Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky,
mojí holčičce bude 7 měsíců a chci již přestat kojit, jelikož kojení už není radost, ale starost. Navíc se v noci budí i 5× a já ráno sotva koukám. Poradí mi někdo, jak nejlépe odstavit. U první to bylo jednodušší, prostě jí moje mléko nejelo a tak byla od 4 měsíců na láhvi. Ale ta druhá maličká nechtěla láhev ani vidět, ale dnes už máme trochu pokrok. Vypila 10 ml. Mám jí odstříkávat své mléko do flašky a už jí nedávat k prsu?
Díky
Mandicku a co zkusit kojit dal a zrusit jen nocni kojeni? Myslis, ze by to neslo?
L.
A jak zrušit, Lesi? Vždyť ona ho právě vyžaduje nejvíce v noci. Četla jsem tvé rady k podobnému tématu Noční spánek-tragédie (vzít do postele a nebo být krkavčí máma a nechat vybrečet.) Jenže ona brečí, i když je se mnou v posteli a chce k prsu. Myslím si, že závislost na čemkoliv je špatná a ona je přímo závislá. Navíc ani nepije a jen dumlá a to já fakt nesnesu. Mám u toho husí kůži a taky se mi chce z ní vyskočit. Jsem s holkama celé dny sama, protože táta hodně pracuje a nemůžu si dovolit být unavená. Pak se to odráží na mém chování. Hned mě něco vytočí a jsem prostě a jednoduše podrážděná. A to není dobře. Raději budu dávat s láhve, ale budu hodná a milá máma.
Jak jsi to měla ty?
Ja nejsem moc velky spavec, takze mi nedelalo problem v noci byt s malou v kuchyni a delat neco jineho nez kojit… Usinala tak kolem ctvrte… Kdyz jsem se to snazila osulit a vzala jsem ji do postele byl super rachot… Bud prso nebo rev.
S tim nevyspanim to znam, taky jsem podrazdenejsi, ale nastesti me staci min spanku…
Hele, uprimne - ja sice kojim a hodlam kojit nejmin do jara, ale pokud bych byla ve tvy situaci a nocni fungovani by pro bylo neprijatelne, asi bych taky uvazovala o flasce. Jenze me kojo kojo fakt vyhovuje a tak jsem flasku nikdy nevytahla…
L.
Ahoj, já jsem zase měla asi á 5 dní retence na prsou, ať jsem s snažila, jak jsem chtěla, taky jsem kojením zhubla asi o 8 kg pod předtěhotenskou váhu a tak jsem se rozhodla, že kojení postupně ukončím. Kojila jsem plně 6 měsíců a potom jsem přidávala příkrmy a ubírala kojení. Trvalo to 3 měsíce a šlo to vcelku dobře. Uděla jsem si režim, který vyhovoval mě i synovi - jídlo bylo ráno po probuzení, dopoledne, v poledne, odpoledne, před spaním. V noci jsem kojila v 2.00 a 5.OO. Nejdříve jsem odbourala polední kojení, nahradila masozeleninovým příkrmem, potom dopolední /nahradila ovocem/, potom před spaním /nahradila kaší/, někdy v té době šlo přestat kojit v těch 2.00 v noci. Potom jsem nahradila odpolední kojení umělým mlékem. Poté jsem začala dávat UM i místo ranního kojení. A nakonec jsem odbourala i to kojení v 5.00, prostě jsem mu nabídla UM nebo nic. Sám se přestal po ukončení kojení v noci budit. Asi to popisuji příliš složitě, prostě jsem spojila nasazování příkrmů s ukončením kojení. Mezi těmi novými jídly byly intervaly 2 až 3 týdny. Přiznávám, že s ukončením kojení začal celonoční spánek, já jsem si hrozně odpočinula, syn neutrpěl žádné trauma. Jen jsme začali na tom 1/2 roce s dudlíkem. Dnes má dudlík jen na noční usnutí. Držím palce.
Lesino , asi je to u každého jinak, u nás jsme to noční kojení odbourali až úplně nakonec. V noci to prostě bylo nejdůležitější
L.
Lemo,
tak nějak jsem si to představovala. Díky za radu. U nás to asi bude s velkým brekem, jelikož Kačka je opravdu závislá., ale musím do toho jít. Jen se ještě zeptám, asi jsi kojení nahradila pitím čaje, že? A jaký podáváš čaj?
Mandiku, nocni kojo nahrad neslazenym cajem nebo vodou, ale pres den musis dat mimi UM - potrebuje pul litru mleka nebo mlecnych vyrobku za den!
L.
Mandi, tekutiny byly problém, čaj sáčkový, sypaný ani instantní nechtěl. Dávala jsem buď vodu nebo jablečnohruškovou šťávu od Hami ředěnou asi 1:2. Měla jsem představu, že moje dítě nepozná savičku, že hned najedu na tu hubičku-pítko. To se nezdařilo, tekutiny byl ochoten přijímat jen savičkou, máme Avent. Tekutiny jsem propašovávala do příkrmů. UM jsem na:,–(ila BEBU 2 bifidus a chutnala. Rozpil se postupně, nikdy nebyly problémy s močením. Jen jsem přechodně pro tuhou stolici - po nasazení UM - musela dávat lactulosu /duphalac/. Odstavování trvalo 3 měsíce, což není tak hrozné, nechtěla jsem to ukončit skokem. L.
Uf,jsem ráda,že to není jen u nás.
Od narození máme totálního závisláka na máme.Malý je skoro 7m a dr.řekla,že máme začít příkrmy .Týden trvalo,než vzala na milost Hipp(moje kašičky neuspěly vůbec ),týden prskala vytrvale všechno,co lžičkou dostala do pusy-umíte si představit kuchyni po mrkvový palbě.Po 14 dnech zbaští celý HIPP-125ml,ale chce pak cucnou i mlíko.Zato večer,nemůžu do ní dostat žádnou kaši,ani lahev ani lžičkou.Chce jen prso.Spí se námi a kojim po 1-1 1/2h.Kolikrát jsem urvaná tak,že se obsluhuje sama.Taky se mi zdá,že nejí,jen dudá,ale čaj,vodu razantně odmítá.Snad se časem taky umoudří.Nebo mi z prsou zbudou jen kůže.....
Mandicku- me to taky boli a dost,asi ucinek tehu,toz manzel si vzal dovolenou a 3 dny po sobe-teda noci byl s nim a ja vedle v obyvaku a daval mu z flasky,prvni den silenej rev,ale uhoupal ho,pak vnoci jeste 4×…ted uz mame nachystano na 3× v noci,nas malej je netrpelivej,takze to musi byt do 5 vterin, horka voda je furt termosce=teda trosku vychlazena a jen se prisype uz nachystane mnozstvi UM.
ja mu zkousela davat caj,vodu,stavy,ale chce mliko, to i pres den, vody vypije max. 100ml za den, a to zkousela i neredene stavy, instatni a klasik caje no proste vse a vzdy do tech 100ml.
ale snazim se ted v noci mliko sulit-dat min a furt doufam ze dojdem na cistou vodu,ale posledne trosku redene mliko-rev,toz nevim.
Ma vypit 1000ml tekutin denne, ale on to v poho zvladne mlikem… ![]()
Kazdopadne je lepsi kdyz v noci dava aspon prvni noci, nekdo jiny, z Tebe mliko ditko citi…
D
Díky za rady, dnešní noc byla hrozná. Manža si jen kýchnul a Kačka hned začala hrozně brečet. Když jsem si jí vzala do postele, tak si chtěla hrát, což já odmítám. Tak zase zpátky do postýlky a zase řev. Kojila jsem jen 3×. Jestli to nejsou zuby?! Už má dva dole. Ale kojit stejně přestávám. Viděla jsem na starší Anetce, jak se z ní stalo spokojený mimčo, když jsem přestala kojit a dávala jí jen UM. Najednou spánek přes den nebyl problém a noc prospala celou. A my jsme s manžou zjistili až teprve na 4 měsících, jak máme hodný mimčo a trvá to do teď. Kojení do půl roku, si myslím, je nejideálnější. Shodla jsem se na tom i s matkami, které kojily 2 roky. Už by to nikdy neudělaly, jelikož se do těch dvou let pořádně nevyspaly a dítě také ne. A kvalitní spánek je nejdůležitější. Já taky chtěla kojit alespoň 1 rok, ale vidím, že to malý moc neprospívá.
A Stefíku, lituju tě. My to zase tak hrozný nemáme. Malá jí krásně lžičkou, i když toho nesní kdovíkolik.