 týdnů
tak za prvé prý se nemá vůbec dávat odříhnout na rameno - prý kvůli bederní páteři, že se mu pak sesouvá a je to špatný pro vývoj…potom nemá dítě vůbec ležet na boku, že nechápe proč to v porodnicích pořád říkají - že je to zastaralé, že když si mimčo ublinkne tak to zase spolkne - mimčo totiž funguje na bázi reflexů - když cítí tekutinu na jazyku tak polkne a pokud je mlíka víc tak prostě vyteče ven…jo a že pro mimčo je úplně nejlepší pořád poloha v „klubíčku“ - tzn nohy u bříška, že je to relaxační poloha a nejlepší pro vývoj páteře…což se mi teda nezdá, naopak mi přijde že jí má přeci zkroucenou…tak bych vás chtla poprosit (kdo máte chuť reagovat) o váš názor, zda si myslíte to samé co paní…co se týče toho odříhnutí tak mě máma dávala odříhnout na rameno a nic s bederní ani jinou částí páteře nemám…
Ja si myslim, ze jen na to odrihnuti to nevadi..ale je fakt, ze by se tak mimco nemelo moc nosit. Nas malej nechtel vubec chovat jako „klasicky“ miminko. Kdyz jsem si ho tak vzala, plakal. Chtel byt jakoby v poloze na odrihnuti. Kvuli tomu, ze neumel spravne past koníčky, jsme chodili na rhb a tam nam pani dr. rekla, at ho tak nechovam kvuli tem. zadum prave. A ukazala mi jak ho spravne chovat-oblicejikem ven vlastne sikmo briskem na ruce lezi to mimi a maminka ho drzi tpu rukou za stehyno.. nevim jak to spravne popsat snad me pochopite..
takze na tom asi neco bude, ale co se tyce hajani na boku si myslim ze je spravne, jak uz kvuli ublinkavani, ze to právě vytece a dite to nevdechne, tak kvuli hlavicce. U detske doktorky jsem jednou videla mimco a to melo uplne vzadu placatpu hlavu, protože ho maminka nechavala na zadickach a vypadalo to fakt docela osklive.. :-/ my jsme hajali jako mimi jen na bokh a stridali jsme je pravidelne a mame krasne kulatounkou hlavicku…tak asi tak..to si myslim ja
![]()
@lleennttiillkkaa odrihnout si má dítě v poloze klubicko
Samozřejmě u blinkajicich dětí je to nemožné.
Omlouvam se za chyby pisu na tel.. a taky teda nevim jak by si dite asi jinak melo odrihnout no
@cecil7 Doporučuju si přečíst knihu od Evy Kiedroňové „Něžná náruč rodičů“ - je celá o správné manipulaci a polohování miminka během prvního roku života. Dokud jsem si ji nepřečetla, neměla jsem ani páru, jak hrozně je to důležité a jak špatná manipulace může mít následky v budoucnosti.
Klubíčko je pro mimina opravdu ta nej poloha. Do svislé polohy se nesmí vůbec dávat až do 9. měsíce, dokud nemá posíleny veškeré svaly kolem páteře, zkrátka do toho 9.měsíce jim nemá co správně držet tu těžkou hlavičku, která tlačí přes svaly nechráněnou páteř na pevnou pánev. Odříhnout na rameni se mlže, ale musíš si mimčo přehodit fakt přes rameno, aby zase bylo do kulata a hlavičku mělo opřené o rameno jakoby až zezadu. Doporučuju tu knihu, jsou tam informace k nezaplacení!
Průměrné mimino (malé) krmené cca 8× denně a které si odříhne do dvou minut, stráví na rameni zhruba čtvrt hodiny denně. To mi přijde tak směšně málo, že obětuju riziko špatného vlivu na bederní páteř, než mít po každém krmení zeblitý okolí díky neodříhnutí.
@veronika6913 mě poslední kluk ležel jenom na zádech a splostelou hlavičku nemá
To co popisujes je poloha klubicko, zada k matcinymu hrudniku, nohy držet pod kolinky, takže mimco vytvoří jako by nedokoncene U ![]()
Taky jsem to slyšela, že se takhle dávat nemá..ale občas jsem to dělala, a kluci jsou ok. ještě můžeš dávat odříhnout i na tygříka.
@ivana-domca tak to mozna je jen taky nějaky mytus..ze pak ma ditko splostelou hlavicku mozna to tak ma proste dane…?
jinak tuhle polohu nemyslim
ale jako ze vezmes ditko jednou rukou ho drzis za napr.leve stehynko ze predu-je polozenej na ruce briskem. prave a i zbytek. telicka je opreny o tu ruku az vlastne k pravemu raminku..ale to uz je asi pro trochu vetsi detatko ktere udrzi hlavicku…ja to neumim spravne popsat jak to myslim ale urcite tohle drzeni vsichni znate ![]()
Jo a poloh na odříhnutí je víc, třeba na tygříka, v tom klubíčku, přes tvoje nohy, když sedíš a máš nohu přes nohu…
A přo normálním chování, odpočívání v náručí je ještě hodně důležité, aby mimčo mělo vždy všechny 4 packy před sebou, ne nikde zkřížené třeba za tvým tělem…
@veronika6913 ty myslis polohu tygrika, tak to promiň
Pro mě naprosto nemožná poloha, mám ruce jako spejlicky, nikdy jsem tak děti nedávala, občas jí praktikoval chlap s malým miminkem, u mě probehlo jen pár pokusů ![]()