Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn si neublinkával, on zvracel a to hodně - to by nepolknul a normálně by se zadusil (130 ml by fakt nespolknul zpátky)
na bříšku skoro nemohl být protože zvracel (stejně tak tygřík), takže byl na zádech nebo hodně na boku kvůli těm zvratkům.
já si myslím že na odříhnutí to nevadí. Už vidím matky co nedávají odříhnout ale jako dáreček k roku dítěti koupí chodítko nebo hopsadlo. To je potom úplně jedno protože mu ty záda stejně zničí ![]()
Nejlépe je to dělat tak jak ti radí instinkt a tvoje srdce+případný pláč miminka kdy ti dojde že to není ono. děti si odříhávají už několik stovek let a neměli k ruce knihy o mateřství a poradkyně a duly a vystudované horákyně!
nechci tímto urazit nikoho kdo se odborně věnuje tomuto tématu a oboru-jen je podle mě správné nežít podle rad jiných, nehledat každou informaci na internetu a u kamarádek, občas se začít vnímat sama jak to chci já je ta nejlepší podpora pro dítě, samu sebou i okolí…
@ivana-domca To není o tloušťce rukou. Me každý říká, ze tak hubené ruce (předloktí) ještě nevidel, a na tygrika jsem syna nosila normálně. Chce to cvik.
Zkoušela jsem kde co a moje děti si odříhly pouze na mém rameni. Takže jsem to neřešila a dělala to tak dál. Uběhlo pár let a nic jim není. Jo a klubíčko nesnášely, děsně řvaly a napínaly se
No já zkoušela dávat malou odříhnout na tygříka a vždycky se mi zeblila…takže ta krkala na rameni, měla jsem ji přehozenou jak pytel brambor, aby hlavička ležela na rameni a netlačila na páteř. Kluk si odříhnul vždycky během chvilky, tam jsem to vůbec nemusela řešit
A co se týče ublinknutí na zádech - několikrát jsem zažila, že slečna hodila šavli pusou i nosem, férově se dusila a musela jsem rychle zasahovat. To fakt neměla šanci spolykat ![]()
@Raduš.ka44 mě to nikdy nešlo, asi moc velká nejistota
A po obou posledních porodech jsem měla zdevastovane záda, prostredniho jsem nosila v klubicku, to bylo urvane dítě třetího jsem první 2. měsíce nemusela nosit vůbec, ten se nadlabnul, odrihnul, chvíli koukal a pak usnul. Od dvou měsíců do 4. měsíců řval, tak jsem začala satkovat, nosila jsem ho do 7. měsíce, jakmile seděl, tak už v kočárku neřval ![]()
No mě to přijde strašně vtipný, hlavně když si vzpomenu na pobyt v porodnici a na to jak vždy když si dětské sestry odvezli mimčo, tak ho zaručeně přivezli naprosto sešněrovaný(to naše malá nesnášela) a jakoby v tý zavinovačce do toho vozejku postavený
jinak khlavičce, měli jsme problém zezačátku, malá preferovala pravou stranu, ale spravil to speciální polštářek z líné pěny a dvě kapky vigantolu jen asi 14dní a hlavičku má krásnou.
no bez spaní na boku bychom se neobešli, trpěla na prdíky, takže na bok a jak takto spala, tak to z ní lítalo jedna báseň ![]()
@myšák1187 já nejmladsiho zavinovala skoro do 8. měsíce, jinak v postylce nespal ![]()
@cecil7 tak u nás ani jedno z dětí nemohlo odříhávat v klubíčku, prostě si neříhnuly a akorát pak blindily a blindily - takže obě přes rameno, na tu chvilku to zase tak nevadí - navíc pokud má miminko potíže s ublinkáváním (víc než norma), tak to ani není vhodný, protože si mačká bříško v tom klubíčku - takže záleží na zvyku a na mimču a hlavně, co tobě vyhovuje nejvíc
co se týče dávání na bok, tak já tak dávala obě děti, a malej si ted tuhle polohu i sám vyhledává a to ještě víc na bok
jinak se dnes hodně doporučení změnilo, hlavně co se týče páteře dětí - vhodná jsou klubíčka, nošení v ergonosítkách apod. - nevhodné autosedačky,…
osobně mám za to, že je to dost individuální dítko od dítka - dokud ti klubíčko snáší dobře, tak je pro něj pohodlné, protože se hodně podobá tomu, jak bylo nakrčeno v bříšku - na druhou stranu radí dávat spát na zádíčka - rovně - takže krčit, rovnat, krčit, rovnat - no fakt nevím, co je správně - ale dělám to hlavně podle toho, jak to vyhovuje dětem a neboj se oni si fakt řeknou sami, když je jinak uložíš, nebo je držíš, jak se jim nelíbí, tak ti to daj najevo
holku jsem měla skoro pořád v klubíčku při manipulaci a kluk - no snad nikdy, prostě nechtěl - dokonce jsem to konzultovala s doktorkou, protože on chtěl se pořád jen nosit na rovno a nebo jakoby v sedě, když jsem si já sedla - takže záda by logicky měla trpět, hlavně protože nemaj ještě tak posílený svaly kolem páteře - ale když viděla co dělá, při pokusu o klubíčko a naopak jeho spokojenost v ostatních polohách nevhodných - tak naznala, že to nemá cenu lámat přes koleno
jak píše @gaaabule pořiď si knížku od Kiedroňové a tam to je přesně popsáno. Jak dítě nosit, jak jej zvedat, jak jej pokládat, jak motivovat a HLAVNĚ jak mu neuškodit při nošení…
odříhnutí na rameni ani podle Kiedroňové neškodí, ALE musí to být SPRÁVNĚ – tzn. ne tak, že je dítě svisle před hrudníkem a na rameni má pouze hlavičku a celou páteř má svisle… ale správně je to tak, že dítě je položeno hrudníkem na rameni, ručičky si opírá o rameno a vlastně na rameni pase koníčky, takže páteř je v úhlu 45°. podobně jako v poloze „na klokánka“
No nám taky v porodnici řekli, že na rameni se nemá nechat odříhávat, že v poloze klubíčko si má odříhnout..malá si v té poloze v životě neodříhla, takže jsem jí odříhávat prostě nedávala, bo jsem nevěděla jak na to..za nějaký čas jsem nakonec přešla na odříhávání přes rameno..a nosit na tygříka jsem se naučila až nedávno, když už to není potřeba..předtím jsem byla gramlavá a bála se s tak malým tvorečkem dělat tak krkolomné polohy..
a nám zase říkali, že nesmí spát na břichu..na bok je polohaly samy sestřičky v porodnici..
Obecně dodržuju zasady z knihy Něžná náruč rodičů s jedinou výjimkou a to je odříhnutí na rameni. Syn si prostě v jiné poloze neodříhnul. Myslím, že těch pár minut nemůže vadit.
Tak jsem špatná matka
malý spí zásadně na boku nebo na břichu, na zádech mi řve! a odříháváme na rameni, že mi pase koníky… Klubíčko používáme když kaká a skáčem na baloně
Takhle jsem to praktikovala i s dcerou tak doufám, že bude mít záda v pohodě..
Mne si taky jinak nez na rameni neodrihne. vzhledem k tomu, ze je blinkaci, tak na tygrika ani v klubicku to nejde (to je pak venku vsechno). tatez pres rameno, cim je vys, tim vic se tlaci na zaludek, a to je pak pohroma
takhle si vetisnou do minuty odrihne a to by mu nemelo uskodit. spi vetsinou na boku, nebo na brisku, na zadech vyjimecne, protoze to nema rad, a kdyz se mu podari na zadech usnout, do peti minut je vzhuru…