Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj dámy
. Prosím je tu někdo, komu byla odstraněna děloha při císařském řezu? Dělá se to jen v nutných případech nebo to lze s doktorem domluvit? Proč se na to ptám. Čekám své druhé dítě, další neplánuju, a proto bych si chtěla nechat odebrat dělohu. Důvodů je více. První : s menstruací jsem si užila už od základní školy - příšerné bolesti, které mne odrovnaly, nepravidelnost, dlouhá doba krvácení. No a druhý je ekonomický : hygienické potřeby nejsou nejlevnější a ročně to dává značnou sumu + analgetika, bez kterých to opravdu vždy nešlo. Proto by mne zajímalo, zda je možnost nechat si odstranit dělohu při porodu císařským řezem a jestli je tu někdo, kdo to takto podstoupil - ne akutně, po domluvě s doktorem. Děkuji za odpovědi.
Tak to ti asi nikdo neudělá, to je hodně velkej zásah a v podstatě tě to hodí do přechodu, což je taky celkem někdy děs běs.
@Eva.noita při druhým cs ti to opravdu neudělají. Hygienický pomůcky jsou opravdu drahý, proto používám menstruační kalíšek. Stojí kolem 500kč a je zhruba na 5 let.
Pochybuju že se to takhle dá udělat. Po dvou dětech teprve a bez vážnýho důvodu ![]()
Kup si zminovaný menstruační kalíšek, ušetříš za potřeby a bolesti taky nejsou tak nesnesitelné ![]()
Bolesti se dají trochu zlepšit cvičením, kontryhelovým čajem, hořčíkem.
Ne, to se jen tak nedělá. Maximálně lze podvázat při císaři vejcovody. Ale to bys musela žádat komisi o povolení a s tvým počtem dětí možná i hradit, záleží, jak by se k tomu gynekologové postavili (nedoporučení dalšího těhotenství, stav jizvy atd.). Ale to stejně nevyřeší tvůj problém s menstruací.
Dělohu fakt jen tak nevezmou, sterilizace se dělá jinak, jen se podvážou vejcovody. dělohu berou jen v hodně vážných případech, při akutních problémech
To ti opravdu neudělají.
Známá to chtěla po třetím císaři, lae zásadně to doktoři odmítlis tím, že je to velký zásah do ženského těla kvůlihormonum, vlastně bys tak byla v přechodu.
Co se týče bolestivé menses, tak mě perfektně zabrala homeopatika, která mám speciálně od našeho homeopata. Nemám žádné bolesti a ani pms a mám to ted i pravidelně. ![]()
Jako to je asi stejně dobrý nápad, jako nechat si odstranit ledvinu nebo půlku jater. A odstranění ledviny by ti udělalo v těle daleko menší paseku, než odstranění dělohy. Děloha se odstranit dá, lze bez ní žít, ale nedělá se to bezdůvodně.
@Eva.noita no myslím, že ti maximálně podvážou vaječníky. Děloha se odstraňuje jen ve velmi závažných případech.
Mě nabídli při plánované druhé sekci sterilizaci. Byla by v tomto případě zdarma.
Dělohu bych si vzít nenechala, bála bych se rizika komplikací - inkontinence moči, srůsty, prolaps poševního pahýlu atd. Bolestivá menstruace se dá určitě řešit i jinak a místo hygienických pomůcek je dobré investovat do menstruačního kalíšku.
Dělohu odeberou do 45. let jen z vážného důvodu. Jinak odstraněním dělohy nenastane přechod, bo vaječníky pracují pořát a ty jsou důležité.