Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
nemam osobní zkusenost,ale pred rokem jsem byla na laparoskopii a na pokoji se mnou byly 2 paní,které,podstoupily tuto operaci a obě měli celkovou narkozu.
A tobě někdo nabízel při této operaci lokální anestezii.Já jsem dělala na ARU a někdy chodila na sál, ale vždycky jsme používali CA.Je pravda že už jsem 8 let doma, tak třeba nějaká novinka? Ale neumím si představit, že bych toto podstoupila v lokálce!
Taky si to nedovedu představit, automaticky myslím celková a, je to fakt velká operace. Ale je to ryze laický pohled - já bych do toho v lokálu nechtěla jít.
právě, že mi nabídli lokální. prý je nějaký bod v míš, který napíchno… taky jsem byla zaskočená
no to myslíš asi epidurál. Máti odstraňovali celou dělohu taky v CA. Ale taky už je to pár let nazpět. Já bych šla do celkové.
Anonymní píše:
právě, že mi nabídli lokální. prý je nějaký bod v míš, který napíchno… taky jsem byla zaskočená
u porodů je to taky tak, epidurál nebo spinál
Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s lokální anestezií při operativním výkonu - odstranění dělohy? Popř. jaká narkóza je lepší, zda celková, či lokální při této operaci? Děkuji
Ahojky, pokud se děloha odstraňuje pochvou - vaginální hysterektomie, tak je lepší lokální anestezie. Je to podobné epidurálu u porodu, jenom v jiném prostoru páteře. Umrtví se skoro od pupíku dolu, v průběhu operace se dává do žíly lehké uspávadlo (řečeno zjednodušeně), takže žena i když je při vědomí, tak pospává a o operaci ani neví. Co je výborné je to, že se zavede hadička do páteře a do ní se pak dávají léky proti bolesti po operaci, takže odpadá píchání injekcí a bolesti jsou velice dobře zvládatelné. Citlivost nohou se vrací za cca 24 hodin úplně a je velmi rychlá rekonvalescence, odpadají i některé z nežádoucích pozůstatků celkové narkózy, jako např. zvracení.
Pokud se děloha odstraňuje břišní cestou - abdominální hysterektomie (klasický řez v podbřišku, či břichu), tak tu je nutná celková narkóza. U nás se ale i při této operaci zavádí hadička do páteře, aby se po operaci mohli podávat léky proti bolesti.
Před operací to vše zhodnotí ARO lékař, protože u lokální (spinální) narkózy jsou určitá omezení a vždy se bere do úvahy přání pacientky.
Takže já bych doporučila určitě lokální v případě poševního přístupu, protože je šetrnější, lépe se po ní zvládají bolesti a je rychlejší rekonvalescence.
Držím palce při operaci, ať vše dobře dopadne.
Barča ![]()
arcanobacterium píše:Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s lokální anestezií při operativním výkonu - odstranění dělohy? Popř. jaká narkóza je lepší, zda celková, či lokální při této operaci? DěkujiAhojky, pokud se děloha odstraňuje pochvou - vaginální hysterektomie, tak je lepší lokální anestezie. Je to podobné epidurálu u porodu, jenom v jiném prostoru páteře. Umrtví se skoro od pupíku dolu, v průběhu operace se dává do žíly lehké uspávadlo (řečeno zjednodušeně), takže žena i když je při vědomí, tak pospává a o operaci ani neví. Co je výborné je to, že se zavede hadička do páteře a do ní se pak dávají léky proti bolesti po operaci, takže odpadá píchání injekcí a bolesti jsou velice dobře zvládatelné. Citlivost nohou se vrací za cca 24 hodin úplně a je velmi rychlá rekonvalescence, odpadají i některé z nežádoucích pozůstatků celkové narkózy, jako např. zvracení.
Pokud se děloha odstraňuje břišní cestou - abdominální hysterektomie (klasický řez v podbřišku, či břichu), tak tu je nutná celková narkóza. U nás se ale i při této operaci zavádí hadička do páteře, aby se po operaci mohli podávat léky proti bolesti.
Před operací to vše zhodnotí ARO lékař, protože u lokální (spinální) narkózy jsou určitá omezení a vždy se bere do úvahy přání pacientky.
Takže já bych doporučila určitě lokální v případě poševního přístupu, protože je šetrnější, lépe se po ní zvládají bolesti a je rychlejší rekonvalescence.
Držím palce při operaci, ať vše dobře dopadne.
Barča
super info, aspoň teď víme, na koho se obrace pro rady. Jinak koukám na metřík a mimčo už ťuká na dveře
![]()
Ahoj holky, moc Vás prosím o vyplnění tohoto anonymního, krátkého dotazníku na téma vliv hysterektomie na život ženy.
Výsledky výzkumu Vám sem pak dám k dispozici. Výzkum dělám do bakalářské práce, která bude věnovaná ženám, které jdou na hysterektomii. Vaše odpovědi mi hrozně moc pomůžou. Děkuji
Hele, seš ty normální??? Kolikrát to sem ještě nacpeš? Už jen z důvodu tvojí otravnosti bych ti nic nevyplnila.
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s lokální anestezií při operativním výkonu - odstranění dělohy? Popř. jaká narkóza je lepší, zda celková, či lokální při této operaci? Děkuji
Nech si celkovou narkozu